De voie, dar mai mult de nevoie. Primarii din Argeș încep să se întoarcă la Ara Software

# C.J. Argeș a reînceput negocierile cu firma de soft, sub lupa atentă a D.N.A.

Au început, de vinerea trecută, negocierile dintre Ara Software și Consiliul Județean Argeș. Negocieri începute la solicitarea firmei de soft ce este, evident, nemulțumită de modificările survenite în ultimul timp, modificări ce i-au afectat destul de serios bugetul. Mai pe românește, din sacul de bani ce venea garantat, direct din conturile Consiliului Județean (care vira inclusiv primăriilor sumele cu destinația Ara Soft), firma de soluții informatice s-a trezit, brusc, obligată  să se alinieze la piața liberă și la prețurile acesteia, precum și la acceptul sau refuzul, justificat sau nu, al potențialilor clienți. Negocierile se realizează în cadrul unei comisii, ce are în componență doi reprezentanți ai administrației județene ( Molfea Adriana – consilier juridic - U.I.P - reprezentant - C.J.Argeș și Mocanu Eugenia Carmen - șef serviciu - Financiar Contabilitate - reprezentant - C.J.Argeș), din partea Ara Software Group S.R.L. fiind desemnați Gabriel Bumb și Mirela Saulea
# Adriana Molfea, consilier juridic C.J. Argeș: ”Mâine (vineri) o să avem prima întâlnire, la ora 11, să vedem punctul dumnealor de vedere, să vedem, în principiu, care este poziția divergentă a domniilor lor. Întâlnirea va fi una, deocamdată, informală. Mandatul nostru, al reprezentanților C.J. Argeș derivă din articolul 5 invocat și în Hotărârea de Consiliu Județean. Acesta stabilește și atribuțiile Comitetului de conciliere din care fac parte. Însă, atâta timp cât eu nu am cunoștință despre litigiul în sine, despre  divergențele ce vor fi ridicate, nu pot și ce mandat voi avea. Pentru asta  ne vom întâlni, vom vedea, ulterior, ce soluții putem găsi. Comitetul de conciliere a fost creat în urma notificării Ara Software, aceștia susținând că s-au creat dezechilibre financiare majore în urma modificărilor legislative survenite.”

La ședința CJ din martie, consilierii județeni s-au arătat nemulțumiți

Consilierii județeni s-au arătat nemulțumiți sau, cel puțin, nelămuriți cu privire la clemența cu care este tratat, în continuare subiectul Ara Soft.
# Narcis Sofianu, consilier județean: ”Ceea ce vreau să spun este că mandatul pe care, prin acest vot, îl transmitem, este unul neclar. Care sunt limitele acestuia? Ce sunt împuterniciți să facă cei mandatați de noi să ne reprezinte la discuțiile cu Ara Software? Vor putea discuta aceștia cu privire la calitatea serviciilor prestate de firmă? Vor putea, eventual, rezilia contractul care încă se derulează cu aceștia?”
# Prunaru Iulian, consilier județean: ”Vreau să știu și eu ce chirie plătește firma aceasta (Ara Software) pentru faptul că ocupă tot acest spațiu de la demisolul Consiliului Județean? Cui plătiți chirie? Cât?”

De voie, dar mai mult de nevoie, primarii încep să semneze contracte cu Ara Software

# Virgil Baciu, primarul comunei Corbi: ”Am purtat, cu reprezentanții Ara Software, mai multe runde de negocieri. Reducerea pe care am cerut-o eu pentru comuna pe care o reprezint a fost de 50% față de prețul de până acum. Cei de la Ara nu au fost de acord. Contractul, nefiind prelungit, a încetat de drept și, la un moment dat, am fost deconectați. Nicio problemă, s-au tăiat chitanțe de mână, ne-am descurcat. Am fost însă, într-un final, nevoiți să apelăm la ei, la Ara Soft, pentru că trebuia să eliberăm adeverințe pentru APIA. Am semnat, în aceste condiții, un act adițional până în luna mai, care să ne permită funcționarea normală. Reducerea a fost cea agreată de ei, de 30%. După aceea, mai vedem. Nu pot, însă, să nu remar faptul că cei de la Consiliul Județean nu luptă, în cazul de față, pentru noi. Mai vedem…”
# Bebe Ivan, primarul comunei Băbana: ”Ara Soft a venit cu o propunere de reducere cu 30%. Propunerea lor a fost băgată în Consiliul Local, care a aprobat contractul de asociere cu  8 voturi «pentru» și 3 abțineri. Continuăm cu ei, însă numai pentru șase luni, deocamdată. Îi așteptăm cu noi modificări de preț. Am încercat și cu Sobis-ul, însă cei din urmă nu ne asigură asistența tehnică. Eu am făcut reducere însă la internet, nu am mai luat internetul de la ei, de la Ara. Dau, acum, numai 50 de lei lunar pe abonamentul de internet...”
# Ion Vișan, primarul comunei Cotmeana: ”Cei de la Ara au venit, pentru anul acesta, cu o reducere de preț, de circa 30%. Am semnat din nou cu ei, parcă pentru șase luni, deocamdată.”
# Ion Boncoi, primarul comunei Valea Mare Pravăț: ”Am semnat tot cu Ara Software. Pentru că ceilalți nu ne asigurau asistență tehnică, reparații, mai multe. Așa încât, conform hotărârii Consiliului Local, am stabilit să mergem tot cu Ara, la un preț rezonabil față de ce ofereau ei înainte. Adică față de 5500 de lei pe lună înainte, acum ne-au dat la 3700 lei, adică o reducere de cam 33%. Cealaltă firmă, Sobis-ul, ne-a făcut ofertă de circa 1800 lei, dar suma era fără TVA, plus că nu asigurau asistență, programe de salarii și altele. Am prelungit contractul cu Ara pe 8 luni, adică până la sfârșitul anului.”

Ancheta DNA privind contractul dintre Ara și Consiliul Județean Argeș, în derulare

Încă din anul 2013, procurorii DNA au solicitat atât Consiliului Județean, cât și companiei Ara Software copii după toate documentele privind relațiile contractuale încheiate. Solicitarea procurorilor s-a dus până în anul 2005, de când a fost dezbătut proiectul privind necesitatea informatizării primăriilor și a Consiliului Județean Argeș. Procurorii anticorupție au anumite suspiciuni în privința acestui contract dintre CJ și Ara Software. Cert este că procurorii au solicitat mai bine de 60.000 de copii după toate documentele Ara Software. Deasemenea, cei de la anticorupție au solicitat documente de la mai multe primării care au încheiat contracte cu Ara Software cu bani veniți de la  Consiliul Județean.
Ce poate fi nou în anchetă? Simplu. Calcularea unui eventual prejudiciu. Dacă firma de soft oferă, în momentul de față, reduceri cuprinse între 30 și 35%, înseamnă, la un calcul simplu, cam 5.000 de euro reducere anuală petru fiecare unitate. Înmulțit cu 100, suma devine destul de mare. Înmulțit, din nou, cu numărul de ani scurs de la începuturile derulării contractului, și dacă ținem cont că primăriilor de orașe li s-au facturat sume mult mai mari, totalul devine amețitor. Dobânzi, penalități, etc. Mai pe scurt, milioane de euro...
(A.S.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea