Co-inculpații din dosarul lui Frătică și Pănescu, evaziune de zeci de milioane de euro

# În aceeași cauză și cauze conexe sunt cercetați fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, și fostul șef de cabinet al acestuia, Codruț Marta.

Săptămânalul Atitudine în Argeș a relatat, de-a lungul timpului, pe larg, cu privire la apariția, în urmă cu câțiva ani, în Argeș, a unei rețele specializate cu caracter infracțional. Încă din 2011, firmele din circuitul evazionist a cărui grupare încearcă acum procurorii să o destructureze, ”marcau” găuri semnificative la bugetele locale, prin neplata impozitelor și taxelor. Este suficient să amintim că, la jumătatea lui 2011, numai două dintre firmele cu pricina, Chem Petro Stef S.R.L. și Tri Invest Standard S.R.L. dispăreau în ceață, lăsând Finanțelor Argeș taxe neplătite de peste 120 miliarde lei vechi.
În data de 3 iulie 2014, procurorii DNA – structura centrală au finalizat documentarea și au trimis în judecată unul din cele mai mari dosare instrumentate de această instituție. În dosar, acuzați celebri, precum soții Radu și Diana Nemeș (deja arestați, Radu Nemeș fiind considerat coordonator al grupului infracțional organizat), dar și Sorin Blejnar, fost președinte al ANAF, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii). Alături de aceștia, o serie întreagă de patroni de firme, care au reușit crearea unui circuit amețitor de complex, totul în vederea spălării unor sume imense de bani. Și a pierderii urmelor, desigur.
Iată că suveica evazionistă are rădăcini adânci – dovedite - și în Argeș, rădăcini care zgâlțâie, din greu, și mediul de afaceri al județului.
Procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti care au coordonat ancheta ce a dus la arestările recente ale lui Florin Frătică și Constantin Pănescu au ajuns la concluzia că suspecţii au adus un prejudiciu statului de peste 30 de milioane de euro. „Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011 - 2014, reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate, ar fi fost fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive“, se spune într-un comunicat de presă. Este vorba, în primul rând, de Narcis Popescu și Cătălin Nicolae Cristea. Se presupune că omul de afaceri Constantin Pănescu este, de fapt, o victimă colaterală a afaceriștilor care traficau mai mult facturi decât marfă, cu scopul ferm de a țepui bugetul de stat.

Firmele lui Narcis Popescu și Cătălin Nicolae Cristea, afaceri cu firmele celebrului evazionist Radu Nemeș

Soţii Dana şi Radu Nemeş au fost arestaţi, la începutul anului trecut, în Statele Unite al Americii, cei doi fiind anchetaţi în dosarul de evaziune fiscală în care sunt implicaţi şi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi fostul şef de cabinet al acestuia, Codruţ Marta. Soții Nemeș deveniseră investitori serioși în statul Washington, numai că banii de investiții proveneau din frauda produsă în România și, în bună parte, printr-o firmă înregistrată la Pitești.
Radu Nemeș, coordonatorul grupului infracțional organizat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat, și-a derulat o parte din ingineriile financiare prin intermediul unei firme din Pitești, Tri Invest Standard S.R.L.

Cătălin Cristea, la a doua arestare

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti au reușit să dea, în 2013, o primă importantă lovitură, reținând două personaje importante din mega-dosarele de evaziune fiscală din domeniul petrolului. 
Aceștia sunt:
CRISTEA NICOLAE-CĂTĂLIN, asociat şi administrator al S.C. ECO OIL RECICLING S.R.L. Lunca Corbului, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave şi  LIPOŞTEANU CRISTINEL, angajat al societăţii comerciale sus menţionate, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Astfel, în perioada ianuarie – aprilie 2008, în calitate de asociat şi administrator al S.C. ECO OIL RECICLING S.R.L. Lunca Corbului, inculpatul Cristea Nicolae-Cătălin, cu ştiinţă, a omis să înregistreze în evidenţele societăţii operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate ca urmare a comercializării de reziduuri petroliere în regim suspensiv de la plata accizelor datorate bugetului de stat, fără să le introducă în procesul de fabricaţie pentru obţinerea de combustibil lichid pentru centrale termice, şi totodată a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, reprezentând servicii de tip ,,recondiţionări rezervoare” efectuate de o firmă fantomă.

În calitate de angajat al S.C. ECO OIL RECICLING S.R.L. Lunca Corbului, coinculpatul Lipoşteanu Cristinel l-a ajutat pe Cristea Nicolae Cătălin în activitatea infracţională, în sensul că a întocmit, în fals, facturi şi avize de însoţire a mărfii.
Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare a acestor activităţi, calculat la nivelul anului 2013, este de 32.531.756,26 lei (9.680.861 euro).
Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu art. 6 alin. 3 C.p.p., iar la data de 4 iunie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora.
Cei doi sunt rotițe ale unui angrenaj evazionist mult mai vast, cu tentacule întinse în zona portului Constanța, în Banat, în zona Capitalei ș.a. Din grupul celor doi mai fac parte:

Nemeș Radu, în același timp:
- asociat unic și administrator la SC TRI INVEST STANDARD SRL Pitești, cu obiectul principal de activitate cod CAEN 5151 – Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, cu sediul social pe str. Petrochimiștilor, stradă pe care își au sediul social societățile la care sunt asociați Lipoșteanu Cristinel și Popescu Narcis:
- administrator la SC EXCELLA REAL GRUP SRL.

Lipoșteanu Cristinel, în același timp:
- director de vânzări la SC ECO OIL RECICLING SRL;
- administrator la SC TRANS AUTO CONSTRUCT 2000 SRL.

Popescu Narcis,  în același timp:
- administrator și asociat la SC TRANS BITUM 2000 SRL, de la care SC ECO OIL RECICLING SRL a închiriat terenul aferent antrepozitului;
- administrator la SC TRANS AUTO CONSTRUCT 2000 SRL la care este asociat Popescu Narcis, la SC ROSEXIM COMALIMENT 2000 SRL, la SC EURO SAIMAR SRL.

Referatul procurorilor pe baza căruia a fost arestat ”lotul Frătică”

”Activitatea numitului Frătică: în perioada 2010 - 2014, în calitate de administrator de fapt al SC A E P M O SRL, a înregistrat în documentele financiar-contabile şi în documentele justificative fiscale operaţiuni nereale de achiziţii de bunuri de pe teritoriul naţional, de la societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, controlate de acelaşi grup de persoane, în acest fel sustrăgîndu-se de la plata taxei pe valoare adăugată aferentă achiziţiilor nereale în cuantum de 6.448.613 lei şi a impozitului pe profit aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 4.299.075 lei. În scopul disimulării provenienţei, circuitului şi proprietăţii asupra sumelor de bani (în cuantum de 26.869.222 lei), obţinute din aceste activităţi ilicite, acestea au fost transferate prin mai multe circuite fiscale frauduloase, pînă la retragerea lor în numerar din societăţile cu comportament de tip-fantomă care închid circuitele finan-ciare.
În perioada 2009 - 2014, Frătică Dragomir Tudor Florin, persoană care controlează în fapt SC T A P SRL, SC A N O 2000 SRL, SC V A S SRL, SC A E P M O SRL, împreună cu Ungheanu Ion, Cristea Nicolae Cătălin şi Popescu Narcis, au hotărât să creeze şi să administreze mai multe circuite de societăţi comerciale cu comportament de tip-fantomă, pe care le-au înfiinţat sau le-au preluat cu ajutorul numiţilor Nistor Adrian, Voica Floricel, Papp Dragomir Norbert, Petre Constantin, Bloju Marian Daniel, Glina Ştei Laurenţiu Ştefan, Roşoagă Florin Marius, Sanda George Eduard, Moţescu Mihail, Matei Daniel Iordan, Lipoşteanu Cristi-nel, iar ulterior le-au folosit pentru emiterea de documente justificative nereale, în care erau consemnate operaţiuni comerciale, şi pentru re-tragerea de bani în numerar, folosind în acest sens borderouri de achiziţii de la persoane fizice care conţineau date false de identificare. În acest sens, împreună cu Ungheanu Ion, Cristea Nicolae Cătălin şi Popescu Narcis, foloseau societăţile de tip-fantomă, care aveau obiect de activitate apropiat cu cel al beneficiarilor, pentru a înregistra achiziţii nereale pentru societăţile lor sau negociau cu alte societăţi care doreau să îşi diminueze baza impozabilă şi să retragă sume de bani din societăţi şi le puneau acestora la dispoziţie lanţurile de fantome.
Inculpaţii au hotărît să creeze şi să administreze mai multe circuite de societăţi comerciale cu comportament de tip-fantomă, pe care le-au înfiinţat sau le-au preluat... iar ulterior le-au folosit pentru emiterea de documente justificative nereale, în care erau consemnate operaţiuni comerciale, şi pentru retragerea de bani în numerar, folosind în acest sens borderouri de achiziţii de la persoane fizice care conţineau date false de identificare.”
Laurențiu STOICA

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea