Deputatul Mihai Deaconu, către colegii săi parlamentari: ,,De ce nu vă interesează rezolvarea fenomenului violenței din şcoli?”

Fost cadru didactic, deputatul Mihai Deaconu a fost, din noua postură de parlamentar, iniţiatorul mai multor acţiuni în ceea ce priveşte îmbunătăţirea mediului educaţional, cunoscând mai îndeaproape problemele cu care se confruntă sistemul nostru de învăţământ, mai ales cel din Argeş.  De la solicitarea către Guvernul României de acordare a unor microbuze şcolare către diferite unităţi de învăţământ de la noi din judeţ, punând accent pe Şcoala Specială din Costeşti, solicitare ce nu a fost încă satisfăcută, la susţinerea mai multor proiecte de lege ce vizau mediul educaţional, cum ar fi înlocuirea laptelui şi cornului din şcoli cu o normă de hrană pentru elevi în regim de catering, deputatul Deaconu a militat și militează pentru o școală mai bună.  Acum, la începutul noii sesiunii parlamentare, săptămâna trecută, deputatul Deaconu a susţinut o declaraţie în fața colegilor parlamentari, prin care le-a amintit de violenţa în şcoli şi de lipsa măsurilor de combatere a acesteia. (Lucian Gherguş)

,,Stimate colege și stimați colegi,

Revin cu un subiect vital, din punctul meu de vedere, pentru bunul mers al școlilor din România și pentru viitorul tinerilor noștri, dar care, din motive pe care nu pot să le înțeleg pe deplin, este ignorat de o mare parte a clasei politice. Am mai vorbit despre violența din școlile românești, un fenomen care de ceva vreme nu descrește în intensitate și căruia autoritățile nu i-au găsit până acum soluții eficiente.
Violența în școli este un fenomen care are rădăcini adânci, în sensul existenței unor cauze sociale și psihologice și a unor efecte care se vor resimți, pe termen lung, asupra noii generații. De aceea, trebuie să începem să o tratăm acum, orice minut fiind prețios.
Până acum, din informațiile pe care le dețin, există câteva tentative, private și de stat, de a găsi o ieșire din această situație în care se află copiii noștri, dar ele nu sunt generale, la nivelul țării, ceea ce înseamnă că șansa lor de reușită este scăzută. Mi se pare admirabil și salut inițiativele ONG-urilor în acest sens, precum introducerea materiei de Educație Juridică în programa de învățământ, dar este de asemenea rușinos ca statul să nu ia principalele măsuri în acest sens.
Soluții există și câteva foarte importante au fost deja propuse de parlamentari ai opoziției. De exemplu, introducerea cartelei de acces în instituțiile de învățământ  ar reprezenta un mare pas înainte realizat cu un cost minim, fiind eliminate din școli persoanele din afară, adesea instigatoare. De asemenea, instalarea unui buton de panică în instituțiile de învățământ ar crește considerabil siguranța elevilor și profesorilor. Aceste două inițiative, aparținând colegului meu Tudor Ciuhodaru, au fost însă respinse definitiv de către dumneavoastră. Mai mult, o propunere legislativă vizând obligativitatea portului uniformei școlare, venită din partea parlamentarilor puterii, dar susținută și de către oameni din opoziție, a fost respinsă la Senat. De ce nu vă interesează, domnilor, rezolvarea problemei violenței în școli?
Această nepăsare este alarmantă și ne va costa pe toți foarte curând. Ne va costa atât financiar, un argument cu care poate rezonați mai mult, având în vedere că adesea motivația respingerii unor propuneri de acest gen este veșnicul „nu există bani”, dar ne va costa și social. Vom avea mai mulți tineri în penitenciare, vom avea o generație care nu știe să își înfrâneze, în definitiv, un instinct nerațional și să găsească prin comunicare căi de rezolvare a unor probleme. Ce așteptăm, în definitiv?
Voi continua susținerea acestei cauze până când toți parlamentarii, dincolo de argumente care nu stau în picioare, vor acționa în consecință, dând un vot pozitiv unor propuneri de care tânăra generație are nevoie.”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea