Au sosit primele autobuze Solaris

Transportul public local, după ce a trecut printr-o perioadă destul de bulversată, intră pe un făgaş normal, unul al modernizării ce va aduce piteştenilor atât confort, cât şi siguranţă. Aşa cum am mai precizat, o acţiunea lăudabilă a reprezentanţilor societăţii Publitrans de înnoire a flotei de transport cu autobuze de ultimă generaţie! Iată că acum ideea începe să se concretizeze, primele cinci autobuze Solaris ajungând în parcarea Publitrans. Mai exact, săptămâna trecută, miercuri, 1 aprilie, au fost livrate către Publitrans primele cinci autobuze Solaris din lotul de 70, conform contractului de achiziţie încheiat de Publitrans cu producătorii polonezi Solaris, diferenţa urmând să fie livrată până cel târziu la începutul lunii mai. Acest demers aparţine în totalitate societăţii Publitrans, Primăria Piteşti fiind parte în acordul de sprijin municipal.  
Noile autobuze au 27 de locuri pe scaune şi 76 în picioare, inclusiv locuri pentru persoanele cu handicap. Sistemele exterioare de lumini au leduri. Au o normă de poluare Euro 6, fiind foarte prietenoase cu mediul înconjurător şi consumă 37,5 litri de combustibil la 100 km. Când se atinge temperatura de 22 grade Celsius, sistemul de climatizare intră automat în funcţiune. Caroseria, personalizată pentru Publitrans, albă cu dungi roşii, este din inox şi are o garanţie de 15 ani. Când se opreşte în staţie, maşina se înclină spre dreapta , făcând accesul facil călătorilor, având şi rampe pentru persoanele cu handicap fizic.
Însă, cel mai important lucru, care rezolvă o problemă atât de stringentă a pasagerilor, este descurajarea furtului de buzunare, prin dotarea autobuzelor cu camere video. Până acum, autorităţile de control, chiar dacă primeau nenumărate sesizări de la pasageri, că li s-au sustras diferite bunuri din buzunare, nu puteau face mare lucru, întrucât nu aveau logistica necesară, camere video, pentru depistarea acestor hoţi.
,,Este un prim pas în consolidarea ca şi operator regional a S.C. Publitrans. După cum ştiţi, sloganul societăţii este ,,Tradiţie şi siguranţă în transportul public local de persoane”. Cred că de data aceasta se confirmă că Publitrans este într-adevăr un jucător important pe piaţa transportului public local de persoane. Toate cele 70 de autobuze intenţionăm să le băgăm în circulaţie cu 1 iunie anul acesta pentru că durează până facem formalităţile de înmatriculare”, ne-a precizat directorul Publitrans, Manuel Rotaru

Tarifele de călătorie vor rămâne neschimbate

Potrivit directorului Publitrans, tarifele de călătorie nu se vor modifica, cel puţin anul acesta, dar sunt mari şanse ca şi anul viitor să rămână aceleaşi preţuri. Chiar dacă aceste autobuze au fost achiziţionate printr-un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltarea, societatea Publitrans poate funcţiona şi în condiţiile acestea producând chiar şi profit, asta datorită şi costurilor foarte mici de împrumut.
Este o etapă nouă pentru Publitrans, care presupune foarte multă muncă din partea personalului de execuţie al acestei societăţi. Vom reevalua şoferii pentru ai alege pe cei mai buni, mai ales că am mai primit şi reclamaţii în acest sens. Acum, pot să zic că avem şoferi buni şi foarte buni”, a mai spus directorul Publitrans.

Împrumut cu costuri foarte mici

Aşa cum am mai scris, aceste autobuze au fost achiziţionate cu ajutorul unui credit în valoare de 13 milioane de euro contractat de Publitrans de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Creditul este luat în lei şi se va desfăşura pe o perioadă de şase ani, iar costurile acestuia se ridică undeva la 15 – 20% din valoare. Pentru acest tip de credit de la BERD au mai apelat municipalităţi precum Braşovul şi Sibiul, aceste două municipii având un transport public exemplar în urma contractării creditului de la BERD.
Văzând roadele colaborării cu BERD, acum mai multe municipalităţi din România vor să apeleze la acest tip de credit. Municipalităţile interesate de accesarea acestui tip de credit sunt trimise de către directorul BERD să ia exemplu de bună practică în România de la societatea Publitrans, unde lucrurile s-au mişcat în timp record pentru contractarea acestui credit.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea