Opt miliarde din suma cheltuită pe drumul păgubos Brădetu-Poienile Vâlsanului se întorc la CJ Argeș

# Tribunalul Argeş a obligat S.C. Euroconstruct Trading şi Soares Da Costa  să despăgubească C.J. cu  peste 800 de mii de lei
Soarta măreţului  proiect  “Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului, în vederea îmbunătăţirii şi dezvoltării infrastructurii de turism”, ce pornise la drum cu fonduri europene, n-a fost una tocmai fericită. Au recunoscut-o, anul trecut, oficialii CJ  Argeş,  după ce proiectul a fost reziliat printr-o decizie luată în şedinţă de consiliu judeţean,  ca urmare a  evaluării riscurilor de nerealizare a obiectivului. Argeşul trebuie, acum, să returneze sumele primite de la UE care totalizează 4 milioane de lei, sumă din care o parte s-a dus către lucrări fără finalitate.

Pentru cine nu-şi mai aminteşte, trebuie precizat că  „Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului” a fost un proiect gândit în 2009, pentru 24 de kilometri de drum turistic până în Poienile Vâlsanului.  Ca urmare a intemperiilor care au afectat condiţiile  de realizare a obiectivului, proiectul a fost refăcut doi ani mai târziu, în 2011, când a avut loc o corecţie, astfel încât, din cei 24 de kilometri, au rămas doar 12. Inundaţiile ulterioare,  care au provocat două alunecări de teren foarte mari şi avarierea a două poduri care au necesitat lucrări de refacere – lucrări neprevăzute în proiectul anterior, au dat din nou lucrurile peste cap. Studiile geologice  impuse în asemenea condiţii şi eventualele exproprieri de teren de care ar mai fi fost nevoie au contribuit decisiv la creşterea considerabilă a riscului  ca proiectul să nu mai poată fi terminat la timp, ceea ce a dus la decizia amintită a rezilierii contractului.

Asigurarea lucrării, semnată pe genunchi,  a ţinut Consiliul Judeţean numai prin instanţe

Primele belele au apărut după inundaţiile din august 2010.
În 2013, Consiliul Judeţean Argeş  şi Unitatea Adminitrativ Teritorială a Judeţului Argeş au deschis acţiune în instanţă împotriva SC Euroconstruct 98 Trading - lider de  asociere dar şi împotriva Asocierii SC Euroconstruct 98 Trading - Sociedade De Construcoes Soares Da Costa,  cărora le cerea despăgubiri de 808.865,55 lei.  Litigiul dintre C.J.  Argeş şi constructori  a avut la bază  contractul de lucrări semnat în 2010 pentru implementarea  proiectului  „Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului,  în vederea îmbunătăţirii şi dezvoltării infrastructurii de turism Km 28+822 – 53+600,
Intimaţii aveau obligaţia, ca, înainte de începerea lucrărilor, să încheie o asigurare privind riscurile ce ar putea să apară, asigurare care s-a şi realizat - total eronat însă, după cum vom arăta, asiguratorul fiind Omniasig Vienna Insurance Group. Practic,  obligaţia nu a fost îndeplinită corespunzător, deoarece Consiliul Judeţean Argeş n-a fost menţionat în poliţă, ca beneficiar, ceea ce a împiedicat această instituţie  să facă demersurile pentru încasarea indemnizaţiei de daune.
În perioadele 6 - 7  august şi 30 - 31 august  2011,  ca urmare a precipitaţiilor abundente, au fost afectate  lucrări în valoare de 808.065,55,  executate în cadrul  proiectului.  Comisii – din care au făcut pare şi reprezentanţi ai asiguratorului - s-au deplasat în mai multe rânduri la faţa locului unde  s-au întocmit note de constatare.  Deşi către asigurator a fost emisă documentaţia solicitată,  acesta n-a emis ordin de plată, dosarul rămânând în “nelucrare”
Consiliul Judeţean plătise însă lucrările executate, ulterior calamitate de inundaţii, aşa că a solicitat de la  Euroconstruct 98 Trading şi Sociedade De Construcoes Soares Da Costa virarea indemnizaţiei de daune pe care acestea ar fi încasat-o de la asigurator, sau în cazul în care n-au încasat-o,  schimbarea beneficiarului poliţei, pentru a putea fi despăgubit direct Consiliul Judeţean Argeş, solicitând, totodată, şi de la asigurator stadiul  dosarelor de daune. Un răspuns care a venit câteva luni mai târziu, în august 2012,  la insistenţele CJ Argeş. În respectivul document, asiguratorul  explica scurt că “dreptul  la acţiune, întemeiat pe raportul de asigurare  se prescrie în termen de doi ani, astfel că nu mai există posibilitatea acordării de despăgubire  pentru cele două dosare de daune”.
C.J. Argeş acuză Euroconstruct 98 Trading  că a  dat dovadă de neglijenţă la întocmirea poliţei de asigurare, nedesemnând ca beneficiar Consiliul Judeţean şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor  şi  neacţionând în judecată asiguratorul în termenul legal de prescripţie  pentru a fi obligat de acesta la plata indemnizaţiei de despăgubire.
Pe de altă parte,  Euroconstruct 98 Trading a invocat, în  întâmpinarea depusă  în luna mai a anului trecut la Tribunalul Argeş,  lipsa calităţii procesuale pasive,  motivând  că a a întocmit  poliţa de asigurare  pentru toate riscurile, inclusiv inundaţii, viituri şi alunecări de teren, iar obligaţia de «desdăunare» revenea  asiguratorului  Omniasig Vienna Insurance Group, susţinând totodată că şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege şi de contractul de asigurare: depunerea de cereri  pentru constatarea daunelor,  convocarea reprezentantului societăţii  de asigurare  la cercetarea la faţa locului, comunicarea informaţiilor cerute de asigurator.
Cert este că asiguratorul nu a soluţionat cele două dosare de daune ce au fost întocmite încă din august - septembrie 2010,  deşi i-au fost solicitate în mai multe rânduri relaţii privind stadiul lucrărilor respective.  Euroconstruct 98 Trading invocă reaua credinţă a firmei de asigurări, “fiind de notorietate modul defectuos în care societatea de asigurări Omiasig  Vienna Insurance Group soluţionează cererile înregistrate ”
De altfel, Euroconstruct 98 Trading a formulat şi cerere  de chemare în garanţie a Omiasig  Vienna Insurance Group, solicitând obligarea acesteia la plata  sumei de 808.865,55 lei cu titlu de indemnizaţie  daune.
În motivarea  acestei cereri se arată că, în urma încheierii poliţei de asigurare,  s-a realizat asigurarea  contractului de lucrări 5101/431/2010 pentru toate riscurile, inclusiv evenimente catastrofale şi că  fenomenele meteorologice  înregistrate  au avariat  grav lucrarea  între km 42+0,22 – 49+0,22, distanţă pentru care s-a şi întocmit documentaţia de constatare a daunelor.
Niciuna dintre părţi nu a  contestat faptul că,  în urma inundaţiilor, lucrările ce au fost deja executate şi plătite de beneficiar au fost grav avariate şi, de asemenea, atât petentul cât şi intimata au fost de acord cu suma de 808.865,55 lei  - cu titlu de daune.

Ce a  hotărât instanţa

Magistraţii Tribunalului Argeş au considerat că excepţia de prescripţie a dreptului la acţiune al Euroconstruct 98 Trading în raport cu chematul în garanţie (Omiasig Vienna Insurance Group) nu este  întemeiată şi a considerat că este  evidentă atitudinea de rea credinţă a chematei in garanţie (Omiasig Vienna Insurance Group), care avea obligaţia, în vederea soluţionării  celor două dosare, ca, în cazul în care nu ar fi considerat suficiente înscrisurile ce i-au fost emise în februarie  2011, să solicite orice alte dovezi  ce ar fi fost necesare într-un fel sau altul, astfel încât aceste dosare să fie soluţionate fie prin acordarea de despăgubiri, fie prin respingerea cererii.
La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Argeş s-a pronunţat în acest dosar şi a concluzionat că nu se poate considera  că există o culpă a Euroconstruct 98 Trading în nesoluţionarea dosarelor dar a obligat  această firmă şi asocierea al cărei lider a fost, să plătească suma de 808.965,55 lei către Consiliul judeţean Argeş şi, totodată, a admis cererea de chemare în garanţie  a Omiasig  Vienna Insurance Group, Omiasig Vienna Insurance Group Bucureşti - sucursala Unirea şi Omiasig  Vienna Insurance Group - agenţia Bidescu Vodă,  cerere formulată  de SC Euroconstruct 98 Trading-  şi asocierea amintită, obligând, totodată, societatea de asigurare să plătească  acestora ora din urmă suma 808.965,55 lei cu titlu de despăgubiri.
Altfel spus, SC Euroconstruct 98 Trading -  şi asocierea  SC Euroconstruct 98 Trading- Sociedade De Construcoes Soares Da Costa primeşte despăgubirile de la asigurator şi plătește echivalentul lor Consiliului Judeţean Argeş.
Dacă pentru cei 808.965,55 lei s-a găsit o soluţie, cu diferenţa de până la 4.000.000 de lei pe care Argeşul va trebui s-o suporte pentru nerealizarea proiectului pentru care obţinuse finanţare de la UE, nu e la fel de simplu!
***
Patronii SC EURO CONSTRUCT TRADING’98 SRL sunt Sorin Vulpescu şi Dan Besciu. Cei doi sunt vestiţii patroni ai restaurantului Golden Blitz din Bucureşti, localul preferat al lui Traian Băsescu, tot ei au fost asociaţi în multe afaceri cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea. Cei doi patroni ai Golden Blitz s-au ”încurcat” fără jenă și cu firmele PSD-ului, cunoscut fiind scandalul recent în care a picat și familia premierului Victor Ponta. Asocierea SC Euroconstruct Trading 98-SC Grossman Engineering Group este executantul lucrărilor de canalizare de la Comarnic ce face obiectul unei anchete a DNA. SC Grossman Engineering Group este una din firmele lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Luna trecută, DNA Ploieşti a deschis o anchetă care vizează infracţiuni de deturnare a fondurilor europene şi evaziune fiscală în derularea acestui contract.

Omul de afaceri Dan Besciu (foto), asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading, a fost reţinut, în luna decembrie a anului trecut, de procurorii DIICOT, într-un dosar de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea