“Religia este morala noastră sufletească, singura care are dreptul să-ţi condamne sau să-ţi laude faptele”

# Afirmă Adelina Călina, olimpică naţională, unul dintre cei șase elevi cu care Argeşul participă la etapa naţională a Olimpiadei de Religie # Profesorul  Gheorghe Dincă, inspector Religie: ”V-o spun cu sinceritatea  profesorului şi a părintelui: copiii chiar vor să studieze religie” # Controversele create pe marginea orei de religie, văzute de dascăli şi elevi

Chiar dacă se aşteptau la un număr mare de cereri din partea elevilor, controversele apărute pe marginea orei de Religie i-au făcut pe profesorii care predau această disciplină să ia în calcul şi o oarecare reticenţă a elevilor dar mai ales a părinţilor în a-şi mai da acordul în acest sens. În Argeş, ca în mai toate județele, acest lucru nu s-a întâmplat.
Profesorul Gheorghe Dincă, inspector pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Argeş vorbeşte despre avalanşa de cereri depuse în favoarea  studiului acestei materii. ”I-am văzut pe elevii de la mine din clasă, care sunt la profilul real, că, fără să le spun măcar «mergeţi să depuneţi cereri», s-au grăbit să facă acest lucru. Sunt copii care studiază-matematică informatică şi chiar i–am întrebat: «Voi de ce aţi venit?». Au răspuns: «Cum de ce am venit?! Pentru că vrem să studiem religie!». Iar procentul celor înscrişi pentru această disciplină este în creştere. Am avut copii care n-au putut depune cereri findcă părinţii n-au putut, efectiv vorbind, să vină să-şi dea acordul, întrucât regula viza prezenţa  reprezentantului legal. Dar, cel mai probabil, vor ajunge şi ei să facă acest lucru cât de curând. V-o spun cu sinceritatea  profesorului şi a părintelui: copiii chiar vor să studieze religie”, spune prof. Gh Dincă, inspector Religie.

Cum văd elevii lucrurile

Adelina Călina are 14 ani şi studiază la Şcoală Gimnazială Băbana. Este unul dintre cei șase elevi cu care Argeşul participă la etapa naţională a Olimpiadei de Religie care debutează pe 6 aprilie, la Mioveni. Iubeşte, evident, disciplina religie, pe care o studiază foarte atent.
“Pasiunea mea pentru religie a început încă din fragedă pruncie. Pentru mine, religia reprezintă o punte de legătură şi un dialog etern între omenire şi Dumnezeu. Religia este morala noastră sufletească, singura care are dreptul să-ţi condamne sau să-ţi laude faptele, singura care te poate înălța şi coborî, te poate face puternic sau infirm, mândru de menirea ta pe pământ sau umil. Prin prisma propriei personalităţi, religia trebuie să facă parte din categoria materiilor obligatorii, deoarece acest obiect de învăţământ prezintă două proprietăţi esenţiale: studiul teologic şi amprenta lui Dumnezeu prin revelaţie şi providenţă divină. Datorită religiei putem descoperi viaţa Sfinţilor, importanta unui eveniment din viaţă Mântuitorului şi tainele Sfintei Scripturi. Pe viitor, aş vrea ca Dumnezeu să-mi călăuzească paşii spe ştiinţele exacte, pozitive deoarece religia se regăseşte şi în matematică, fizică etc. Chiar şi părintele Justin Pârvu a realizat o lucrare prin care sublinia o teorie a matematicii superioare a lui Cantor, «oricât de multe numere inferioare poţi să aduni, nu fac cât unul superior», prin care oamenii descoperă învăţături chiar şi din exactitate”, spune Adelina.

“Religia înseamnă să faci ceea ce e drept”

Deşi controversele pe marginea orei de religie s-au înteţit şi din cauza câtorva manuale în care s-au regăsit exemple de conduită creştină nu tocmai inspirit alese,  Adelina spune că lucrurile n-ar trebui judecate doar prin prisma unor cazuri sporadic.
“În opinia mea, manualele de religie sunt bine realizate în conformitate cu programa şcolară, exemplificate prin ilustraţii, ce pot uşura deprinderile lecţiilor şi cu ajutorul dascăălilot  transmit excat ceea ce trebuir: religia înseamnă să faci ceea ce e drept. Înseamnă să iubeşti ,,să slujeşti şi să gândeşti spre Dumnezeu.

Cererea de înscriere la  ora de religie va avea valabilitate nedeterminată

Cerereile prin care  elevii  s-au înscris la ora de religie  vor rămâne valabile până în momentul anulării opţiunii făcute.  Între timp, religia intră sub incidenţa revizuirii curriculei. 
Pe de altă parte, trebuie amintit că Asociaţia Părinţi pentru ora de Religie vrea să modifice Constituţia pentru consolidarea statutului orei de Religie în şcoală, urmând să se implice în realizarea unui Proiect strategic pentru îmbunătăţirea calităţii orei de Religie şi a învăţământului românesc în general pentru a avea cele mai bune programe, cele mai bune manuale şi materiale auxiliare, precum şi profesorii cei mai bine pregătiţi. De asemenea , asociaţia anunţă  că se va inplica în desfăşurarea unor activităţi extraşcolare care să permită expunerea copiilor la modele de viaţă bazată pe valori religioase.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea