A început urmărirea penală împotriva Euro Petrol SRL, firma “rechinului” Dan Săndulescu

Dubioasa insolvență a Euro Petrol SRL n-a scăpat vigilenței procurorilor care suspectează acte de evaziune fiscală în sărăcia firmei familiei Săndulescu. Ce e bătător la ochi în dosarul insolvenței debitoarei este și că două dintre cele mai mari sume înscrise la masa credală a firmei intrate în insolvență sunt revendicate tocmai de  patronii Ioana și Dan Săndulescu, din postura de creditori.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a dispus, recent, începerea urmăririi penale față de S.C. Euro Petrol SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor  prevăzute  de  articolul 296 alin. 1 litera n din Legea 571/2003. Este vorba despre firma fostului polițist  de circulație Dan Eugeniu Săndulescu, până prin 2012 un nume greu pe piața  comerțului cu produse  petroliere, societate comercială care, în 2013, s-a cerut sub protecţia procedurilor de insolvenţă, deşi realizase profit în fiecare din ultimii 9 ani. Proceduri în cadrul cărora o serie de creditori, foști parteneri de afaceri asociaților Dan și Ioana Săndulescu  revendică, în total, aproape  100 de miliarde de lei vechi!

Un  mega-succes devenit, peste noapte, insolvență la cererea patronilor

Iată cum era justificată insolvența S.C. Euro Petrol, la deschiderea procedurii (făcută la propria cerere a debitoarei): “Activitatea a decurs bine  o lungă perioadă de timp, însă, începând cu decembrie  2012 -  februarie 2013, s-a putut constata o tendință de neprofitabilitate și imposibilitatea de a acoperi datoriile curente ale societății. Motivul general ce a generat lipsa de profit a fost faptul că au scăzut încasările, în contextul unei slabe performanțe economice generalizate.
De remarcat însă că toți ultimii 9 ani anteriori deschiderii procedurii au fost încheiaţi de Euro Petrol cu profit. Pentru anul  2012, de exemplu, fusese raportat profit de 85.475 lei, o cifră de afaceri de 13.414.976 lei şi un număr mediu de 15 salariaţi. Datoriile totale acumulate la sfârşitul anului erau de 6.031.442 lei, însă valoarea totală a activelor era mai mare, existând un plus 2.799.590 lei.
Cei doi asociați (cu procente egale) ai Euro Petrol - Elisabeta Ioana Săndulescu şi Dan Eugeniu Săndulescu (fost poliţist, despre care presa argeșeană a scris, nu o dată,  că ar fi combinat în tot felul de afaceri care ţin de economia gri …și chiar de cea neagră) sunt și cei care revendică două dintre cele mai mari sume din masa credală a debitoarei băgată în insolvență: 1.191.905,59 lei fiecare.
Din postura de creditori ai firmei la care sunt și patroni, Elisabeta Ioana  Săndulescu și Dan Eugeniu Săndulescu  justifică  fiecare din cei 1.191.905,59  (în cererile de admitere a creanței împotriva  debitoarei SC Euro Petrol SRL) ca reprezentând împrumuturi  acordate societății în calitate de asociați.
O sumă consistentă  ce apare în același tabel al creanțelor - 1.360.740 lei – este revendicată de un alt creditor… din familie, Eugenia Săndulescu. Iar printre cei care mai au  recuperat bani de la debitoare se mai numără: CEC Bank - 3.595.785,57 lei; BRD Groupe Societe Generale, prin Grup Pitești - 2.786.264,66 lei;  Direcția Generală Regională Pitești, prin AFP Pitești - 437.556 lei; EPC Explor România - 1.188,80 lei; Cabinetul de Avocatură Bunduc Dumitru - 656.910 lei; SC Izometal Compozit SRL - 860.000 lei; Porsche Leasing România IFN - 65.209,99 lei; Primăria Lipova - 23.987 lei; Primăria Pitești - 22.582 lei; SC PSV Company - 7.520 lei; SC Industrial Tehnologic Robac Service - 7.000 lei; Lavinamix Construct - 2.801,26 lei; Magic Safe Monitoring - 1.000 lei șI  Popescu Anca - 265.686 lei, această din urmă creanță provenind din antecontractul de vânzare- cumpărare a carierei Radnuța.
Legat de acest din urmă obiectiv, merită amintit faptul că în vara anului  2009, Euro Petrol SRL a încercat să vândă cariera Radnuţa (situată de pe malul Mureşului), unei societăţi comerciale din Timişoara, la preţul de cinci milioane de euro. Firma bănățeană a refuzat oferta din cauza preţului exagerat cerut de afaceristul piteștean Dan Eugeniu Săndulescu, care ar fi recurs la represalii, astfel încât societății comerciale care n-a mai devenit cumpărătoare i-a fost îngrădită activitatea la o carieră vecină. Cum? Prin diverse tertipuri cu tentă de șantaj! Mai exact, firma timișoreană n-a mai putut face detonări în vederea exploatării carierei, din cauza unei situații care dacă n-ar fi fost, cel mai probabil, premeditată, ar fi părut hilară - Euro Petrol nu și-a mai mutat utilajele, inclusiv o cisternă  inflamabilă, şi nici echipele de muncitori din zona de impact, asfel încât, vecinii  care s-au pus cu... cine nu trebuia, nu și-au mai putut face  treaba. Şantajul practicat de firma lui Săndulescu, potrivit jurnalul.ro, a fost confirmat şi de un raport întocmit de lucrători de la Inspectoratul de Poliţie Arad şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, care nu au găsit nereguli nici la firma timişoreană Imobiliare şi Construcţii SRL şi nici la firma respon¬sabilă cu exploziile, Maxam Romania SRL. Cu toate acestea, detonarea nu s-a putut face din pricina refuzului celor de la Euro Petrol de a muta utilajele şi oamenii din zona de pericol.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea