Sumă record pentru investiţii în comuna Valea Iaşului!

# Nicolae Barbu spune că anul acesta va investi în modernizarea comunei aproximativ 62 de miliarde lei vechi

În ultimii ani, comuna Valea Iaşului a cunoscut un trend brusc ascendent datorită investiţiilor private ce s-au făcut pe teritoriul acestei localităţi. În urma acestor investiţii, bugetul local a cunoscut şi el o dezvoltare impresionantă ce a făcut, prin managementul asigurat de primarul Nicolae Barbu, să se îmbunătăţească vizibil serviciile publice din comună. Fie că vorbim de infrastructura din învăţământ, din cultură, din sănătate şi cea edilitară toate aceste domenii au cunoscut progrese semnificative.  Iată că, şi anul acesta, primarul Nicolae Barbu va atrage simpatia cetăţenilor din comună pentru modernizarea acesteia, dar, probabil, şi invidia colegilor primari care, din păcate, nu au şi ei investitori privaţi pe raza localităţii pe care o conduc, investitori puternici, care să aducă venituri suplimentare la bugetul local.
Într-un mod cât se poate de transparent, primarul Nicolae Barbu ne-a explicat de unde provin sumele acestea de bani, 62 de miliarde lei vechi dedicaţi investiţiilor, şi la ce doreşte să îi folosească.
,,Anul acesta, în mare parte, continuăm investiţiile începute în anii anteriori. Am reuşit din bugetul local, din venituri proprii,  adică 30 de miliarde lei vechi la care se mai adaugă încă 15 miliarde veniţi de la Guvern strict pentru şcoli şi asistenţă socială, să alocăm 17 miliarde lei vechi pentru investiţii. La aceşti 17 miliarde lei vechi se mai adaugă încă aproximativ 45 de miliarde de lei, bani împrumutaţi. Din aceşti bani împrumutaţi, aproape 15 miliarde de lei vechi, adică 456 de mii de dolari, vor fi folosiţi pentru centrala fotovoltaică, iar diferenţa de 30 de miliarde va fi destinată modernizării drumurilor prin asfaltare. Primul împrumut de 456 de mii de dolari este deja contractat, iar al doilea se află în procedura de licitaţie.
Aşadar, constatăm că în Valea Iaşului în anul 2015 o să avem investiţii din fonduri proprii în valoare de 17 miliarde, iar din bani împrumutaţi, de 45 de miliarde, bani ce vor aduce un plus valoare localităţii noastre. Dacă facem un total al acestor sume reiese că avem pentru investiţii anul acesta 62 de miliarde lei vechi”, ne-a declarat Nicolae Barbu, primarul comunei Valea Iaşului.
O mutare destul de inteligentă pe care a făcut-o primarul Barbu prin împrumuturile făcute şi destinate unor investiţii ce vor face ca aceste împrumuturi să se achite singure.
Fie că vorbim de centrala fotovoltaică ce va asigura curentul instituţiilor publice din comună şi, cel mai important, curentul pentru iluminatul public ce consumă câteva miliarde pe an, bani ce vor fi economisiţi în urma punerii în funcţiune a acestei centrale fotovoltaice. Iar cel de-al doilea împrumut pentru asfaltarea drumurilor  va scuti bugetul local de suma alocată anual sau poate bianual pentru pietruirea acestora. Iată că, pe lângă modernizarea comunei, primarul, prin decizia pe care a luat-o, de a împrumuta bani în aceste scopuri amintite, va aduce şi o economie la bugetul local care se va cunoaşte după achitarea creditelor.

Apă, şcoală şi spital

Din spusele primarului şi din realizările ce au ajuns să se şi vadă, se pare că Nicolae Barbu s-a ghidat foarte mult după celebra emisiune ce se difuza pe Realitatea TV şi anume, ,,Apă, şcoală şi spital”. Aceste domenii au reprezentat o prioritate pentru edilul din Valea Iaşului care anul acesta va culege şi roadele eforturilor depuse în anii anteriori pentru realizarea acestor obiective.
,,Din aceşti bani dedicaţi investiţiilor vom finaliza anul acesta cele două grădiniţe cu program prelungit. Finalizăm dispensarul uman care va deservi toată comuna. Vom realiza centrala fotovoltaică pentru care, aşa cum spuneam, avem un împrumut de 456 de mii de dolari, în jur de 15 miliarde lei vechi la care se mai adaugă din bugetul local o contribuţie de 20% din valoarea acesteia.
De asemenea, cele două cămine culturale care au fost supuse reabilitării în anii 2013 şi 2014 se vor finaliza tot anul acesta. Suntem într-o fază destul de avansată cu lucrările la aceste obiective culturale. Am alocat şi suma de 1,5 miliarde lei vechi pentru achitarea lucrărilor realizate. Aceste două cămine culturale din satele Valea Iaşului şi Cerbureni au beneficiat şi de bani europeni pentru dotarea acestora.
Mai avem în lucru Centrul de Informare Turistică,  şi acesta va fi finalizat în anul 2015.
Alimentarea cu apă în satul Borovineşti,  ultimul sat din cele şapte în care s-a introdus reţeaua de apă. În momentul de faţă, această reţea este funcţională, se fac ultimele probe, iar o mare parte dintre cetăţenii acestui sat deja s-au branşat. Luna acesta o putem declara funcţională complet această reţea de apă din satul Borovineşti. Mai avem o reabilitare de reţea de apă în satul Valea Uleiului pentru care am alocat 2 miliarde lei vechi din cele 4 miliarde necesare realizării acestei investiţii. Aici funcţionează în momentul de faţă o reţea de apă realizată cu banii cetăţenilor în anii 1990 – 1991. noi am venit acum să o modernizăm, fără să întrerupem furnizarea apei”, ne-a mai declarat Nicolae Barbu.

Asfaltarea drumurilor, o ambiţie a mandatului 2012 – 2016

Încă din campania electorală din anul 2012, primarul Nicolae Barbu le-a promis cetăţenilor că în acest mandat va asfalta 8 kilometri de drum local şi comunal. Din 2012 şi până în prezent  s-a turnat covor asfaltic pe Drumul Comunal ce face legătura dintre satele Mustăţeşti şi Cerbureni pe o distanţă de 1,7 kilometri. Tot în această zonă, în satul Mustăţeşti s-a mai asfaltat 450 de metri pe un drum local. Drumul de legătură dintre Valea Uleiului şi Mustăţeşti a fost asfaltat pe o lungime de 850 de metri. Şi satul Valea Iaşului a mai beneficiat de drum asfaltat în anii anteriori, dar aici porţiunea a fost mai mică de 400 de metri cu menţiunea că anul acesta este pe lista priorităţilor de finalizarea asfaltării drumului început, conform primarului.
,,Cele mai importante investiţii din punct de vedere financiar care vor continua şi în anul 2015 sunt asfaltările de drumuri.
Anul acesta vom finaliza de asfaltat drumul din satul Valea Iaşului unde mai este nevoie de circa 600 de metri de covor asfaltic pentru că drumul are o lungime de aproximativ un kilometru, iar 400 de metri au fost asfaltaţi. Mai asfaltăm între satele Ungureni şi Borovineşti 2,7 kilometri, investiţie ce se află în proporţie de 80% finalizată. Aici mai avem de turnat doar covorul asfaltic pentru că celelalte lucrări premergătoare acesteia, terasamentul, rigolele şi tot ce mai trebuia au fost realizate, iar imediat ce ne va permite timpul vom venii cu covorul asfaltic pe acest drum, dar şi pe cel din Valea Iaşului, amintit mai devreme.
După care vom aborda continuarea lucrărilor din satul Cerbureni, unde mai avem 1,3 kilometri de asfaltat. Dorim să abordăm şi acea lucrare, dar înainte de toate trebuie să găsim soluţie pentru introducerea unui kilometru de reţea de canalizare pentru a avea toate utilităţiile sub pământ şi să nu mai fie nevoie să stricăm pe urmă.
Acestea sunt lucrările pe care le abordăm în 2015. aşa cum v-am mai zis, practic, încheiem capitolul alimentare cu apă, încheiem capitolul învăţământ cu grădiniţe şi şcoli în cele mai bune condiţii, încheiem o primă fază a capitolului sănătate cu primul dispensar uman cu destinaţie precisă pentru aşa ceva. De asemenea, încheiem modernizarea celor două cămine culturale.
La capitolul drumuri ajungem la 8,5, aproape 9 kilometri de drumuri asfaltate din cei 8 pe care ni i-am propus în mandatul 2012 – 2016. tot la acest capitol aş mai puncta că suntem cu documentaţia pregătită, dar aşteptăm deschiderea sesiunilor pentru a depune proiectul în vederea asfaltării a încă 6 kilometri, din bani europeni”, a mai precizat edilul Nicolae Barbu, mulţumit că şi-a dus la bun sfârşit obiectivele propuse.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea