Cetăţenii din Negraşi şi Căldăraru spun că nu înţeleg rostul taxei locale pentru pază şi că nimeni nu i-a consultat la introducerea ei

# “Nu ştim pentru ce plătim această taxă şi nici cei de la primărie nu ne spun pentru ce ne iau banii”

De câţiva ani, mai multe comune argeşene au introdus, prin hortărâri de consiliu local, o taxă de pază, stabilită undeva între 40 şi 60 de lei anual/ familie, mai mare sau mai mică, în funcţie de cum au calculat aleşii locali că pot acoperi cheltuielie cu noul serviciu. Pentru mulţi dintre contribuabilii la bugetele locale, noua taxă nu reprezintă decât o povară, mai ales că oamenii nu se simt cu nimic mai în siguranţă decât în perioada anterioară introducerii noului serviciu şi, în plus, nimeni nu i-a consultat asupra modalităţilor  de efectuare a pazei, aşa cum spune legea.
“În anumite localităţi au fost adoptate hotărâri de consiliu local privind  angajarea unor persoane care asigură serviciul de pază prin patrulare  pe tot ceea ce reprezintă teritoriul  comunei respective. Taxa  stabilită  pentru acest serviciu diferă de la o localitate la alta”, explică prefectul de Argeş, Mihai Oprescu.  
Totuşi, o serie de neclarităţi ii fac pe localnicii câtorva comune argeşene să se întrebe dacă, într-adevăr, era nevoi de acest serviciu, atâta  vreme cât există deja Poliţie Rurală şi Poliţie Locală.
”Am întrebat la Primăria Căldăraru, unde îmi plătesc dările la bugetul local, ce acoperă această sumă. Funcţionarii n-au ştiut ce să-mi răspundă. Pe chitanţă scrie taxă pază, însă nimeni nu ne spune ce presupune această pază, în ce constă, cine şi de cine ne păzeşte, dacă paza aceasta teoretică acoperă şi curţile noastre sau doar ce e în afara lor… Sincer, eu n-am văzut nici agenţi de la MSS, nici de la Bidepa, nici de la Quartz sau vreo altă firmă patrulând prin comună şi nu mi-e clar către cine se duc aceste sume, care, dacă le calculezi la nivel de comună, nu sunt chiar mici”  ne-a sesizat  D.M., un cetăţean al comunei  Negraşi. Vecinul său, N.A., are aceeaşi nemulţumire “Nu ştim pentru ce plătim această taxă şi nici cei de la primărie nu ne spun pentru ce ne iau banii. Este posibil să încaseze această taxă şi să nu ni se spună pentru ce o fac?! Eu am proprietăţi şi la  Căldăraru, iar acolo e aceeaşi problemă. Nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem de acord sau măcar ce părere avem”.

Ce spun edilii

Primarii de la Negraşi şi  Căldăraru explică, scurt, că seviciul chiar funcţionează şi că, pe deasupra, se şi vede.
“Noi avem  angajaţi patru paznici, care asigură paza pentru cele trei sate ale comunei: în două, avem câte un paznic, iar în cel de-al treilea, avem doi, iar oamenii aceştia patrulează prin comună. Taxa stabilită la nivel de Consiliu local este de 40 de lei anual/ familie”, spune primarul comunei Căldăraru, Marin Petroaica.
“Noi am stabilit în CL ca această taxă anuală să fie de 50 de lei, de familie. Vi se pare mult?! Eu nu cred că este! Avem patru paznici care asigură  paza  bunurilor primăriei şi care ştiu exact ce maşini au intrat în localitate, sau ce se întâmplă în comună, colaborează cu oamenii legii şi, nu de puţine ori, chiar i-au ajutat  pe poliţişti” explică primarul comunei Negraşi, Nicolae Radu (foto).

Ce spune legea

Legea nr. 333/2003 (actualizată în  2007) privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor arată însă că modalităţile de efectuare a pazei se stabilesc după consultarea prealabilă a locuitorilor, ceea ce prin comunele argeşene  nu prea s-a întâmplat.
Iată cum sună prevederile actului normativ amintit: “Primarul este obligat să ia măsuri pentru a asigura paza bunurilor publice şi ale cetăţenilor şi răspunde pentru întocmirea planului de pază a comunei. Întocmirea planului de pază, instruirea şi controlul personalului de pază din localităţile rurale se efectuează de către organele locale de poliţie sau de structurile implicate în activitatea de pază. Modalităţile de efectuare a pazei în mediul rural se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, după consultarea prealabilă a locuitorilor, în formele prevăzute de lege”. 
Potrivit aceluiaşi act normativ, pata serviciilor de pază în mediul rural, precum şi procurarea de echipamente de protecţie, însemne şi mijloace de apărare sau utilitare, necesare bunei executări a serviciului de pază, se asigură din bugetul local, iar pentru plata serviciilor de pază, consiliile locale pot institui taxe speciale, conform legii.
E adevărat că, până la actualizarea legii (2007), exista şi o prevedere potrivit căreia erau scutiţi de la obligația de a efectua paza comunală: pensionarii, bolnavii cronici incurabili ori cei cu deficiențe fizice, militarii, polițiștii, preoţii si pompierii, însă în 2007, această prevedere a fost abrogată.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea