„Calendarul cu povești” s-a deschis la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 12 februarie, începând cu ora 13.00, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, având ca partener Editura Tiparg, a organizat lansarea volumului „Calendarul cu povești”, autor scriitorul și jurnalistul Cristian Cocea, directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș.
Apărut la Editura Tiparg în anul 2014, volumul abordează într-un stil jurnalistic întâmplări, evenimente semnificative și portrete ale unor personalități care au decis soarta istoriei.
Invitații speciali ai acestui eveniment au fost jurnalistul Mihai Alexandrescu, editorul Adrian Sămărescu și actorul Florin Dumitru de la Teatrul ”Alexandru Davila”.
Despre această lucrare, managerul bibliotecii a evidențiat următoarele idei: „Este o carte specială prin informație și felul în care este transmisă aceasta. Calendarul este un gen literar care deja s-a impus, pentru că într-o lume trepidantă nu mai avem timpul necesar să aprofundăm anumite evenimente. Este o informație condensată și o modalitate binevenită de a cunoaște ceea ce înseamnă anumite personalități și evenimente. Datorită experienței jurnalistice și acumulărilor culturale, Cristian Cocea are capacitatea de a reda esența unor evenimente. Acest calendar se poate citi în orice fel de condiții, pentru că informația rămâne aceeași.”
Jurnalistul Mihai Alexandrescu, bun prieten cu autorul, a vorbit despre geneza și utilitatea acestui nou volum: «Această carte a fost la început o rubrică de ziar. Și totuși ce rost ar mai avea o asemenea carte din moment ce azi avem Internetul, Facebook-ul? Internetul și dicționarele oferă o informație «rece», impersonală, în vreme ce informațiile din „Calendarul cu povești” este personalizată, reprezintă suma unor adnotări și lecturi.
„Sunt niște strategii ale discursului pe care Cristian Cocea le străpânește. Calendarul ca gen literar a apărut din dorința de a distinge sacrul de profan, ca un mod de ritualizare a scrisului și a actului de lectură. Acest volum este un calendar puternic personalizat care oferă interpretări senzaționale ale unor evenimente și personaje, este un exercițiu hermeneutic, puncte de vedere subiectivizate, viziuni complementare asupra unor evenimente. Este o carte care se scrie și se rescrie cu fiecare lectură”, a afirmat editorul cărții.
Autorul Cristian Cocea a ținut să sublinieze faptul că noul său volum nu a fost scris ca un dicționar sau ca o enciclopedie. „Eu sunt un scriitor de nonfiction. Viața este sursa poveștilor mele. Aceasta face diferența între acest calendar și dicționare sau eniclopedii. 45 % din această carte este ceea ce am publicat în diverse publicații argeșene. 30 % este material nou, iar restul îl găsiți pe blog.”
Publicul prezent la eveniment s-a bucurat de farmecul poveștilor lui Cristian Cocea, datorită actorului Florin Dumitru, care a lecturat câteva pagini din acest volum.
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea