Terorizaţi de vulpi, localnicii de la Miroşi cer ajutorul DSV Argeş

# Primarul Marin Niţă spune că oamenii sunt panicaţi pe bună dreptate # “Năbădăile lor de vulpi! Din 2004, de când sunt primar, nu m-am mai confruntat cu o aşa situaţie!”

În zona de sud a judeţului, în special în perimetrul localităţilor Ungheni, Căldăraru, Miroşi, vulpile fac legea în gospodăriile oamenilor. Localnicii spun că au de-a face cu o  înmulţire fără precedent a viclenelor sălbăticiuni şi că nimeni nu-i ia în serios.
“20 de găini şi pui mi-au dispărut în nici două luni! În ritmul ăsta ne mănâncă şi pe noi. Să dea drumul la vânătoare, că altfel rămânem vai de noi!” spune  o localnică.
Primarul Ion Niţă confirmă că nu este nicio exagerare. “S-au înmulţit rău  de tot,  năbădăile  lor de vulpi! Peste măsură! Dacă nu le împuşcăm, nu ştiu unde o s-ajungem! Pe vremuri,  fugeau de rupeau pământul când vedeau ţipenie de om. Acum stau şi se uită la tine şi parcă te sfidează până arunci cu ceva după ele. Mie mi se mai întâmplă când merg pe la Piteşti, cu treabă, să mai întârzii şi să mă-ntorc noaptea târziu. Le vezi pe drum, la tot pasu’, cu ochii ăia lucind în beznă: şi prin Ungheni, şi pe la  Căldăraru şi pe la Bughea. Parcă nu le e teamă de nimic” explică primarul.
Asaltat de o avalanşă de plângeri, edilul caută soluţii disperate.
“Am mers la veterinarul care se ocupă de zona asta de sud, să văd ce-i de făcut. Mi-a spus că de împuşcat, n-avem voie să le împuşcăm. O să mergem la Piteşti, la Direcţia Sanitar Veterinară, să vedem domnul director Lupu ce ne sfătuieşte! Că eu, din 2004, de când sunt primar, nu m-am mai confruntat cu o aşa situaţie! Nu ştiu cum o să rezolvăm treaba asta, că şi dacă ne dă voie la vânătoare de vulpi, tot complicat e, fiindcă în sat nu e voie să tragi cu  arma, iar vânătorii ştiu asta şi nu se încumetă s-o facă!”
Aşa că oamenii îşi apără gospodăriile doar cu bâte şi pietre, dar ajung să se uite neputincioşi până la urmă cum le dispar păsările de prin coteţe. Unii s-au încumetat  să urmărească  vulpile până le-au găsit vizuinile, dar, chiar şi-aşa, se simt legaţi la mâini şi la picioare.
“Ştim unde s-au aciuat.  În zona fostelor SMT-uri... Dacă locul e părăsit, şi-au făcut ele adăposturi. E plin de vizuini acolo. Ne-am gândit noi, ce-i drept, şi la alte soluţii, cum se făcea pe vremuri, când puneai momeli şi le omorai aşa, le otrăveai, practic, deşi nu sună bine.  Dar acum, cu protecţia animalelor, poţi să dai de belea, că e şi asta ilegal şi nimeni nu se mai încumetă să le ucidă de capul lui. Decât să facă, Doamne fereşte, puşcărie, omu’ mai lasă de la el, un pui, o găină, o raţă, o gâscă, până nu mai are ce lăsa”, mai spune primarul comunei Miroşi, Ion Niţă.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea