Cu discuții, încordări de mușchi și puncte necunoscute consilierilor, bugetul Consiliului Județean Argeș a fost adoptat

Ziua de vineri a fost una destul de aglomerată în județ, cu multe, poate exagerat de multe vedete sau personalități pe metrul pătrat. Președintele țării, Klaus Iohannis, aproape că a vizitat Curtea de Argeș. Aproape, deoarece nu a mai ajuns, deși a fost așteptat acolo, după minuțioase pregătiri, de toată șefia județului. Ministrul energiei, liberalul insolvent Andrei Gerea, a conferențiat în fața oamenilor de afaceri din C.C.I. și A.O.A. cu privire la diverse

(mai puțin salvarea Arpechim, trâmbițată salvare, care i-a și adus ultimul mandat în Parlament). Și, colac peste pupăză, bugetul Consiliului Județean Argeș a fost adoptat. Termenul ”adoptat” este ceva mai potrivit decât ”votat”, fiind vorba, ca de obicei (în Argeș) despre… o adopție. Marca PSD, bineînțeles.

Președintele Tecău a dorit să înceapă cu sfârșitul. Cu… bugetul!

Deși a fost pus tocmai în ”coada” proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi, președintele Tecău, animat de o dorință arzătoare, aproape ciudată, a început cu acesta. Cu voce nu puțină dar rară, a citit propunerea de hotărâre. Așa încât discuția pe buget a fost cea de deschidere a ședinței. Buget frumos organizat, cu multe coloane, multe linii și, mai ales, multe zerouri. Modul de folosire al zerourilor a fost însă comentat, mai mult sau mai puțin avizat, de către consilierii opoziției, că ai puterii… ferit-a sfântul. Un buget cu destul de mulți bani, însă, ca întotdeauna, insuficient pentru a putea mulțumi pe toți.

Podul de la Căteasca are nevoie de expertiză tehnică. Dar are și o garanție de 50 de ani…

Unul din punctele sensibile, chiar fierbinți, a fost un raport pe baza căruia s-a prevăzut cheltuirea câtorva miliarde de lei vechi pentru expertize tehnice, expertize care să stabilească de de podul de la Căteasca are probleme. Râul Argeș și-a adâncit propria albie, săpând destul de adânc la unul din picioarele podului. Ei bine, aici, Marius Postelnicescu dar și (mai ales) Narcis Sofianu au făst de părere ca expertiza să fie îndreptată și spre stabilirea unei vinovății. Consilierul județean PSD Dorin Mărășoiu, cunoscând bine situația întregii zone, a explicat că adâncirea albiei s-a produs, în principiu, din cauza deversărilor efectuate de administratorii barajului de la Golești-Udeni. Consilierii liberali au opinat însă că barajul exista și acum câțiva ani, la construcția podului, și nici deversările nu au început de ieri – de azi.
Licitația pentru podul de la Căteasca, cel mai lung pod din județ, a fost câștigată, în urmă cu patru ani, de firma Zeus, aparținând lui Grigore Dobre. Firma a oferit un termen de garanție neobișnuit de generos, de ”numai” 50 de ani. Garanția mare a fost esențială pentru câștigarea licitației, criteriul fiind alcătuit dintr-un mix care cupindea atât prețul oferit, cât și rapiditatea execuției dar și garanția. Dacă se descoperă că a fost o eroare de proiectare sau de execuție, Grigore Dobre își poate aglomera agenda penală cu încă o pagină…
De menționat că podul cu pricina, mai exact atribuirea licitației face obiectul unui mare dosar penal întocmit de către DNA și trimis, în momentul de față, către instanță.

Proiectul de infrastructură eșuat – modernizarea drumului Brădulețu-Brădetu-Poienile Vâlsanului – mai scoate un milion de euro din buzunarul CJ Argeș

Un alt punct sensibil pe ordinea de zi a fost cel al aprobării ultimei tranșe de plată către Ministerul Dezvoltării Regionale în contul proiectului de infrastructură eșuat – modernizarea drumului Brădulețu-Brădetu-Poienile Vâlsanului. Aici s-a accesat o finanțare nerambursabilă, s-au primit o parte din bani, s-a făcut o parte din asfaltare, după care, o alunecare de teren a dus la anularea investiției. Cât a costat ”distracția”? Să vedem propunerea pentru ultima tranșă, care le cuprinde, în descriere, și pe celelalte:

”Avand in vedere adresa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) nr.1121/08.01.2015, înregistrată la Consiliul Judeţean Argeş sub nr.236/09.01.2015, prin care ne comunică suma de 17.557.324,03 lei ce trebuie restituita pentru finalizarea procedurii de reziliere a contractului proiectului mai sus amintit am constat ca a mai ramas de plata suma de 4 356 975,38 lei.
Mentionam ca pana la aceasta data am restituit 13 200 348,65 lei, conform ordinelor de plată;
Nr 4235 din 29.12.2014 restituire prefinatare suma de 8 738 865,21 lei
Nr 4236 din 29.12.2014 restituitre bugetul de stat suma de 833 217,69 lei
Nr 4237 din 29.12.2014 restituitre FEDR suma de 1 107 117,33 lei
Nr 4238 din 29.12.2014 restituitre FEDR suma de 2 521 148,42 lei
Total ”distracție”? Păi... 17.557.324,03 lei. Total vinovați? ZERO, fără virgulă de data aceasta.

Aici, discuțiile în contradictoriu au pornit de la faptul că nici ceea ce s-a asfaltat… nu prea s-a asfaltat. Consilierii județeni ai PNL au reclamat faptul că lățimea asfaltului este de drum comunal, iar grosimea este de pistă de biciclete. Consiliul Județean trebuie să vireze însă această sumă către Minister, altfel se poate trezi cu conturile blocate.
Consilierul județean Narcis Sofianu: ”Înțeleg situația, însă noi votăm, de un timp, numai să dăm bani. Vi se pare normal?”
Nici nouă nu prea ni s-a părut normal. Cert este că, într-un final, indiferent de nemulțumirile unora sau altora, mașina de vot a PSD și-a făcut cu precizie treaba. Din hornul CJ Argeș a ieșit un fum alb: Avem buget!A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea