Autoritatea pentu Administrarea Activelor Statului a pierdut recursul în dosarul falimentului Agrostar Costești

# Cum s-a ales AAAS  cu o gaură de aproape 100.000 de dolari

După ani și ani de procese și contestații cu privire la sumele din tabelul creanțelor  falimentarei Agrostar, magistrații au  clarificat situația celor înscriși la masa credală a debitoarei.  În martie 2015, Curtea de Apel Pitești a respins ca nefondat recursul declarat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului în dosarul falimentului Agrostar Costești, decizia instanței fiind irevocabilă.   Una  dintre creanțele AAAS, deloc neglijabilă – peste 98 de mii de dolari -  s-a dus pe apa sâmbetei, după ce magistrații au concluzionat că  pierderea termenului de contestație  este o culpă a AAAS.
Falimentul împotriva Agrostar Costești a fost deschis în urmă cu 14 ani. La constituirea dosarului  s-a fixat ca termen de depunere a  declarațiilor de creanță data de  19 octombrie  2001.
Autoritatea pentu Administrarea Activelor  Statului, fosta  APAPS,  a formulat, în termen, cereri  de acordare a creanței  pentru 440.000.000 de lei vechi,  reprezentând sume acordate societății în baza convențiilor  de restructurare. Ulterior  preluării creanțelor de la  CAS Argeș și de la  SC Electrica, în baza OUG   95/2003, AAAS a formulat precizări în care a arătat că s-au subrogat toate drepturile și obligațiile cesionarilor și că Agroserv trebuie să înscrie AAAS în locul CAS și în locul Electrica cu sumele de 98.880,17 USD și 7.188,47 USD în categoria creanțelor bugeare.
“Învederăm că în tabelul preliminar al creanțelor debitoarei,  CAS figura cu  240.003,79 lei (...). Având în vedere situația precizată precum și faptul că lichidatorul judiciar a distribuit sume obținute în procedură, AAAS a formulat contestație  împotriva tabelului definitiv al creanțelor debitoarei.
Creanța  preluată de la CAS Argeș n-a fost însă  înscrisă în  tabelul preliminar al  creanțelor și, în plus, AAAS  n-a formulat, în termenul legal, contestație împotriva  tabelului preliminar și  nici nu a solicitat repunerea în termenul de formulare a declarațiilor de creanță.
S-a adresat însă instanței. În septembrie anul trecut,  Tribunalul Argeș a respins contestația formulată  de Autoritatea pentu Administrarea Activelor Statului.
AAAS a făcut însă recurs, iar în martie 2015 Curtea de Apel Pitești  a concluzionat că  ”pierderea termenului de contestare  este o cupă a înseși recurentei”,  după ce a stabilit că AAAS Nu se regăsește în niciuna  din situațiile prevăzute  pentru admitere unei astfel de contestații, “creanța sa nefiind înscrisă din anul 2004 la masa credală, întrucât a fost  declarată tardiv”.
În final, Curtea de Apel Pitești a respins ca nefondat  recursul declarat de de contestatoarea  Autoritatea pentu Administrarea Activelor Statului, decizia fiind irevocabilă.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea