La Mulți Ani, Cristi Meleșteu!

# Cristian Meleșteu este, în prezent, directorul Direcției Programe și Activități pentru Studenți din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului # „Versurile pe care le scrie sunt fanteziste şi luminoase, ca o bătaie cu flori” - Alex. Ştefănescu, „Flacăra”, nr. 3/martie 2002

Cristian Meleşteu s-a născut la 16 aprilie 1977 la Piteşti. A debutat la sfârşitul anului 1998, cu un grupaj de poezie, publicând de-a lungul timpului în reviste de prestigiu precum Argeş, Steaua sau Flacăra. De atunci, alături de poezie a scris monografie, critică, eseu, recenzii culturale, dar, cel mai mult, s-a regăsit în proză. Acest gen i-a adus şi cele mai mari satisfacţii, fiind bine primit de critica literară şi premiat la mai multe concursuri naţionale.
În momentul de față, Cristian Meleșteu este directorul Direcției Programe și Activități pentru Studenți, din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, direcție ce se ocupă de politica Ministerului pe domeniul "studenți" și de coordonarea tuturor Caselor de Cultură ale Studenților din țară.
# Debut literar:
8.XII.1998 – „Săgetătorul”- supliment cultural al ziarului „Argeşul” (cu poezie)
# Premii (selectiv):
1. Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volum în manuscris 2012 – secțiunea proză
2. Premiul I, la festivalul naţional Vox Napocensis, secţiunea proză 2007
3. Marele premiu „Dan Pavel”- secțiunea proză, concursul național „Dan Pavel”- Timișoara, 2004
4. Marele premiu „Eusebiu Camilar” – secțiunea proză concursul național „Magda Isanos, Eusebiu Camilar”- Suceava 2003
5. Premiul revistei „Hyperion” - secțiunea proză concursul național „Magda Isanos, Eusebiu Camilar”- Suceava 2003
6. Marele premiu „Steaua”- Cluj Napoca, secţiunea proză 2003
7. Marele premiu, la concursul naţional „Lirismograf”, secţiunea proză Sibiu, 2003
8. Premiul I la concursul naţional „Vasile Voiculescu”, Buzău - secţiunea proză 2002
9. Premiul Directiei de Cultura Argeș la concursul naţional de poezie „Ion Pillat” 2003
10. Diploma de excelenţă în domeniul poeziei acordată de Direcția Cultură Argeș –2001
11. Premiul I concursul de poezie „Primele iubiri”- 2001- ziarul Argeşul
# Studii:
1. Master „Literatura interbelică” – Univ. Pitești, 2007-2009, Master Managementul Calității în industria auto – Univ. Pitești 2009-2010, Master Management Politic – ISD București 2007-2008
2. Facultatea de Management – Universitatea Piteşti, 2002-2007 (licențiat), Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune - Universitatea Piteşti, 1997 – 2001 (Licenţiat)

”Mă bucur că aţi confirmat, prin evoluţia dv., buna impresie pe care mi-aţi făcut-o în 2002, când aveaţi doar 25 de ani. Povestirea „Colonia subterană” (parte a volumului Radiografia unei zile de mai, ed Cartea Românească 2012), pe care mi-aţi trimis-o acum, are un subiect original – viaţa copiilor străzii în canale – şi este scrisă admirabil. Dv. identificaţi ceva frumos într-un spaţiu al urâţeniei (spre deosebire de alţi contemporani ai noştri care văd în orice, chiar şi în frumuseţea însăşi, ceva urât). Aştept cu interes să citesc întreaga carte.” 
Alex Ștefănescu, www.alexstefanescu.ro, 16 decembrie 2012

”Tânărul prozator are darul de a scoate în evidenţă întâmplări senzaţionale în absurdul lor, nişte adevărate parabole ale timpului nostru scrise cu o candoare a la Salinger, o candoare bine jucată, de altfel. (...) Cristian Meleşteu este un prozator interesant şi savuros, el scrie vădit cu plăcere, dând frâu liber imaginaţiei creatoare de scene absurde, realiste, onirice, planurile acestea neîncurcându-se unele pe altele, lumile acestea paralele convieţuind firesc.”
Augustin Doman, revista Arges, nr 11/noiembrie 2012

”(...) formula prozei lui Cristian Meleşteu este un amestec insolit de realism senzaţionalist şi de fabulos parodic, iar stilul pendulează mereu între poezie, kitsch şi ironie: (...) O carte cu un soi de drame bufe, care reţine atenţia prin dexteritatea literară a prozatorului.”
Gabriela Gheorghişor, Romania Literara,  nr 48/2012

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea