“Oameni care nu se comportă uman, când asta le cere meseria, nu au ce căuta în sistem

# Europarlamentarul  Viorica Dăncilă, despre cazul copilului  mort la Spitalul Municipal Curtea de Argeș după ce a fost greșit diagnosticat

Primele măsuri  dispuse de Direcția Județeană de Sănătate  Publică după deschiderea anchetei la Spitalul Municipal Curtea de Argeș, acolo unde un copil de nici 8 ani a murit după ce a fost greșit diagnosticat cu enterocolită, deși, potrivit autopsiei,  micuțul suferea de o puternică  infecție la plămâni, au scandalizat nu doar  familia  lui Andrei Bogdan Turcu, ci o țară întreagă, care le-a considerat mult prea blânde în raport cu drama celor doi părinți care și-au dus copilul, joi, la groapă.
Dintr-un punct de vedere aproape unanim aceptat de cei care sunt părinți sau care au fost măcar o dată pacienți, amenda de 10.000 de lei aplicată spitalului  pentru management defectuos și suspendarea celor doi medici care l-au consultat pe băiat nu schimbă cu nimic realitatea unui sistem sanitar corupt și  bolnav. De aceea, familia  îndilită și opinia publică  așteaptă măsuri adevărate  măcar din partea Colegiului Medicilor Argeș, care a declansșat, în paralel cu DSP-ul o anchetă, nefinalizată încă, și care poate dispune chiar demiteri, dar și din partea Parchetului, către care familia Turcu a  formulat plângere împotriva celor considerați vinovați de  moartea lui Andrei. 
“Ca orice lucru care este nedrept, nu poate trece neobservat. Voi vedea care sunt detaliile legate de acest aspect și, după discuțiile pe care le voi avea cu domnul Valeca, vom vedea cum vom putea să ajutăm în această privință. Dacă doamna director  a spitalului Municipal Aurtea de Argeș este vinovată, voi semna petiția pentru demiterea dumneaei. Ca mamă și ca femeie, normalitatea este să semnez această petiție și să mă poziționez de partea familiei care a suferit acesată pierdere, pentru că nimic nu este mai dureros decât să-ți pierzi copilul (...). Oameni care nu se comportă uman când asta le cere meseria nu au ce căuta în sistem (...). Dar, în același timp, trebuie să ne gândim și la prezumția de nevinovăție, de aceea am spus că mai întâi voi lua toate detaliile acestui caz și abia apoi mă voi pronunța”, a declart europarlamentarul Viorica Dăncilă,  vineri, la Pitești,  în conferiná de presă a PSD Argeș , la care  a participat alături de senatorul Șerban Valeca.
”Tragedii sunt în fiecare zi, ce să spun?! Din moment ce s-au declanșat toate anchetele posibile, și pe linie de sănătate, și pe linie administrativă, așteptăm să se deruleze și să se încheie.... S-ar putea să fie vinovat numai doctorul, s-ar putea să fie și partea de organizare, managementul”, a afirmat senatorul Șerban Valeca.

Copilul a murit cu zile

Reamintim că băiatul, în vârstă de nici 8 ani, a decedat sâmbăta trecută la Spitalul Municipal Curtea de Argeş. Copilul fusese internat în urmă cu o zi, când a ajuns la Camera de Primiri Urgenţe cu stări de vomă şi diaree. Medicii l-au consultat şi diagnosticat cu enterocolită acută, după care au decis internarea lui la secţia de pediatrie, instituindu-i tratament cu antibiotic, fără să-i facă analize, pe motiv că laboratorul funcţionează numai câteva ore dimineaţa. Când starea copilului s-a agravat, mama băiatului a cerut ca fiul său să fie transferat la Spitalul Judeţean de la Piteşti sau trimis la o unitate spitalicească din Capitală. Medicii au refuzat transferul, iar copilul a murit în braţele mamei, implorând-o, cu ultimele sale puteri, să-l ajute. La demararea anchetei DSP, medicul Sanda Cernat a afirmat că a pus diagnosticul în baza examenului clinic şi a explicat că, dacă ar fi existat indicii că starea copilului este gravă, ar fi decis imediat transferul la o altă unitate medicală. Numai că, din punctul său de vedere, aceste indicii n-ar fi existat.  Familia lui Andrei a depus plângere penală la Parchet împotriva cadrelor medicale pe care le acuză de omor din culpă şi neglijenţă în serviciu. Între  timp,rezultatele autopsiei au făcut un pic de lumină în acest caz: copilul, greşit diagnosticat cu enterocolită acută, suferea de o puternică infecţie la plămâni şi inimă, iar o simplă radiografie, de care însă n-a avut parte, ar fi putut face diferenţa între viaţă şi moarte.

„Au fost constatate anumite deficienţe în acordarea asistenţei medicale. Dacă ar fi fost evitate, pacientul ar fi avut şanse. Nu pot declara mai mult, fiind vorba despre un dosar penal“, a precizat doctorul Dan Manu, Şeful Serviciului de Medicină Legală (SML) Argeş.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea