Decesul afaceristului Cătălin Chelu nu produce efecte juridice în Argeș!

# Ultimele acuzaţii formulate de S.C. Vidraru împotriva Electroargeş duc tot către Gruparea Chelu   # Soluţionarea litigiului aşteptă însă o decizie irevocabilă într-un alt dosar în care este contestată majorarea capitalului social al Electroargeş # Preşedintele C.A. Electroarageş are la activ o amendă de 50.000 de lei, aplicată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare
Dedesubturile demersurilor dubioase ale Consiliului de Administraţie al SC Electoargeş  par tot mai multe şi mai halucinante. Numeroase nereguli legate de nerespectarea unor proceduri legale ale CA sunt enumerate într-unul dintre dosarele privind litigiile apărute între SC Vidraru  şi  Electroargeş. O mostră a unor astfel  de proceduri încălcate flagrant sunt amenzile uriaşe pe care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare  le-a aplicat conducerii Consiliului de administraţie al SC Electrioargeş.

Doi dintre acţionarii Electroargeş -  S.C. Vidraru şi Tudor Dumitru, cel din urmă director al S.C. Vidraru  S.A, sunt hotărâţi să meargă până în pânzele albe pentru demascarea neregulilor petrecute ani de-a rândul în  Consiliul de administraţie al SC Electroargeş. Cei doi acționari arată, într-unul dintre dosarele deschise la Tribunalul Specializat Argeş, că Situaţia financiară şi Bugetul de venituri şi cheltuieli al Electroargeş nu au prezentat informaţii (de interes pentru mulţi dintre acţionarii care se consideră lezaţi) despre un calup întreg de dividende din anii anteriori şi că investiţii  pe piaţa de capital nu se află în bugetul  de venituri şi cheltuieli şi nici în programul  de investiţii aprobat de AGOA  deşi, potrivit prevederilor legale “Consiliul de Administraţie nu poate lua decizii de afaceri  decât în limita programului aprobat de AGOA  şi a împuternicirilor primite  de la acţionari în AGOA”
Cei doi acţionari minoritari invocă reaua credinţă a Consiliului de Administraţie al SC Electroargeş şi amintesc de problemele sesizate inclusiv de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare: “S.C. Electroaargeş, prin deciziile de afaceri ale  Consiliului de administraţie are multe pachete de acţiuni pentru care nu poate recupera în totalitate sumele înscrise (…) Membrii Consiliului de Administraţie au primit deja numeroase amenzi de la CNVM /ASF pentru nerespectarea prevederilor legale”
Ceea ce este perfect corect! Un exemplu în acest sens ar fi amenda de 50.000 de lei pe care  Preşedintele Consiliului de Administraţie al  Electroargeş,  Florian Pricop, a primit-o după ce  Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a constatat că Electroargeş a încălcat prevederile art 241 din Legea 297/2004 privind piaţa de capital.

Suspendare…

Deocamdată, în dosarul privind acest litigiu  instanţa a dispus suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea, în mod irevocabil, a unui alt diosar  - 349/1259/2012 -  care de la Tribunalul Specializat a fost trimis la Curtea de Apel Piteşti şi care ne duce către nucleul neregulilor de la Electroargeş: gruparea controversatului om de afaceri Cătălin Chelu, decedat anul trecut, după de a fost condamnat definitiv, într-un alt dosar şi care deţine mai mult de 33% din capitalul social al Electroargeş.
În paginile dosarului, aflat în apel, se găseşte o altă serie de reclamaţii, formulate de aceiaşi acţionari- Tudor Dumitru şi SC Vidraru - care semnalează instanţei modul în care s-au făcut anumite majorări de capital ale Electroargeş, la momentul în care CNVM a obligat la declanşarea ofertei publice de preluare. Cei doi au mai reclamat că personajele din Gruparea Chelu au sfidat solicitarea CNVM şi nu au iniţiat oferta publică de preluare, ci, din contră, au ţinut o Adunarea Generală Extraordinară, în care au majorat capitalul social şi au participat activ la achiziţionarea unor noi acţiuni emise în cadrul acestei majorări, cu încălcarea Legii 294/2004. Aşa se face că, potrivit reclamaţiilor înregistrate în dosar, acţiunile dobândite de Portavon şi Mattera Com (nr. societăţi controlate tot de gruparea amintită) în cadrul respectivei majorări de capital, s-au realizat în frauda legii şi a celorlalţi acţionari.
Ca operaţiunea să nu bată la ochi, spun reclamanţii, un o parte dintre acţiunile societăţilor Portavon şi Mattera Coma fost preluată de  o societate nouă, creată special cu acest scop - Bran Oil SA, tocmai pentru diminuarea participării acţionarilor Portavon şi Mattera Com sub pragul de 33% şi pentru  înlocuirea  acestor acţionari cu unul nou, care să nu atragă atenţia
“Aceste operaţiuni s-au făcut cu scopul de a evita  efectuarea obligatorie a ofertei de preluare a restului acţiunilor, de a eluda sancţiunile aplicate  de CNVM acţionarilor care au acţionat concertat şi deţin mai mult de 33% din capitalul social şi de a acţiona în defavoarea acţionarilor minoritari” mai explică  reclamanţii,  amintind că Bran Oil  a acţionat în Electroargeş împreună cu celelalte societăţi  controlate de gruparea Chelu.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea