Simpozionul Național „Mircea Eliade și mitul eternei reîntoarceri”, la cea de-a IX-a ediție

Asociația Culturală „Prietenii lui Eliade”, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, Centrul Cultural Pitești și Casa Corpului Didactic Argeș, a organizat miercuri, 25 aprilie, de la ora 10.30, în sala de conferințe a bibliotecii, cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Național „Mircea Eliade și mitul eternei reîntoarceri”.
Manifestarea s-a bucurat de prezența mai multor profesori universitari, scriitori și cercetători din județ și din țară.
Cuvântul de deschidere la acest eveniment le-a aparținut poetei Denisa Popescu Martin, scriitoarei Mona Vâlceanu, inițiatoarea acestui simpozion, și managerului bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie.
”Cea de-a IX-a ediție a simpozionului „Mircea Eliade și mitul eternei reîntoarceri” prilejuiește întâlnirea publicului piteștean cu profesori universitari renumiți, academicieni, cunoscători ai vieții și operei lui Mircea Eliade. Astfel, sunt prezenți astăzi aici academicianul Gheorghe Păun, dr. Dumitru Constantin Dulcan, coloana de susținere a apropierii noastre de Mircea Eliade, dr. Honoris Causa a Universității din Pitești, prof. univ. dr. Mihail Diaconescu, eminescologul Nicolae Georgescu, care își va lansa un nou volum intitulat „Boala și moartea lui Mihai Eminescu”, criticul literar Aureliu Goci, care va edita în curând o carte despre Mircea Eliade, prof. univ.dr. Florea Firan, directorul Editurii „Scrisul Românesc”, Florentin Popescu, („Bucureștiul literar și artistic”), Virgil Diaconu, redactorul-șef al revistei „Cafeneaua literară”, Simona Fusaru (revista „Argeș”). Pentru prima dată în cadrul acestui simpozion am reușit să iau legătura cu Institutul de Orientalistică din cadrul Bibliotecii Metropolitane din București”, a afirmat Mona Vâlceanu.
„L-am descoperit pe Mircea Eliade ca un intelectual care a înțeles să-și ajute națiunea în cele mai dificile momente. Este foarte dificil să vorbești despre Mircea Eliade. O personalitate așa de mare nu putea sa nu fie controversată. Marii critici ai literaturii caută să coboare valoarea științifică a operei lui Mircea Eliade în favoarea unei literaturi științifice absolut fascinante. Mircea Eliade a avut o disciplină intelectuală formidabilă de la care nu a abdicat niciodată și o dorință perpetuă de înmagazinare culturală și științifică. Există o legătură foarte strânsă între omul de litere Mircea Eliade și omul de știință”, a subliniat Octavian Mihail Sachelarie.
Susținerea propriu-zisă a lucrărilor simpozionului a fost precedată de un grupaj realizat de elevii Colegiului Național I.C. Brătianu din Pitești, intitulat „Eliade, văzut prin ochii adolescenților miopi”. Sub genericul „Supraviețuirea mitului în baladă”, simpozionul a  fost presărat și de un moment muzical interpretat de Ion Crețeanu.
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea