Până la sfârşitul anului, Ştefăneştiul va avea centru de informare turistică

# Dorin Bărbuceanu: ,,Ştefăneştiul poate, la orice oră, să concureze din punct de vedere turistic, din punct de vedere istoric cu orice localitate a României”

Cu aproximativ 200 de obiective turistice, reprezentanţii administraţiei locale din Ştefăneşti au demarat un proiect pe fonduri europene în scopul creşterii numărului de vizitatori ale acestor obiective turistice ce se află pe teritoriul oraşului Ştefăneşti.
Astfel că, protagoniştii acestui proiect european, atât de necesar oraşului, în calitate de beneficiar, au anunţat, printr-o conferinţă de presă, lansarea proiectului “Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Ştefăneşti”. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin POR 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie 5.3 - Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică. Autoritate de Management pentru POR 2007-2013 este Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, iar Organism Intermediar pentru Turism este Autoritatea naţională pentru Turism. Valoarea totală a proiectului este de 563.813,68 lei, din care 560.713,68 lei reprezintă valoarea totală eligibilă. 506.716,96 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, iar 42.782,45 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național, iar contribuția beneficiarului este de 11.214,27 lei, adică, puţin peste o sută de milioane lei vechi. Proiectul are o durată de 8 luni, începând cu 20.02.2015.  Obiectiv general este construcţia şi dotarea unui Centru Naţional de Informare Turistică în oraşul Ştefăneşti.
Astfel, se urmăreşte facilitarea accesului la informaţiile de interes general necesare în vederea valorificării potenţialului turistic local pe piaţa turistică naţională şi internaţională. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: - sporirea gradului de informare în rândul turiştilor; - promovarea potenţialului turistic al oraşului Ştefăneşti; - valorificarea atracţiilor turistice din zonă în vederea creşterii economice; - crearea unei reţele informaţionale prin transmiterea datelor între centrul de informare şi tour-operatori cu privire la potenţialul turistic din zonă. Grupul ţintă îl reprezintă toţi cei interesaţi de o zonă încărcată de istorie. Necesitatea implementării acestui proiect derivă din potenţialul turistic al oraşului Ştefăneşti, ale cărui prime aşezări, la Goleşti şi Ştefăneşti, sunt consemnate într-un act emis la data de 5 august 1452, prin care voievodul Vladislav al II-lea întăreşte mai multe proprietăţi ale unor boieri. La Valea Mare se mai păstrează ruinele conacului lui Constantin Brâncoveanu; casa (acum muzeu memorial) în care a trăit marele romancier al neamului românesc, Liviu Rebreanu; vila actriţei Lucia Sturdza Bulandra; conacul familiei Goleştilor (transformat în muzeu); conacul “Florica” al familiei care a dat ţării doi dintre făuritorii României moderne, I.C. Brătianu şi fiul său Ionel I.C. Brătianu. Toate acestea fac parte din patrimoniul oraşului Ştefăneşti. Proiectul, care conţine şi realizarea paginii web şi a bazei de date, conştientizează asupra potenţialului turistic. În acest context, înfiinţarea sau dezvoltarea firmelor de profil presupun apariţia de noi locuri de muncă, în beneficiul comunităţii. Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Ştefăneşti va fi amplasat lângă primăria localităţii.

100 de kilometri de reţele de apă şi canalizare

Prezent la conferinţa de presă, primarul Ştefăneştiului, profesorul Dorin Bărbuceanu, a vorbit despre importanţa acestui proiect european pentru localitatea pe care o administrează, dar şi despre evoluţia localităţii Ştefăneşti. Edilul şef a declarat că anul acesta, în urma derulării mai multor proiecte de anvergură, Ştefăneştiul se apropie cu adevărat de acel rang al unei localităţi urbane.
,,Mă bucur că ne găsim în această situaţie, mă bucur că pot, înainte de a vorbi de proiectul în sine, să vă spun câteva cuvinte despre un alt proiect care aduce o schimbare, o evoluţie a oraşului Ştefăneşti.
Această localitate, spuneam de fiecare dată că este o localitate urbană în devenire pentru că mai are o etapă mare pe care trebuie să o parcurgă până va ajunge la acel rang. Pot spune că, anul acesta, acea etapă se poate împlini în procent de 80%. Se derulează pe teritoriul oraşului Ştefăneşti două lucrări edilitare de anvergură pe fonduri europene pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare. Aceste două proiecte edilitare însumează o sută de kilometri de reţele de apă şi canalizare, iar ca valoare, suma se ridică la aproximativ 9,5 milioane de euro.
Pe lângă acestea, obiectivul de care vorbim astăzi, face ca anul 2015, pentru Ştefăneşti, să fie un an al demarării către un grad ridicat al nivelului de viaţă. Adică, după finalizarea acestor proiecte edilitare, în anii următori putem lucra şi la partea urbanistică a Ştefăneştiului. Nu poţi să faci un trotuar, nu poţi să modernizezi un drum dacă nu avem infrastructura de utilităţi. Acest proiect pe apă şi canalizare a pornit în urmă cu 4 ani, iar de atunci, în Ştefăneşti, nu s-a mai asfaltat, nu s-a mai făcut nimic pentru că aşteptam derularea proiectului. A venii întâi cu asfaltul şi pe urmă să spargem pentru introducerea reţelelor de utilităţi, mi s-ar părea o risipă a banului public. 
Revenind la proiectul nostru, de actualitate, aş spune că Ştefănestiul poate, la orice oră, să concureze din punct de vedere turistic, din punct de vedere istoric, cu orice localitate a României. Numai dacă ne gândim că pe teritoriu Ştefăneştiului sunt două obiective majore care sunt vizitate de zeci de mii de turişti anual, Muzeul Goleşti şi Centrul Cultural Brătianu.
Aşadar, centrul nostru de informare turistică va veni în sprijinul tuturor acestor obiective”, a declarat primarul oraşului Ştefăneşti, Dorin Bărbuceanu.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea