Neagu Udroiu a lansat un volum de referință despre presa românească

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat, miercuri, 18 februarie, de la ora 13.00, un eveniment editorial deosebit: lansarea volumului „Condeie, voci, chipuri. Presa românească – pagini de istorie” (Iași, Editura TipoMoldova, 2014), autor jurnalistul și diplomatul Neagu Udroiu.
La eveniment au vorbit, în prezența autorului, jurnalistul de televiziune Nicolae Melinescu, managerul bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie, și editorul cărții, poetul Aurel Ștefanachi.
„Este o lucrare deosebită pentru că e scrisă altfel, reprezentând preocuparea de-o viață a jurnalistului Neagu Udroiu. Asemenea lucrări sunt de referință și constituie un fundament pentru o cultură solidă. Dincolo de ceea ce se întâmplă în presa românească, istoria presei românești este presărată de personalități, evenimente, și se caracterizează printr-un continuum istoricesc care constituie un vector de dezvoltare al României moderne și contemporane”, a spus, în deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie.
Nicolae Melinescu a punctat foarte bine importanța acestei lucrări în formarea intelectuală a jurnaliștilor de profesie: „Această aparentă istorie a presei, este de fapt o istorie a culturii românești, pentru că în presă, până în Primul Război Mondial, au fost foarte puțini jurnaliști de profesie. Această carte este un «tezaur» pentru cultura profesională a jurnaliștilor actuali și a celor în devenire, și un vector al culturii generale. De asemenea, volumul este o lucrare monumentală, de referință și un instrument de cultură.”
Editorul cărții, Aurel Ștefanachi, a relevat raportul care există între presă și putere: „Presa este o parte a puterii și nu are sens dacă nu se află în împotrivire sau în acord cu puterea. Neagu Udroiu vine și provoacă în această carte: cum ar trebui să relaționeze gazetarul cu evenimentul despre care scrie?”   
Despre lucrarea sa, autorul a ținut să spună următoarele: „Este o lucrare în primă apariție. Am încercat să ilustrez în această lucrare mai multe postulate: 1. Presa a fost de la începuturi o «carotidă» a progresului societății; 2. În susținerea presei s-au înregimentat mari spirite (scriitori, oameni de cultură); 3. Cei care au ars ca niște lumânări pentru a face bine presei s-au așezat în slujba unor obiective cu totul speciale, adică au avut în vedere posibilitatea de se informa despre ceea ce se întâmplă și dincolo de întâmplările obișnuite.”
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea