Prelegere de istorie la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Joi, 12 martie, de la ora 14.00, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat prelegerea „Basarabii și începuturile de statalitate ale Țării Românești – incertitudini, controverse, realități”, susținută de jurnalistul Doru Căpătaru, membru al Federației Internaționale de Jurnalism.
Expunerea realizată de Doru Căpătaru, care este un profund cunoscător al perioadei medievale românești, s-a centrat pe următoarele aspecte: 1. Problema descendenței lui Basarab I (numit la botez Mihail) din Radu Negru Tocomerius, Tugomir sau Tihomir; 2. Relațiile pe care Basarab I le-a avut cu vecinii, în special cu Ungaria; 3. campania lui Carol Robert și, implicit, strategia lui Basarab I care, în urma victoriei de la Posada, a consolidat Țara Românească ca țară de sine stătătoare.
Locul desfășurării bătăliei de la Posada a fosr argumentat de Doru Căpătaru ca fiind situat în cheile pârâului Limpedea, la mică distanță de fosta cetate Poienari (castrum Argyas, nu cea cunoscută azi ca fiind cetatea lui Vlad Țepeș), cu acces în depresiunea Poiana Moliviș. Cheile Limpedea erau o cunoscută cale de transhumanță și de legătură cu Transilvania.
Întreaga întâlnire s-a desfășurat sub semnul importanței studierii documentelor privind istoria țării, pentru perioada propusă cele mai multe documente aflându-se la Budapesta, Istanbul ori la Vatican, rămânând încă necunoscute istoriografiei noastre. Inițiatoarea acestei acțiuni a fost Simona Nagîț, bibliotecară la Secția Religie și Audiții Muzicale.
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea