Cibrosat SA, dată în judecată de administratorii judiciari ai Alprom

Tribunalul Specializat Argeş cheamă în  instanţă, pe 23 aprilie, una dintre firmele controlate până mai de curând de controversatul om de afaceri  Cătălin Chelu pentru anularea actelor frauduloase şi transferurilor  patrimoniale efectuate de  debitoarea S.C. Alprom. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alprom, Mihai Brânză, spune că transferul patrimonial către Cibrosat SA era singura soluţie  pentru evitarea intrării producătorului de mobilă în insolvenţă şi că acţiunile administratorilor judiciari ai  Alprom  ar fi rezultatele influenţelor omului de afaceri Gigi Văsîi (foto), reprezentantul SC Financiar Urban (firmă care este acţionară la Alprom), cunoscute fiind demersurile făcute de acesta în instanţă (unde, de altfel, a şi câştigat procesele), pentru recunoaşterea firmei sale drept acţionar majoritar în cadrul societăţii comerciale producătoare de mobilă.
După ce Proinsolvenţa IPURL şi Legal Tax,  administratorii judiciari ai Alprom, au formulat, în instanţă, acţiune de anulare a actelor şi transferurilor frauduloase din patrimoniul fabricii de mobilă, efectuate de gruparea Chelu - cea care, ani buni, a făcut legea în Alprom - către o altă firmă controlată tot de controversatul om de afaceri (decedat anul trecut, la scurt timp după condamnarea sa la şase ani de închisoare în dosarul "Mită la MAI”), iată că Cibrosat SA şi conducerea Alprom  trebuie  să explice în faţa magistraţilor cum a ajuns fabrica de mobilă în situaţia de a fi chiriaşă la Cibrosat S.A., pe spaţiul ce reprezenta, cândva, unul din activele S.C. Alprom. Administratorii judiciari arată că atât conducerea Alprom, cât şi Cibrosat au urmărit fraudarea creditorilor fabricii de mobilă.

Câţiva paşi ameţitori

Contextul prin care s-a ajuns în aberantasituaţie a fost creat printr-un contract de împrumut de 5.660.000 lei, încheiat, în octombrie 2009, între  Cibrosat, în calitate de împrumutator şi Alprom, în postura de împrumutat. Producătorul de mobilă avea obligaţia să restituie suma, cu dobânda aferentă, până la data de 12 februarie 2012,  lucru care însă nu s-a întâmplat. Scenariul, unul pe care o parte dintre creditorii Alprom l-a considerat prestabilit, a continuat aproape halucinant. Cibrosat a acordat fabricii de mobilă un termen de graţie de un an, însă nici la expirarea acestui termen Alprom n-a restituit suma. În consecinţă, Cibrosat a formulat acţiune la  Judecătoria Galaţi. Un acord de mediere - în care  Cibrosat calcula, la cei 5.660.000 lei, o dobândă de 559.200 lei şi daune interese cauzate de întârziere în sumă de 4.245.ooo de lei  - a dus producătorul de mobilă într-o situaţie şi mai dramatică. Cibrosat a acceptat să primească 8,76 mil lei, renunţând la o parte din daune.  Nici de data aceasta, Alprom n-a achitat suma, iar Cibrosat a solicitat punerea în executare a titlului executoriu pentru 8,88 mil lei, cifră reprezentând suma convenită  şi cheltuielile de executare.
În cele din urmă, conducerea Alprom a convenit cu reprezentanţii Cibrosat ca, în schimbul achitării sumei, să se efectueze transferul unor imobile şi terenuri din patrimoniul producătorului de mobilă. Aşa se face că peste 100 de mii de mp de teren, curţi interioare, depozite, uscătorii, şoproane de cherestea, o staţie de rumeguş şi  o centrală termică, o cantină, o fabrică de sucuri,  o magazie, un depozit şi alte anexe, un atelier de sudură, un depozit de utilaje şi mai multe şoproane de cherestea au trecut în patrimoniul Cibrosat, iar Alprom a devenit chiriaşă pe spaţiile respective.

Cum explică preşedintele CA Alprom halucinanta situaţie

Mihai Brânză, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alprom, spune că tansferul patrimonial era singura soluţie pentru evitarea falimentului  producătorului de mobilă şi că acţiunile aministratorilor judiciari ai  Alprom  ar fi rezultatele influenţelor omului de agaceri Gigi Văsîi, administratorul  SC Financiar Urban (firmă care este acţionară la Alprom), cunoscute fiind demersurile făcute de acesta în instanţe (instanţe care, de altfel, i-au fi şi dat câştig de cauză), pentru recunoaşterea firmei sale drept acţionar majoritar în cadrul societăţii comerciale producătoare de mobilă. Mihai Brânză   explică, în  întâmpinarea făcută  pentru respingerea  acţinunii formulate de administratorii judiciari ai Alprom, că insolvenţa producătorului de mobilă n-ar fi fost în niciun fel influenţată de  transferurile patrimoniale către Cibrosat.
“Pe fondul situaţiei din ultimii 5 ani anteriori intrării în procedura indilvenţei, rezultă, fără niciun dubiu, că starea de insolvenţă nu s-a datorat  în niciun moment actelor şi transferurilor încheiate între Alprom şi  SC Cibrosat s.a., după cum, în mod eronat, susţin în acţiunea introductivă administratorii judiciari. Mai mult decât atât, prezenta acţiune a fost formulată la cererea anumitor creditori garantaţi care, la instigarea  domnului Gheorghe Văsîi, au solicitat acest lucru fără a deţine date  corecte  asupra stării de fapt”  explică preşedintele Consiliului de Administraţie al Alprom.
Mihai Brânză mai arată  că transferal patrimonial amintit  ar fi atras atenţia tot ca urmare a demersurilor făcute de omul de afaceri Gigi Văsîi, cel care a arătat, printre primii, cu degetul spre dubiosele transferuri, şi pe care, culmea, l-ar vrea ţap ispăşitor în  procesul însolvenţei Alprom.
“Prin raportul întocmit în baza articolului  57/L85/2006 se artă faptul că nu sunt aspecte de atragere a  răspunderii  organelor de  conducere , bunurile aflate în patrimoniul  debitoarei fiind suficiente  pentru a acoperi întreaga  masă credală. Ulterior, în baza <<presiunilor făcute de anumiţi creditori,  la instigarea domnului  Văsîî Gheorghe, care se bucură de notorietate şi sprijun în judeţul Argeş s-au forumulat completări la raportul iniţial întocmit, concluzionând că actele încheiate între subscrisa şi Cibrosat  SA  au fost de natură de a genera starea de insolvabilitate, iar responsabili pentru acest lucru  sunt membrii consiliului de administraţie, mai arată  Mihai Brânză, făcând referire la rezultatele ultimului raport pribind cauzele care au dus la starea de insolvenţă a Alprom.

Înduioşător de multe şi bune intenţii

Acelaşi Mihai Brânză  susţine că, din contră, trasferurile asupra cărora planează suspiciunide ilegalitate ar fi  fost făcute tocmai în interesul Alprom: “Practic, prin acţíunile întreprinse, nu s-a încercat decât protrejarea societăţii în scopul înlăturării   prejudiciului iminent constând în deschiderea procedurii  insolvenţei la cererea creditorului cu consecinţe deosebit de grave la nivelul anului 2012”
Reamintim că Gigi Văsîi (foto), administratorul  SC Financiar Urban, cel care de mai bine de cinci ani duce un război cu gruparea Chelu, pentru recunoaşterea sa ca acţionar majoritar a atras  în repetate rânduri atenţia asupra transferului patrimonial amintit.
“În mod fraudulos, conducerea S.C. Alprom S.A. a adus societatea în situaţia de a fi chiriaşă a Cibrosat S.A. pe spaţiul ce reprezenta unul din activele SC Alprom ”, explică şi Gigi Văsîi, din postura de administrator al creditoarei SC Financiar Urban. Într-una din contestaţiile depuse pe această temă la Tribunalul Specializat Argeş se arata că  respectivul transfer a fost făcut în dauna Alprom, fără ca acţionarii să fie informaţi şi fără să existe o  hotărâre a AGEA cu privire la contractarea acestui împrumut, sau de înstrăinare de active ale SC Alprom.
Şi în contestaţia formulată de Financiar Urban se  facere referire la  procesul verbal de adjudecare din 30.05.2012, încheiat în dosarul de executare 137/2012 cu privire la imobilele - terenuri  şi construcţii - pe care Mihai Brânză, în calitate de preşedinte al  C.A. al S.C. Alprom l-a semnat cu reprezentantul Cibrosat, arătându-se că  “este un act fraudulos, întocmit cu scopul de aprejudicia  interesele acţionarilor Alprom şi de a aduce societatea în pragul falimentului”.
Mai trebuie precizat că valoarea de tranzacţionare a fost, în acest caz, de 8 euro/mp (teren+construcţie), faţă de 170 de euro/mp  preţul real al terenului tranzacţionat, în cazul unei suprafeţe învecinate.
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea