Înalți oficiali români și străini, în vizită la ferma Radic

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a vizitat în data de 12 martie 2015, împreună cu Corina Crețu, comisar european pentru Dezvoltare Regională, și Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, și cu Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, ferma pentru îngrășarea suinelor și unitatea de producere de nutrețuri combinate deținute de S.C. Suinprod Radic SRL - obiective finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013.
„Este o onoare pentru noi, pentru că este prima vizită oficilă pe care domnul Hogan o efectuează în calitate de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Noi am ales proiectul acesta, deoarece este unul de succes. Este a doua investiție cu fonduri europene care se realizează în aceeași locație”, a pecizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Totodată, ministrul a afirmat că în România este nevoie de tot mai multe proiecte integrate, care să acopere întreg lanțul de producție, pornind de la cultivarea cerealelor și procesarea acestora în unități ca fabrica de nutrețuri combinate, care, ulterior sunt utilizate în furajarea animalelor din fermă. În plus, operatorul procesează carnea care provine de la aceste animale, iar produsele realizate aici se regăsesc în supermarketuri.
La rândul său, comisarul european Phil Hogan a salutat progrsele realizate de autoritățile de la București în ceea ce privește absorbția fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură, arătând că investițiile de tipul celei din Argeș nu reprezintă doar un model de business, ci și o șansă de dezvoltare a comunităților locale, prin crearea de noi locuri de muncă.
„Este prima vizită pe care o întreprind într-un stat membru și este extraordinar să descopăr acest proiect integrat, realizat cu sprijinul fondurilor europene. Acesta nu este doar un exemplu de bune practici privind dezvoltarea unei ferme, ci și un exemplu în ceea ce privește modul în care finanțările europene pot contribui la dezvoltarea comunităților locale din zona rurală”, a subliniat comisarul european Phil Hogan.
Între subiectele pe care cei doi oficiali le-au abordat în cadrul vizitei pe care comisarul european o efectuează în țara noastră s-a regăsit și situația creată de embargoul impus de Federația Rusă, în special în ce privește carnea de porc, precum și soluțiile care pot fi aplicate în vederea susținerii producătorilor locali.

”Este o preocupare a Comisiei Europene să identifice soluții și vreau să îi mulțumesc domnului Hogan pentru că săptămâna trecută Comisia a prezentat un pachet de măsuri. România este afectată indirect, întrucât nu exportăm direct către Rusia, însă există acest excedent pe piața europeană și prețurile au scăzut destul de mult”, a punctat Daniel Contantin.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat că producătorii vor putea accesa fonduri europene prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, pentru a deveni mai competitivi.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea