Deputatul Mihai Deaconu: ,,Modificările aduse Codului electoral favorizează tot PSD şi PNL”

După ce s-au făcut o serie întreagă de modificări la codul electoral, principala decizie fiind trecerea la alegerile parlamentare pe sistemul de listă, aşa cum era acum 10 ani, deputatul Mihai Deaconu, responsabilul pe zona Sud al noului partid înfiinţat, Partidul Naţional Democrat, reproşează celor două forţe politice, PSD şi PNL, că această lege îi avantajează pe ei, fiind de părere că omul trebuie să ştie pe cine alege, prin păstrarea sistemului de vot uninominal. În acest sens, deputatul Mihai Deaconu a făcut şi o declaraţie politică în Parlamentul României în care a atras atenţia asupra modificărilor aduse codului electoral, care, aşa cum domnia sa afirmă, avantajează partidele mari.
Deputatul Mihai Deaconu: ,,Cele mai recente alegeri electorale din România au dat naştere la controverse, proteste, analize şi speranţe de mai bine. În febra lucrurilor şi sub presiunea momentului, actorii politici au promis că lucrurile se vor schimba în favoarea cetăţenilor. Dar de la promisiuni la practică este cale lungă şi am aflat asta în lunile ce s-au scurs de la alegeri.
Comisia de Cod electoral a finalizat de curând mai multe proiecte pentru care a fost mandatată. Un partid va putea fi înfiinţat doar cu trei membri, conform modificărilor aduse Legii partidelor politice. Este o măsură luată în primul rând la presiunea societăţii civile, foarte bună în teorie şi pe care o susţin. Dar să nu ne bucurăm prea devreme! Rămâne de văzut ce roade poate da ea pentru cetăţeni în condiţiile în care pe alte planuri se fac regrese. Membrii aceleiaşi comisii au votat pentru revenirea la alegerea parlamentarilor pe liste de partid. Unii dintre dumneavoastră aţi argumentat că oricum, de când s-a introdus sistemul uninominal, calitatea celor care au ajuns să candideze nu a fost foarte bună. Şi asta este soluţia, stimaţi domni? Eu sunt de părere că nu.
Aşadar, în loc să ne uităm cu cine facem politică, ne întoarcem cu zece ani în urmă. Mi se pare că mai degrabă cei doi poli de putere politică, PSD şi PNL, nu fac altceva decât să-şi muleze din nou o lege electorală, care să le ofere posibilitatea conservării portofoliilor câştigate până acum, în detrimentul partidelor mici care, după unii, ar trebui să dispară. Am văzut deja cum sunt tratate partidele mici chiar în Parlamentul României. Iniţiativele unui partid mic, din care am făcut şi eu parte, au fost sistematic ignorate de la începutul acestui mandat de către cei cu state vechi în Parlament, ca mai apoi să vină cu ele în faţa parlamentarilor ca fiind propriile lor propuneri. Vor putea completa aşadar noile partide mici listele necesare participării la alegeri cu oameni integri, competenţi şi responsabili sau am aruncat iar praf în ochii electoratului?
În aceeaşi categorie de "avantaje pentru cei doi poli politici" intră şi o altă aşa-zisă modificare: primarii vor putea fi aleşi tot dintr-un singur tur, ca până acum, spre bucuria social-democraţilor.
Acesta nu este un progres real, domnilor şi sunt convins că societatea civilă va sancţiona acest lucru. Să fii mandatat să faci regulile pentru toată lumea şi să le faci tot în favoarea ta nu este motivul pentru care ne aflăm în această instituţie. Dar se pare că aceia care stau în fotolii călduţe de 25 ani au uitat acest lucru şi va trebui să mai milităm ceva timp pentru a aduce lucrurile pe făgaşul normal. Politica nu este a PSD şi a PNL, ci trebuie să fie a oricui vrea să facă bine comunităţii. L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea