“Părinţii pot influenţa performanţa copiilor în sport”

# Declară înotătorul Robert Glinţă, speranţa României la următoarele mari competiţii internaţionale  # Sfaturi de la un piteştean campion

Şi el a fost copil. Şi el a avut temeri. Şi pentru el a fost zi în care a învăţat să înoate şi o alta în care a visat! A reuşit să facă performanţă prin propriile lui forţe şi cu sprijinul celor care au crezut în el. De la recentele Campionate de Înot ale României, Robert Glinţă s-a întors cu 10 medalii, dintre care 8 de aur. Următoarele  sale ţinte imediate sunt Campionatul Balcanic de juniori, programat în zile de 26 si 27 aprilie, la Oradea, Olimpiada de Tineret European, din luna iunie, care va avea loc în Azerbaijan, şi Campionatele Mondiale de Juniori din luna august,  care se vor desfăşura în Singapore. În interviul acordat săptămânalului Atitudine în Argeş, Robert a vorbit despre performanţă, autodepăşire şi recunoştinţă.
# Robert, tocmai ce ai participat la Campionatele de Înot ale României. Spune-ne ce rezultate ai obţinut.
- La acest campionat am obţinut 10 medalii, dintre care 8 de aur, una de argint şi una bronz, şi locul 3 în clasamentul general pentru cea mai bună performanţă.
# Ce a însemnat acest concurs pentru ţine?
- Concursul a fost doar unul de verificare, pentru stabilirea metodei de antrenament în următoarea perioada de pregătire, având în vedere că trebuie să ating nivelul maxim de formă la concursurile de obiectiv internaţional.
# Ce club ai reprezentat la acest campionate naţionale, unde şi cu cine te antrenezi în momentul de faţă?
- Am reprezentat Clubul Sportiv Municipal Piteşti,  însă toată pregătirea şi meritele pentru rezultatele obţinute îi revin domnului Adrian Gherghel, antrenorul de la clubul LPS Baia Mare, unde mă pregătesc în prezent.
# De curând, am aflat că ai câştigat trofeul pentru cea mai bună performanţă la un concurs în Franţa. Cum ţi s-a părut concursul, pentru ce probă ţi s-a acordat cel mai mare punctaj şi în ce a constat premiul?
- Concursul nu a fost foarte puternic în întrecerea masculină şi am reuşit să câştig premiul pentru cea mai bună performanţă în valoare de 850€ pentru timpul obţinut în proba de 100 spate.
# Se apropie Sărbătorile Pascale; imediat după, vei împlini 18 ani. Ce planuri ai pentru următoarele săptămâni?
- În următoarele săptămâni urmează o perioada de pregătire intensă pentru Campionatul Balcanic de juniori, care va avea loc în zile de 26 şi 27 aprilie, la Oradea.
# Este ceva ce îţi doreşti de ziua ta?
- Nu, nimic special.
# Care sunt priorităţile tale anul acesta, având în vedere că va trebui să susţii şi examenul de bacalaureat, eventual şi un examen de admintere la o universitate, într-o perioada încărcată de competiţii internaţionale importante?
- Prioritate are bacalaureatul, apoi, Olimpiada de Tineret European, din luna iunie, care va avea loc în Azerbaijan, şi Campionatele Mondiale de Juniori din luna august, desfăşurate în Singapore.
# Ce le-ai recomandă copiilor, la ce vârstă să se apuce de un sport? Dar celor care practică înot de performanţă, ce încurajări le-ai putea oferi?
- La o vârstă cât mai fragedă, pentru o construcţie fizică frumoasă şi pentru întărirea caracterului. Celor cărora practică înot de performanţă, le-aş sugera să îşi gaseasasca o motivaţie în orice, ca să se poată autodepăşi (fie că vorbim de antrenamente, fie că vorbim de competiţii), şi să fie mereu conştienţi de faptul că singurul lor rival pentru a ajunge la olimpiada (sau oriunde visează să ajungă) este numai TIMPUL înregistrat de cronometru.
# Crezi că părinţii pot influenţă în vreun fel performanţă copiilor, în sport? Începând de când crezi tu că nu mai ţine de dorinţa şi de preocuparea părinţilor pentru ca propriul copil să facă performanţă, ci numai de ambiţia, dăruirea şi voinţa copilului/tânărului de a reuşi?
- Da, părinţii pot influenţă performanţa copiilor în sport, ducându-i la antrenamente, însoţindu-i la competiţii, susţinându-i şi în momentele când au succes, dar, mai ales, atunci când ceva nu merge cum s-ar aştepta cineva (părinţii, antrenorul sau chiar copiii). Nu cred că mai ţine de părinţi să-şi “împingă copilul de la spate” spre performanţă din momentul în care copilul este conştient de importanţa ţelurilor lui şi ar face orice, ar munci oricât, pentru a ajunge acolo unde îşi doreşte.
# Cui te simţi dator să-i mulţumeşti pentru întreaga ta activitate sportivă (începând din perioada iniţierii, continuând cu primii ani când ai gustat din succesul la nivel naţional şi sfârşind cu perioada curentă, când ai fost notat pe lista scurtă a posibililor participanţi la Jocurile Olimpice de la Rio, de anul viitor)?
- Aş dori să îl amintesc, cu referire la primul meu contact cu bazinul, pe domnul Florin Puia – practic, dansul m-a “descoperit”, când a acceptat să mă înveţe să înot, la vârstă de 9 ani. Îi mulţumesc că a avut atât de rapid încredere în mine şi m-a recomandat, după nici trei luni de iniţiere, pentru a fi cooptat în grupa de performanţă.
Apoi, trebuie să îi mulţumesc domnului Ciobanu Viorel, cel care m-a antrenat timp de 7 ani de zile în Piteşti. În cele din urmă, bineînţeles, datorez mulţumiri domnului Adrian Gherghel, cel cu care mă antrenez în prezent, la Baia Mare, şi alături de care îmi croiesc deja un drum spre înalta performanţă. Acestuia din urmă îi sunt recunoscător şi pentru că a acceptat să mă pregătească, de aproape un an şi jumătate, fără să fiu înscris în clubul pe care îl reprezintă în competiţiile naţionale. Şi sper că, prin rezultatele pe care le voi obţine pe viitor, să le pot arată tuturor recunoştinţă mea sinceră într-un mod cât mai frumos cu putinţă.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea