Iani Popa, atac susținut în Parlament împotriva oamenilor de afaceri Gheorghe Badea și Valentin Vișoiu

# Liderul grupului parlamentar PNL continuă seria interpelărilor, solicitând amendarea firmelor din domeniul hidro ale celor doi afaceriști argeșeni.
”Vă solicit să vă implicați în stoparea distrugerii albiilor râurilor argeșene menționate și să argumentați criteriile după care micro-hidrocentralele domnului Badea încalcă prevederile legale, chiar dacă sumare, privind respectarea siturilor NATURA 2000 și diversitatea faunei și florei montane.
Vă solicit să derulați o anchetă asupra catastrofei ecologice care se preconizează în viitorul apropiat în aria râurilor Capra, Buda și Topolog și cu respectarea prevederilor Regulamentului Senatului și a Constituției României să-mi oferiți un raport asupra acestei situații până la începutul sesiunii de toamnă a Parlamentului României”, așa se încheie, aproape apoteotic, interpelarea (prima) adresată de către senatorul Ion Popa primului ministru al României, Victor Viorel Ponta. Interpelarea a avut la bază o anchetă jurnalistică inițiată de cotidianul britanic The Guardian cu privire la distrugerea eco-sistemului din zona montană a Argeșului.
Senatorul Popa nu se sfiește să arate, în aceeași primă interpelare, prezentată în vara anului trecut, că ministrul Mediului, Rovana Plumb, nu a realizat nimic concret, până acum, spre rezolvarea problemei.

Amenzi de peste 2 miliarde lei vechi pentru microhidrocentralele lui Badea și Vișoiu

Răspunsul primului atac al senatorului Popa a venit după mai puțin de o lună. În el, Ministerul Mediului și schimbărilor climatice arată că toate construcțiile hidrotehnice au beneficiat de controalele de rigoare. Garda Națională de Mediu a efectuat nu mai puțin de 11 controale pe parcursul ridicării construcțiilor de pe cursurile de apă Capra, Buda și Otic, aplicând amenzi ce însumează 240.000 lei. Documentul menționat arată și că studiile efectuate au convers spre concluzia că ”amenajările hidroenergetice ale pârâurilor Capra, Buda și Otic au un impact nesemnificativ, deși lucrările s-au realizat în situri de interes comunitar.” Situația este întoarsă, însă, pe dos în următorul enunț, unde se arată că ”de asemenea, studiile efectuate pentru amenajările hidroenergetice ale pâraielor Capra, Buda și Otic, au tratat separat aspectele de mediu, fără a ține seama de efectul cumulat al impactului creat de realizarea acestor proiecte.”

Iani Popa consideră că... mai trebuie niscai lămuriri

Deși răspunsul celor din Ministerul Mediului a fost unul detaliat și acoperitor al tuturor nelămuririlor, senatorul Popa se declară, în scris, nemulțumit. Acesta cere, în toamna anului trecut, precizări asupra răspunsului primit. Iani Popa menționează că ”am analizat situația din teren și consider că anumite sancțiuni aplicate au avut doar caracter simbolic asupra mediului de afaceri implicat în construirea de micro-hidrocentrale pe respectivele ape.”

Ce spune omul de afaceri Gheorghe Badea

“Nu am încălcat nici legile, nici procedura, în legătură cu microhidrocentralele. Toată viaţa mea am lucrat corect şi vertical, nu am făcut nimic pe ascuns, ci totul la vedere, cu toate aprobările şi autorizaţiile de care a fost nevoie. Am creat la Piteşti 12.000 de locuri de muncă… dar lucrurile acestea nu se văd. Un pom care face roade e ciuntit, e ciunguit, pe când o plută e lăsată să crească liniştită. Mă surprinde faptul că sunt sute de afaceri  dubioase făcute de străini şi nu se leagă nimeni de ele, iar cei care sunt luaţi în vizor suntem tot noi, cei care facem câte ceva pentru locurile acestea”, spune omul de afaceri Gheorghe Badea

S.V.

CLICK AICI PENTRU VIZUALIZARE

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea