Uite că se mai întâmplă! Viceprimarul comunei Godeni a câștigat, definitiv și irevocabil, procesul cu ANI

Viceprimarul comunei Godeni, Laurențiu Cristian Soare, este fiul consilierului județean Leonard Soare. Acum numai cîteva zile, tânărul viceprimar a obținut victoria finală în litigiul cu Agenția Națională de Integritate. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut hotărârea Curții de Apel Pitești, hotărâre ce anula, în anul 2013, Raportul de evaluare prin care instituția amintită constata incompatibilitatea alesului local.

Viceprimarul și-a vândut firma înainte de a ocupa funcția, însă nu a notificat Registrul Comerțului

Totul a început în 2012, când Laurențiu Soare a devenit viceprimar al Godeniului, în temeiul Hotărârii nr. 5/19.06.2012. Pentru a nu intra în incompatibilitate, alesul local a cesionat firma al cărei administrator era, S.C. Muscel Travel Company S.R.L. De asemenea, a renunțat și la calitatea de administrator. Așa încât, cel puțin teoretic, nu mai exista nici un risc de incompatibilitate. Nu și pentru inspectorii ANI, care au decis, în urma controlului efectuat, că omul nostru a fost în stare de incompatibilitate în perioada 19.06.2012-31.10.2012. De fapt, treaba era puțin cam amestecată, ambele părți având partea lor de dreptate. Mai exact, viceprimarul își vânduse firma înainte de a deveni viceprimar, însă nu notificase Registrul Comerțului cu privire la schimbările survenite. Pe de altă parte, inspectorii ANI au verificat calitatea de administrator al firmei tocmai la Registrul Comerțului Argeș, unde Cristian Soare figura, bine-mersi, cu acte în regulă. De ce? Foarte simplu. Baza de date a Registrului Comerțului se actualizează la cerere, iar dacă nu, anual. Și cum nu venise Anul Nou…

Finețurile avocățești l-au salvat pe viceprimar de la retrogradare

Raportul de evaluare al ANI ar fi putut avea un efect devastator asupra tânărului politician. În afara pierderii funcției deținute în prezent, acesta ar fi putut primi o interdicție de a candida și ocupa funcții publice, interdicție care se întinde, de obicei, pe durata a câțiva ani. Cabinetele de Avocatură  Stancu Puiu Dorin și  Nicolescu-Dragoș Andrei, cărora li s-a adresat vicele din Godeni, au reușit să întoarcă soarta ”meciului” cu ANI, motivând faptul că mențiunile la ORC ar fi trebuit să le facă nu cedentul, ci cumpărătorul firmei, cel care are, practic, interes să apară, ulterior, ca și proprietar al acesteia. Relevant pentru justiție – au arătat avocații – trebuie să fie faptul că Laurențiu Soare nu mai avea calitatea de administrator al S.C. Muscel Travel Company S.R.L. încă din data de 01.06.2012. Curtea de Apel a admis acţiunea viceprimarului, arătând că menţiunile din Registrul Comerţului au, într-adevăr, rolul de a asigura opozabilitatea față de terți, însă efecte juridice, sub aspectul existenței sau nu a stării de incompatibilitate, produc înscrisurile depuse la dosar, care atestă faptul că reclamantul a renunțat, chiar anterior alegerii sale ca viceprimar, la calitatea de administrator al firmei.
ANI a înaintat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Iată ce a decis instanța supremă:
”Decizia nr. 755 din 20 februarie 2015. Respinge recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 139 din 5 iunie 2013 a Curţii de Apel Pitești – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, ca nefondat. Obligă recurenta la plata sumei de 1500 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, către intimatul Soare Laurenţiu Cristian. Definitivă. Pronunţată, în ședinţă publică, astăzi 20 februarie 2015.” (A.S.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea