Expoziție inedită de caligrafie la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 9 februarie, de la ora 12.00, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a vernisat expoziția „Caligrafia – semne și însemne”, ce a marcat încheierea cursului „Meșteșuguri uitate – Caligrafia, istoria scrisului, a hârtiei și a cărții. Legătoria de carte.” Expoziția reunește lucrări de caligrafie și de legătorie realizate de cursanți, instrumente de scris folosite de-a lungul timpului, documente din colecțiile bibliotecii și ale unor colecționari particulari piteșteni (Vasile Ghițescu, Olga Halibei, George Pestrițu), patru afișe tip banner, caligrafiate manual cu litere din scrierea gotică, românească veche, chineză și persană.
La vernisajul expoziției au fost prezenți cursanți din cadrul proiectului „Meșteșuguri uitate”, elevi ai Liceului de Arte ”Dinu Lipatti”, ai Colegiului Național ”I.C. Brătianu” și ai Colegiului Tehnic ”Armand Călinescu”, însoțiți de profesorii Anca Giura, Marius Ivanovici, Daniel Preduț, Naum Teodorovici, Ilinca Moraru Ciurea, Lucian Costache, Constantin Vărășcanu, Marius Cârjan, bibliotecari de la instituțiile de învățământ din Pitești.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut lui Octavian Mihail Sachelarie, managerul instituției organizatoare: „Suntem în fața unei expoziții unicat în România și mă bucur că este rodul activității colegilor mei de la Biblioteca Județeană, Lucreția Picui și Gabriela Tomescu, inițiatoarele și coordonatoarele acestui proiect inedit. Cui mai folosește caligrafia astăzi? Expoziția de față nu reflectă numai suflet și îndemânare, ci și o reîntoarcere la natura umană. Propun ca această expoziție să fie de acum încolo itinerantă, să fie văzută, apreciată și dusă mai departe de alte biblioteci interesate de aceste experiențe.”
Inițiatoarea și coordonatoarea proiectului „Meșteșuguri uitate”, bibliotecara Lucreția Picui, a subliniat importanța păstrării și menținerii peste timp a artei scrierii tradiționale: „Tendința actuală este să ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de lucrurile pe care le făceam cu sufletul și să devenim mașini. Am început acest proiect anul trecut, printr-un curs-pilot cu câțiva cursanți. Anul acesta am pornit în forță acest curs cu mai mulți participanți. Această expoziție cuprinde exemplare deosebite realizate de cursanți, cu scrierea gotică, persană, românească veche, chineză, chirilică, monograme, legături de carte.”
Prof. Tatiana Ciurea, parteneră în proiect alături de arhitect Ana-Ilinca Moraru-Ciurea, sunt cele care au realizat afișul în limba chineză și cel cu scrierea veche românească. La vernisaj, Tatiana Ciurea a afirmat: „Pentru mine, scrierea este o operă de artă, ca și pictura. În scrisul de mână se imprimă personalitatea fiecăruia. Există o coordonare între minte, inimă și mâna omului.”
Gabriela Tomescu, inițiatoare și coordonatoare de proiect, a subliniat, din punct de vedere istoric, importanța scrisului și a cărții: „Acum 60000 de ani au apărut primele însemne scrise ale omului primitiv. De atunci și până acum 4000 de ani când a apărut scrierea în adevăratul sens al cuvântului omenirea a făcut un salt evolutiv extraordinar.”
Invitatul special al acestui eveniment a fost ilustratorul de carte Cristina Ionescu-Berechet, care face parte din familia renumitului arhitect Berechet din Câmpulung-Muscel. Aceasta ne-a declarat: „Aceste patru lucrări sunt «anluminuri» - adică inițialele care ornau în vechime cărțile religioase de inspirație occidentală. Pe simeze am expus literele «B» și un «D», inițiale (letrine) cărora l-am atașat scene biblice și mitologice. Personal, am pornit de la a copia inițialele din operele vechi pentru a-mi însuși tehnica și am ajuns la a avea compoziții proprii.”
În încheierea vernisajului, managerul bibliotecii a decernat cursanților diplome de participare la cursul de caligrafie și legătorie de carte.
Expoziția poate fi admirată de publicul larg până pe 20 februarie.
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea