Activități de informare despre valori europene

Uniunea este fondată pe respectul pentru demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate, stat de drept şi respectarea drepturilor omului, inclusiv a minoritaţilor.
În acest sens, la finalul lunii februarie 2015, Centrul Europe Direct Argeș din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat, pentru elevi de la Școala Gimnazială ”Ion Pillat” și Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu” din Pitești, activități de informare cu privire la Uniunea Europeană și importanța valorilor europene.
În cadrul primului eveniment, pe baza unui material au fost prezentate informații despre Uniunea Europeană cu accent pe egalitatea de șanse, toleranță, nediscriminare, libertate, solidaritate, justiție.
Tinerii au aflat cum Uniunea Europeană acționează în numele cetățenilor pentru a preveni discriminarea pe motive de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, prin intermediul legislației europene. S-a precizat faptul că Uniunea Europeană urmărește să consolideze egalitatea de șanse între femei și bărbați în toate statele membre, prin reducerea diferențelor de salarizare între aceștia și prin creșterea numărului de femei ocupând posturi de conducere în politică și în afaceri. În prezent, procentul femeilor care au diverse funcții de conducere este redus (14% ambasadori, 9% decani, 3% președinți de companii și 2% miniștri).
În partea a doua a evenimentului, tinerii au fost stimulați să lucreze în echipă și au aplicat câteva exerciții practice prin care au reliefat importanța valorilor europene în viața lor. În acest fel au conștientizat că nu este bine să discrimineze, că toți oamenii sunt egali indiferent de problemele pe care le au și că uneori, a fi tolerant, în viața de zi cu zi, reprezintă un atu în plus în lucrul cu oamenii din jurul lor.
Cel de-al doilea eveniment a presupus familiarizarea tinerilor cu Uniunea Europeană și informarea lor cu privire la: istoric, instituții comunitare și câteva simboluri tradiționale specifice țărilor europene.
Prin organizarea acestor tipuri de evenimente, Centrul Europe Direct Argeș urmărește  consolidarea unei cetățenii europene active.
Georgeta-Elena Nicolescu-Ștefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea