Dorele, fă-te că lucrezi! OMV poluează. Autorităţile amendează. OMV poluează

# Amenzi neconvingătoare pentru OMV Petrom, care preferă să dea banii pe amenzi, nu pe remedierea problemelor din reţea # Prefectul Mihai Oprescu: “Până nu va fi îndepărtată cauza, poluări se vor tot produce”
Două avarii la conductele OMV Petrom, produse la trei zile distanţă una de altă, au afectat, săptămâna trecută, 17 Kilometri din cursul răului Cotmeana. Operatorul a fost amendat şi cam atât, deocamdată,  motiv pentru care poate sta liniştit până la următoarea poluare, să-i spunem tot accidentală,

pentru că două avarii produse în decurs  de câteva zile, pe aceeaşi conductă, ar putea avea de-a face şi cu ceva mai mult decât  hazard. Realitatea este că la nivelul cifrei de afaceri a OMV Petrom, o amendă “accidentală” de 33 - 100 de mii de ron trece neobservată, pe când nişte investiţii consistente în alinierea sistemului de transport al produselor petroliere la nişte standarde care să asigure o diminuare a riscurilor de producere a unor poluări, ar putea însemna o “avariere” a bugetului, comparativ cu prima varianta.

Prima, produsă în dată de 22 februarie, în zona comunelor Cocu- Poiana Lacului şi cauzată (ca şi a două, cum avea să se constate ulterior) de avarierea unei magistrale de transport ţiţei aflată în administrarea OMV Petrom, a afectat aproximativ 12 km de  luciu de apă.
300  de litri de ţiţei şi 30 litri de apă sărată s-au scurs în albia răului. Unitatea care deţine conducta a recurs la oprirea pompării prin magistrală şi a stopat scurgerea titeliului prin instalarea a 15 baraje din material absorbant, asta după ce produsele poluante afectaseră cei 12 kilometri..După anunţarea acestei poluări, angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş Vedea şi cei ai Gărzii de Mediu - Comisariatul Judeţean Argeş s-au deplasat la locul incidentului, monitorizând întregul eveniment şi înştiinţând primăriile şi cetăţenii din localităţile Cocu, Poiana Lacului, Săpată şi Lunca Corbului cu privire la incident şi a fost interzisă  folosirea apei din râul Cotmeana pentru adăpat animale sau alte activităţi gospodăreşti până la remedierea situaţiei.
Agenţia pentru Protecţia Mediului a prelevat o serie de probe din mai multe zone afectate de poluare de pe direcţia de curgere a apei şi a constat, că mai mult nu putea face, gravitatea situaţiei, iar prefectul Mihai Oprescu a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Argeş ca, după ce decontaminarea şi curăţarea luciului de apă se finalizează, să efectueze o serie de analize  privind calitatea apei din fântânile aflate în apropierea răului Cotmeana, din zona afectată.
Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea a amendat operatorul cu 35.000 ron, în baza prevederilor Legii Apelor, sumă la care s-au  adaugat costurile de intervenţie, iar Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a procedat la amendarea cu 100.000 ron pentru deversarea de produse petroliere în cursul de apă al Răului Cotmeana.

Accident cu repetir, semn că nu doar sorţii sunt de vină... uneori

La nici trei zile distanţă, în cursul nopţii de 24 spre 25 februarie, când nici nu se uscase bine cerneala pe procesele verbale iar reprezentanţii OMV Petrom încă mai lucrau la ecologizarea dispusă în urmă poluării din dată de 22 februarie, a apărut o nouă poluare pe râul Cotmeana, foarte aproape de prima, pe conducta de transport ţiţei Parc 10 Cocu – MTT Poiana Lacului. Ţiţeiul scurs pe maluri şi în albia râului Cotmeana a afectat cursul de apă pe o lungime de alţi 5 km. Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a dispus reprezentanţilor OMV Petrom intervenţia de urgenţă pentru repararea conductei şi limitarea efectelor prin montarea de baraje absorbante, acţionarea cu materiale de tip spill sorb, vidanje, etc. Reprezentanţii societăţii petroliere au apelat la o firma specializate în acţiuni de depoluare şi au oprit împrăştierea ţiţeiului dincolo de cei 5 kilometri, urmând să depolueze şi noua suprafaţă poluată.
Prefectul Mihai Oprescu a cerut Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea şi Gărzii de Mediu să aplice o nouă serie de sancţiuni, şi i-a atras atenţia  opetorului să remedieze problemele şi să se incadreze în normele de acţiune care să evite apariţia unor situaţii similare. “Până nu va fi îndepărtată cauza, poluări se vor tot produce”, a exclamat Mihai Oprescu în şedinţa de joi, 26 februarie a Colegiului Prefectural.
Realitatea este că la nivelul cifrei de afaceri a OMV Petrom, o amendă “accidentală” de 33 - 100 de mii de Ron trece neobservată, pe când nişte investiţii consistente în alinierea sistemului de transport a produselor petroliere la normele care să asigure o diminuare a riscurilor poluării ar putea însemna o “avariere” a bugetului, comparativ cu prima varianta.

40 000 de lei, cea de-a doua amendă aplicată de ABAAV

“Adinistrația Bazinală de Apă Argeș- Vedea a sancționat contravențional societatea OMV Petrom,  pentru că nu a luat măsurile operative pentru înlăturarea cauzei producerii poluărilor accidentale pe râul Cotmeana. Inspectorii ABA Argeș-Vedea au aplicat o amendă de 40 000 de lei, conform art. 88, alin. 1, lit. b din Legea Apelor 107/1996. De asemnea, din cauza poluării repedate a râului Cotmena în zona localităților Sămara, Cocu, Poiana Lacului, a fost stabilită ca măsură obligatorie înlocuirea conductei afectată de coroziune și poziționarea noului tronson în afara zonei de protecție a cursului de apă. Termenul până la care trebuie îndeplinită această măsură este 20 octombrie 2015.
Inspectorii ABA Argeș- Vedea au mai stabilit ca măsură pentru OMV Petrom, ecologizarea zonei afectate și înlăturarea efectelor poluării până la data de 27 februarie” se arată într-un comunicat de  presă al ABAAV.
Cristina Stancu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea