Constantin Nicolescu, cel mai puternic om al Argeșului, la închisoare!

# Pedeapsă considerată de mulți  exagerat de aspră! # Fostul președinte al Consiliului Județean Argeș are de achitat, alături de ceilalți coinculpați, aproape un milion de euro!

Constantin Nicolescu, cel mai puternic om al județului de după 1989, a fost închis în urma condamnării. Temut de mulți dar și iubit de mulți, amprenta lăsată de cel care a fost ”șeful județului” timp de aproape 20 de ani este una greu de șters.
Provenit dintr-o familie numeroasă, cu 11 copii, Nicolescu s-a ridicat întâi din punct de vedere profesional. A lucrat la Dacia şi la IATSA Ştefăneşti, devenind, peste ani, directorul național al rețelei IATSA. Constantin Nicolescu a acces în politică în 1995, în PDSR, ca prim - vicepreşedinte județean. Între aprilie 1995 şi decembrie 1996, a fost prefect de Argeş, al patrulea prefect post-revoluție, după Nicolae Olteanu, Ion Cârstoiu și Vasile Nițu. Între 2000 şi 2004 a fost senator, secretar al Biroului Permanent al Senatului, preşedinte al Comisiei Speciale de control al SIE, membru în Comisia de Apărare a Senatului.
În 2003 a preluat şi conducerea executivă a organizaţiei PSD Argeş, iar în 2005 a devenit preşedinte. Între timp, în 2004 a ajuns, în urma alegerilor locale, preşedintele Consiliului Judeţean, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi la următoarele două runde de alegeri, în 2008 şi 2012. În paralel, a ocupat mai multe funcţii şi la nivelul central al partidului, din 2008 fiind chiar vicepreşedinte.
Este căsătorit cu profesoara Viorica Nicolescu și au crescut împreună trei copii, două fete și un băiat.

7 ani și 8 luni cu executare, pentru că a încercat să atragă fonduri europene în Argeș

Meritele lui Nicolescu în dezvoltarea județului Argeș sunt incontestabile. A făcut și greșeli, cum este și cea de la care i s-a tras recenta conamnare. A făcut și greșeli mai mari, unele constituind baza altor dosare de urmărire penală. Atât prietenii cât și dușmanii consideră însă că sentința este una exagerat de aspră. În plus, Nicolescu trebuie să dea înapoi, din propriul buzunar, multe miliarde...
”În baza art. 397 C.p.p. obligă în solidar pe inculpaţii Nicolescu Constantin, Nicuţ Gheorghe, Ştefan Ion, Andrei Călin Ioan, Despan Florian şi Grigore Dobre la plata către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice – ANAF a sumei de 880.249,95 euro echivalent în lei la data plăţii, inculpatul Grigore Dobre în limita sumei de 260.800 euro. În baza art. 289 al. 3 C.p. confiscă de la inculpatul Nicolescu Constantin suma de 66.588,15 lei.
Iata pedepsele dispuse de Curtea de Apel București față de cei 11 inculpați:
# CONSTANTIN NICOLESCU, fost președinte al CJ Argeș - 7 ani și 8 luni închisoare (1 an cu suspendare și 1.000 lei amendă administrativă în prima instanță)
# GHEORGHE CORNEL PENESCU, om de afaceri - 4 ani închisoare cu executare (9 luni cu suspendare în prima instanță)
# DOBRE GRIGORE, asociat și administrator la SC ZEUS S.A. Pitești - 4 ani închisoare (achitat în prima instanță)
# ION NICOLAE, reprezentant al S.C. ZEUS S.A. Pitești - achitat (achitat și în prima instanță)
# GHEORGHE NICUȚ, fost primar al municipiului Curtea de Argeș - 3 ani închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Primăriei Curtea de Argeș sau Primăriei Valea Iașului (achitat în prima instanță)

Primarii în funcție își pierd mandatele? Nu, din punctul de vedere al primarului din Budeasa

# CĂLIN IOAN ANDREI, primar al municipiului Câmpulung, județul Argeș - 3 ani închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Centrului de zi Bambi – Mun. Câmpulung sau Primăriei Valea Mare Pravăț (achitat în primă instanță)
# ION ȘTEFAN, primar al comunei Budeasa, județul Argeș - 3 ani închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Primăriei Budeasa sau Primăriei Dârmănești (achitat în prima instanță)
# ION POPA, primar al comunei Stâlpeni, județul Argeș - 3 ani închisoare cu suspendare (achitat în prima instanță)
# FLORIAN DESPAN, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeană si Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului județean Arges - 3 ani închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Directiei generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș sau Direcția de Sănătate Publică Argeș (achitat în prima instanță)
# GHEORGHE DUMITRACHE, diriginte de șantier - 1 ani și 6 luni închisoare cu suspendare (achitat în prima instanță)
# TUDOR MIRCEA, diriginte de șantier - 1 ani și 6 luni închisoare cu suspendare (achitat în prima instanță)

Iată acuzațiile DNA la data trimiterii in judecată (18 mai 2011)

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
# NICOLESCU CONSTANTIN, președinte al Consiliului Județean Argeș, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, în formă continuată,
- luare de mită, în formă continuată,
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial;
# PENESCU GHEORGHE CORNEL, acţionar majoritar al S.C. PIC S.A. Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată;
# NICUŢ GHEORGHE, fost primar al municipiului Curtea de Argeş,
# ANDREI CĂLIN IOAN, primar al municipiului Câmpulung, judeţul Argeş,
# ŞTEFAN ION, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sauincomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cuconsecinţe deosebit de grave,
# DESPAN FLORIAN, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoareleinfracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are că rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al ComunităţilorEuropene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată, săvârşite în scopul de a ascunde comitereasau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, în formă continuată;
# POPA ION, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial;
# GRIGORE DOBRE, asociat şi administrator la SC ZEUS S.A. Piteşti, în sarcina căruia s-a retinut complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are că rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori înnumele lor, cu consecinţe deosebit de grave.
# NICOLAE ION, reprezentant al S.C. ZEUS S.A. Piteşti,
# DUMITRACHE GHEORGHE şi MIRCEA TUDOR, diriginţi de şantier, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea de folosirea sauprezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are că rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau dinbugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, săvârşită în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopuluiurmărit printr-o asemenea infracţiune.

Ce s-a întâmplat de fapt

În cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în suma de 900.000 euro, având că obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie - august 2005.
Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la data de 5 iunie 2006 de către inculpaţii: Nicolescu Constantin, preşedintele Consiliului judeţean Argeş, în calitate de persoană responsabilă din cadrul instituţiei solicitante, precum şi de către Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Nicuţ Gheorghe, primar al municipiului Curtea de Argeş şi Ion Ștefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş. Cererea de finanţare a fost elaborată de inculpatul Despan Florian în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş şi totodată manager – coordonator de proiect.
Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată. În cererea de finanţare a fost menţionat un document intitulat „Raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş”, document care, în fapt, nu există, situaţie despre care avea cunoştinţă inculpatul Nicolescu Constantin în virtutea funcţiei sale de vicepreşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare depusă în dată de 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant astfel că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 880.249,95 euro cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE.
Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firma, SC ZEUS S.A., care a încasat integral sumele aferente atâtpentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firma se află în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului.
Pe perioada executării proiectului, inculpatul Nicolescu Constantin a semnat cererea de plata finală şi anexă la această cerere întocmită pe baza unor documente cu conţinut nereal (procese verbale de recepţie, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate. Cererea de plata finală şianexă a fost redactată şi semnată de inculpatul Despan Florian. În consecinţă, Consiliul Judeţean Argeş a încasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentând ultima tranşă dincontractul de finanţare nerambursabilă. Procesele verbale de recepţie au fost puse la dispoziţie de inculpatul Grigore Dobre, asociat şi administrator al SC ZEUS S.A. Piteşti (firmacare realizase lucrările) şi au fost întocmite de inculpaţii Nicolae Ion, reprezentant cu execuţia al firmei SC ZEUS S.A. Piteşti şi Dumitrache Gheorghe şi Mircea Tudor, ambii fiindmembri în Comisia de recepţie şi diriginţi de şantier.
De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrările nu au fost finalizate nici în prezent, deşi întreagă finanţare a fost încasată.
În perioada 2006 – 2008, inculpatul Nicolescu Constantin, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Argeş, a pretins şi a primit de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, asociat şi acţionar majoritar la S.C. PIC S.A., sume de bani sau bunuri în valoare totală de 66.588,15 lei pentru că instituţia Consiliul judeţean Argeş să achiziţioneze de la S.C.PIC S.A. produse alimentare şi nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică. Suma remisă cu titlu de mită reprezintă aproximativ 10% dinvaloarea totală a acestor contracte.
De asemenea, în luna iunie 2009, inculpatul Nicolescu Constantin l-a determinat pe inculpatul Popa Ion, primar al comunei Stalpeni, judeţul Argeş, să nu aplice amendăcontravenţională în cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o construcţie fără a avea toate avizele necesare.
În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor: Nicolescu Constantin, Grigore Dobre şi Popa Ion”.

***

Ion Ștefan (foto), primarul comunei Budeasa: ”Am discutat și eu cu câțiva avocați, și toți mi-au spus că prevederile nu se referă la actualul mandat. Oricum, am înțeles că domnul prefect a solicitat deja un punctde vedere clar, în această privință, de la instanță...”

Călin Andrei, primarul municipiului Cîmpulung: ”Eu nu știu dacă ne pierdem mandatele actuale sau nu. Nu știu și nici nu am ce să comentez. Așteptăm deciziile. Cum ne-a venit această decizie, probabil vor mai veni și altele. Pe mine, ce să mă mai intereseze ? Am văzut care este tratamentul pe care l-am primit, asta este. Poate nu ne mai interesează... Nu pot să mă exprim acum, e prea la cald...”

***

Senatorul Constantin Tămagă, despre condamnarea lui Constantin Nicolescu: “Având în vedere soluţiile care se pronunţaseră anterior în acest dosar, nu putem spune că nu era era o îngrijorare”

# Simona  Bucura Oprescu: “E un moment dureros pentru mine”

Dacă la deschidera dosarului, social-democraţii argeşeni făceau scut împotriva fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, sentinţa pronunţată  joi, 5 februarie 2015, de Curtea de Apel Bucureşti,  care  l-a condamnat definitiv pe fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu la şapte ani şi opt luni de închisoare în dosarul în care este acuzat că a accesat fonduri PHARE de aproape 900.000 euro,  a rămas fără reacţii la nivel oficial din partea PSD Argeş. Cei care si-au exprimat, totuşi, opinia faţă de decizia finală a instanţei bucureştene au făcut-o în nume personal şi destul de evaziv.

“E o situaţie  neplăcută, complicată, grea. E greu de spus dacă ne aşteptam sau nu... Având în vedere soluţiile care se pronunţaseră anterior în acest dosar, nu putem spune că nu era era o îngrijorare, o aşteptare. În rest, nu am cunoştinţă de ceea ce este în dosar, nici de complexitatea problemelor respective”, a mărturisit senatorul  Constantin Tămagă la o zi după încarcerarea lui Constantin Nicolescu.
“Ca vicepreşedinte al PSD Argeş, nu comentez cazul în discuţie. Ca om, este un moment dureros pentru mine”, spune deputatul Simona Bucura Oprescu, unul dintre politicienii argeşeni care, la deschiderea dosarului,  în momentul reţinerii preşedintelui CJ Argeş, s-a numărat printre cei care au cerut cel mai vehement  eliberarea  din arest a lui Constantin Nicolescu.
”Prin manifestul de atunci, de susţinere  a  preşedintelui Constantin Nicolescu, militam pentru judecarea  sa în libertate. Am considerat întotdeauna că d-l. Constantin Nicolescu nu reprezintă un pericol pentru societate. Din punctul meu de vedere orice cauză trebuie judecată  în libertate,  iar justiţia trebuie să-şi  facă treaba  cu celeritate”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea