Europa în tradiții culinare

Pentru o mai bună cunoaștere a tradițiilor și obiceiurilor din  țările europene, săptămâna trecută, reprezentanții Centrului Europe Direct Argeș din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș au susținut pentru elevi de la Școala Gimnazială ”Ion Pillat” din Pitești o sesiune de informare referitoare la tradițiile culinare europene, cu accent pe specialități locale din anumite state membre ale Uniunii Europene.
Activitatea a debutat cu prezentarea de informații despre elementelele care diferențiază bucătăria europeană de cea asiatică.
Cu toate că tradițiile culinare europene diferă de la o țară la alta, acestea au și caracteristici comune. În acest sens, pe baza unui material realizat de două voluntare ale Centrului Europe Direct Argeș, respectiv Adriana Dragomir și Oriana Popescu, tinerii au fost încântați să descopere câteva rețete de preparate tradiționale din țările europene, renumite pentru gustul lor.
Astfel, Belgia este faimoasă pentru ”midiile cu cartofi prăjiți”, carnea de iepure făcută în sos de bere și minunatele ”gauffre”, în Grecia predomină salatele unice care au la bază uleiul de măsline, ce le dă un gust deosebit, Austria are ca preparate culinare renumite ”șnițelul vienez” și ”ștrudelul cu mere”, în Finlanda nu lipsește peștele, un lucru normal pentru o țară aflată lângă mare și care este bogată în lacuri, iar Ungaria se mândrește cu ”gulașul”, care este o tocană ce are la bază carnea de vită, paprika, ardei și ceapă, numai bună pentru a o încerca.
Este, de asemenea, cunoscut faptul că în bucătăria germană există peste 1500 de rețete numai pentru prepararea cârnaților, iar Franţa este campioana mondială în privinţa brânzeturilor, având în jur de 480 de sortimente. În partea a doua a evenimentului, elevii au interacționat și au descoperit prin întrebări și ghicitori tradițiile culinare specifice Europei. În acest fel, tinerii au mai adăugat o piesă a puzzle-ului în  bagajul de cunoștințe pe care și-l formează cu privire la valorile și cultura europeană.
Georgeta-Elena Nicolescu-Ștefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea