Reorganizarea celebrului proiect Montan Star a eşuat. Colosul imobiliar a intrat în faliment

#  Clădirile, utilajele şi aparatura de zeci milioane de lei a constructorului au fost sigilate # Cea care a cerut falimentul  Montan Star Agency  este Banca Comercială Română
După încercările eşuate ale constructorului  de a demonstra instanţei că cererea BCR este prematură şi formulată cu rea credinţă şi că reorganizarea derulată în cadrul societăţii comerciale ar avea şanse de reuşită, Montan Star Agency SRL a pierdut lupta cu banca. La aproape 5 ani de la deschiderea procedurii insolvenţei,  Tribunalul Specializat Argeş a dispus  intrarea în faliment a constructorului de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale şi a fixat termen pentru continuarea procedurii la 20 aprilie 2015.
După ce a admis cererile conexate ale creditorului majoritar garantat Banca Comercială Română şi a decis intrarea în faliment a debitorului Montan Star Agency SRL-colosul imobiliar intrat în insolvenţă în aprilie 2010, Tribunalul Specializat Argeş a dispus sigilarea şi inventarierea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Potrivit unei inventarieri a activelor SC  Montan Star Agency,  efectuată în timpul procedurii insolvenţei, constructorul argeşean ar deţine terenuri în valoare de  aproape două  milioane lei,  construcţii  evaluate la peste un  milion de lei şi  produse finite  (zeci de apartamente construite) a căror valoare depăşeşte alte 4 milioane lei. Conform  aceleiaşi evaluări, în activele Montan Star Agency  mai apar concesiuni,  brevete, licenţe, mărci comerciale etc, în sumă de aproape 60 de mii de lei, plus alte imobilizări necorporale în valoare de 3000 de lei,  mijloace de transport evaluate la peste 400 mii lei, echipamente tehnologice, maşini şi utilaje cam de aceeaşi sumă, aparate şi instalaţii de aproape 15 mii lei şi mobilier în valoare de alte peste 30 de  mii lei, dar şi alte bunuri care însumează şi ele zeci de mii de lei.

Societăţii comerciale i-a fost ridicat dreptul de administrare

Lichidatori ai debitoarei au fost numiţi de instanţă SCP Bio Consult SPRL şi CII Dinu Ion.
“În temeiul art.107 alin.2 din legea privind procedura insolvenţei, dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului”, se arată în ultima încheiere finală (dezinvestire) a şedinţei care a tranşat soarta constructorului.

Tabelul definitiv al creanţelor va fi gata în aprilie 2015

Printre cei care aşteaptă să-şi recupereze creanţele din patrimoniul debitoarei se numără  DGFP Argeş,  Primăria Piteşti, Montan Star SRL- fosta Montan Star Leasing, Montaj Electric Service,  S.C. Master Tools SRL,  Sc Olyz’s Center, CO.FA Construct România, Building Astrom, Badrom Service SRL  şi SC Denster Construct  SRL Insolv.
Lista creditorilor înscrişi cu sume în tabelul creanţelor împotriva Montan Star Agency e însă mult mai lungă. Tribunalul Specializat Argeş a fixat ca termen pentru depunerea contestaţiilor, data de 08 aprilie 2015, iar pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi întocmirea tabelului definitiv consolidat, data de 20 aprilie 2015. Acesta din urmă este, dealtfel, şi termenul fixat de instanţă pentru continuarea procedurii falimentului SC Montan Star Agency.

Cum a eşuat planul de reorganizare al Montan Star Agency?

În planul de reorganizare propus pentru Montan Star la deschiderea procedurii insolvenţei, în aprilie 2010, se prevedea, printre altele,  optimizarea strategiei de vânzare a apartamentelor constructorului piteştean.
Montan Star Agency  ar fi vrut ca valorificarea să se poată efectua prin licitaţie publică cu strigare, pornind de la preţul stabilit prin raportul de evaluare, fără posibilitatea de scădere. BCR a cerut ca această vânzare să se facă numai prin negociere directă, cu aprobarea Adunării Creditorilor (unde banca are peste 72% din voturi). Creditorii minoritari ai S.C. Montan Star Agency S.R.L au contestat în instanţă o hotărâre a Adunării Creditorilor din octombrie anul trecut, arătând că BCR, care deţine peste 72% din creanţe, ar încerca să îngreuneze procedura de  valorificare a bunurilor firmei debitoare, forţând trecerea la faliment a acesteia (în octombrie 2014, în Adunarea  Generală  a Creditorilor, BCR - creditorul majoritar al Montan Star - a votat în sensul valorificării bunurilor din averea debitoarei numai prin negociere directă, pasul de oferte pornind de la preţul din ofertele primite şi aprobate de Adunarea Creditorilor).  Unul dintre creditori a cerut chiar desfiinţarea hotărârii Adunării Generale a Creditorilor prin care se schimba modalitatea de vânzare a bunurilor firmei aflate în insolvenţă, pe motiv că ar fi nelegală,  solicitând menţinerea vechii modalităţi de vânzare a activelor stabilită în planul de reorganizare.
Iată ce arăta în documentul înaintat Tribunalului Specializat Argeş unul dintre creditorii minoritari ai S.C. Montan Star Agency S.R.L:  “BCR, uzitând de poziţia sa dominantă în cadrul procedurii, nu numai că încearcă să îngreuneze procedura de valorificarea a bunurilor debitoarei, forţând încă o dată trecerea în faliment, dar şi dispune, după bunul plac, de bunurile din averea  debitoarei, prin faptul că toate persoanele care formulează oferte superioare sau egale preţului trecut în raportul de evaluare, trebuie să fie agreate de către acesată instituţie. Cu alte cuvinte, bunurile debitoarei se vând doar persoanelor agreate de BCR, fapt inadmisibil într-o procedură în care maximizarea averii debitoarei în vederea acoperirii creanţelor trebuie să fie prioritară tuturor persoanelor implicate în prezenta procedură”.
Încă din noiembrie 2013, BCR, în calitate de creditor al firmei constructoare, a formulat o cererea de trecere la procedura falimentului pentru Montan Star, pe motiv că debitoarea nu a reuşit să se conformeze  planului de reorganizare şi iată că, în 2015, procedura a fost deschisă.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea