Liviu Năstase, primarul comunei Căteasca: ”Tot ce am făcut a fost legal, dar şi moral. Toate investiţiile au fost făcute cât se poate de transparent, în ciuda tuturor comentariilor”

Comuna Căteasca a cunoscut, în ultima perioadă, o dezvoltare continuă. Este comuna cu doar doi asistaţi sociali, unde aproape că nu există şomeri. Acest lucru s-a datorat în primul rând capacității de înţelegere a celor din administraţia locală, care au realizat că, dacă nu dezvoltă o infrastructură modernă şi nu creează facilităţi investitorilor, drumul comunei către prosperitate este din ce în ce mai anevoios. Liviu Năstase, primarul care, în urma unei hotărâri judecătoreşti pe un banal conflict de interese, va trebui să părăsească acest post, a înţeles, în tot acest timp de trei ani, ce trebuie să facă pentru a aduce un aer prosper în localitatea sa, având la bază experienţa de antreprenor. Aşa cum ne-a declarat şi în interviul de mai jos, a investit foarte mult în infrastructură şi, nu în ultimul rând, în educaţie.

”Am început, cel puţin cât voi mai sta aici, la primăria Căteasca, să pun în aplicare un plan destul de ambiţios”

# Domnule primar, spuneţi-mi, vă rog, cum arată bugetul comunei Căteasca pentru anul 2015.
- În anul 2015, bugetul comunei Căteasca este destul de promiţător în ceea ce priveşte numărul de investiţii. Bugetul nostru se bazează numai pe surse proprii, care constau în sumele pe care le-am avut în fondul de rezervă, în jur de 15 miliarde lei vechi şi sumele provenite din taxele şi impozitele locale. Norocul nostru este că am atras investitori în ultimii ani pe raza comunei Căteasca care prin taxele şi impozitele plătite de ei bugetul nostru s-a mărit considerabil. În urma venirii acestor investitori la noi în localitate, pe lângă rotunjirea bugetului local, s-au mai creat şi locuri de muncă, noi având în toată comuna doar doi asistaţi sociali.
# Bugetul local al comunei Căteasca a fost afectat de noua formulă de calcul a sumelor de echilibrare venite de la Guvern, aşa cum s-a întâmplat la mai mult de jumătate din comunele argeşene ?
- Pe noua formulă a bugetului nu ni s-a dat nici un ban, dar nici nu ni s-a luat. Au considerat că suntem o comună înstărită care poate să funcţioneze fără ajutor. Bugetul este constituit, aşa cum vă spuneam, din sumele încasate pe taxe şi impozite locale, din TVA şi de la bugetul de stat repartizaţi strict pentru învăţământ şi asistenţă socială.
# Spuneţi-mi ce proiecte aveţi pentru perioada următoare?
- Am început, cel puţin cât voi mai sta aici, la primăria Căteasca, să pun în aplicare un plan destul de ambiţios. Am prins pe lista de investiţii tot ce am considerat, împreună cu consilierii, că este necesar să facem pentru această comună. Avem în jur de vreo 20 de investiţii propuse pentru care am alocat sume necesare pentru realizarea studiilor de fezabilitate, urmând ca după realizarea studiilor să stabilim cu ce bani facem investiţia respectivă, fie din bugetul local, fie de la bugetul statului prin Ordonanţa 28 sau cel mai important prin fonduri europene după ce se vor deschide măsurile de finanţare.
# Aveţi vreun proiect depus pe Ordonanţa 28?
- Da. Am depus un proiect pentru şcoala generală din Catanele. Acum, sperăm să primim şi finanţare, aşa cum ne-au promis.
Mai avem în vedere, dar după ce vom face studiile de fezabilitate, depunerea altor proiecte pe Ordonanţa Guvernamentală 28, cât şi pe finanţare europeană.
Pentru proiectele pe fonduri europene aşteptăm să apară măsurile de finanţare pentru a vedea în ce domenii putem depune proiecte.
Acum acţionăm pentru achiziţionarea unui buldo-excavator prin GAL-ul din care facem parte, GAL-ul Burdea. Deci, facem tot posibilul să atragem surse de finanţare pentru realizarea tuturor investiţiilor propuse.

”Mai avem în lista de investiţii şi extinderea reţelei de gaze”

# Mai exact, ce investiţii v-aţi propus să faceţi anul acesta?
- Păi în primul rând avem în vedere construirea unei şcoli şi grădiniţe la Catanele şi Recea. Este zona care s-a dezvoltat cel mai mult. Aici, cei din oraş au început să-şi cumpere locuinţe, iar dacă noi nu le oferim o şcoală asemănătoare cu cea din oraş, nu vor mai venii oamenii la noi în localitate. Iar interesul nostru este să ne dezvoltăm şi să arătăm că suntem oameni gospodari.  Mai avem în vedere realizarea unui pod la Siliştea. Această investiţie cât mai repede posibil. Avem în plan şi asfaltarea a trei drumuri: Bănuţă – Siliştea, Cireşu – Biserică şi strada Vulpeanu.
De asemenea mai avem în lista de investiţii şi extinderea reţelei de gaze. Vrem ca toţi cetăţenii să aibă drepturi egale, să beneficieze toţi de această utilitate.
Va trebui să amenajăm şi staţia de pompare de la Siliştea, investiţie ce se realizează în parteneriat cu S.C. Apă Canal 2000 S.A.. tot în colaborare cu Apă Canal 2000 S.A. introducem reţeaua de canalizare în Recea şi Catanele, investiţie ce se află în derulare.
Am mai prevăzut în lista de investiţii de anul acesta şi extinderea iluminatului public pentru care am prins suma de patru sute de milioane lei vechi. Vrem să extindem iluminatul public în zonele industriale, acolo unde s-au construit hale, unde lucrează sute de oameni, iar pentru siguranţa acestora am considerat că este nevoie de această investiţie.
Mai avem în lucru actualizarea PUG-ului cu care suntem spre finalizare. În urma acestei actualizări am mărit şi intravilanul comunei cu aproximativ 100 de hectare.
Şi şcoala din satul Cireşu va fi reabilitată întrucât starea acesteia este destul de precară şi am considerat că dacă cei din Recea şi Catanele vor beneficia de o şcoală modernă, atunci ceilalţi elevi din alte zone ale comunei trebuie să beneficieze de aceleaşi facilităţi. Aşa cum am mai zis, nu vreau să fac discriminare între cetăţeni.
Sunt multe investiţii pe care dorim să le realizăm. În primă fază, pentru proiectele mari, facem studiile de fezabilitate, după care vom acţiona pentru atragerea surselor de finanţare, cât mai ales din fonduri europene.

”Şcoala de la Catanele este o investiţie promisă încă din campania electorală”

# Domnule primar, conform hotărârii judecătoreşti în conflictul banal pe care l-aţi avut cu Agenţia Naţională de Integritate  va trebui să părăsiţi acest post, fie la termen, în 2016, și nu mai puteţi candida, fie înainte de finalizarea mandatului. Spuneţi-mi, vă rog, dacă plecaţi împlinit profesional şi ce aţi adus nou în administraţia locală din Căteasca?
- Sigur că mai sunt multe lucruri de făcut în Căteasca pe care le aveam într-un proiect pe termen mediu şi lung, investiţii de anvergură. Aveam în vedere o dezvoltare durabilă a localităţii, aşa cum începusem prin atragerea de noi investitori în comună şi prin realizarea unei infrastructuri moderne. Acest post de primar a fost o dorinţă de-a mea, de a realiza ceva durabil pentru locuitorii acestei comune, de a venii cu ceva nou în administraţia locală din Căteasca. Eu nu am venit pentru avantaje personale pentru că nu mai aveam nevoie, am o gospodărie model şi o fermă destul de mare. Am considerat că dacă am reuşit să fac ceva pentru mine, atunci pot să fac ceva şi pentru consătenii mei. Am ordonat activitatea în primărie prin înregistrarea fiecărui document, prin înregistrarea terenurilor în Registrul Agricol sub formă electronică ş.a.m.d.
Din punctul meu de vedere, al unui agronom, al unui om cu experienţă, am reuşit să rezolv multe probleme în domeniul fondului funciar.
Am reuşit să fac investiţii bune şi durabile. Am dorit foarte mult să investesc în infrastructură. Dacă într-o comună ai infrastructură, ai totul. Vreau ca cetăţeanul să aibă drum, dacă nu asfaltat, măcar pietruit. Şi acest lucru l-am făcut în fiecare an pe drumurile neasfaltate. Am pietruit, am făcut şanţuri, am făcut podeţe. Nu mai există noroi pe drumurile din Căteasca.
Am reuşit să asfaltăm drumuri şi mai aveam în plan să asfaltăm mult mai multe drumuri prin atragerea de finanţare externă, în principal cu fonduri europene.
Am reabilitat poduri, podeţe, şcoli, cămine culturale. Toate investiţiile pe care le-am realizat au fost necesare şi au fost făcute de o calitate superioară.
Şcoala de la Catanele este o investiţie promisă încă din campania electorală. Am zis că aici trebuie să construim o şcoală modernă care să atragă cât mai mulţi copii. În acea zonă, natalitatea a crescut foarte mult. Au venit foarte mulţi tineri în acea zonă. Acum 5 ani, la acea şcoală de la Recea aveam 6-7 copii, iar acum avem 38 de copii la şcoală şi 32 de copii la grădiniţă şi cifra este în creştere. Şcoala nouă pe care o construim este amplasată între două sate pentru a venii mai mulţi copii. O şcoală în care funcţionează într-o sală patru clase simultan, aceea nu e şcoală. Adică, copiii aceia în patru ore, învaţă doar o oră. În viziunea mea, şcoala cea nouă va avea cel puţin 10-12 copii într-o clasă, dacă nu mai mult.
Ce am mai reuşit să fac în tot acest timp, pentru că m-aţi întrebat ce am făcut în acest mandat? Am respectat legea la primăria Căteasca. Nu am investit nici un leu fără aprobarea Consiliului Local. Nu am cheltuit nici un leu fără justificare, în afara faptului că toate investiţiile sunt durabile. Faptul că sunt de meserie, sunt inginer, a fost un atu al meu pentru că m-am priceput în organizarea investiţiilor.
Tot ce am făcut a fost legal, dar şi moral. Nu îmi e frică de absolut nimic. Toate investiţiile au fost făcute cât se poate de transparent, în ciuda tuturor comentariilor pe care le mai fac unii consilieri sau unele persoane care îşi manifestă ambiţia politică şi contestă tot ce faci.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea