Informare și comunicare - motorul dezvoltării durabile

În data de 28 aprilie 2015, Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat o conferință cu privire la aspectele practice ale implementării Pogramului Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020 care s-a adresat multiplicatorilor de informație europeană și funcționarilor publici din zone rurale ale județului Argeș.
La deschiderea evenimentului au luat parte domnul Octavian Mihail Sachelarie, director al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș și doamna Mihaela Voinicu, coordonator Europe Direct Argeș, care au punctat importanța rolului instituțiilor publice în diseminarea informațiilor cu privire la Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Invitatul special al acestei conferințe, domnul Florin Povarnă - coordonator judeţean al Compartimentului de Dezvoltare Rurală al judeţului Argeş - Autoritatea de Management pentru PNDR a reliefat importanța accesării fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, în contextul noului exercițiu bugetar 2014-2020 și a prezentat câteva exemple de bune practici și surse de informare necesare celor interesați în depunerea aplicațiilor referitoare la dezvoltare rurală.
Toți cei prezenți la seminar au aflat informații utile pentru diseminarea lor în comunitate despre Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) care este responsabilă de primirea și înregistrarea cererilor de finanțare, contractarea proiectelor pentru măsurile PNDR delegate de Autoritatea de Management și responsabilă pentru funcția de plată pentru toate măsurile din PNDR, precum și informații despre Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care este responsabilă de primirea formularelor cererilor de angajament și de plată pentru măsurile cu plăţi compensatorii pe suprafaţă. Totodată, aceștia au aflat despre cum AFIR deleagă către APIA o parte din atribuțiile specifice aferente măsurilor ce implică plăți compensatorii.
S-au purtat discuții cu privire la alocarea financiară a Uniunii Europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), acordată României pentru implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 pentru setul de măsuri privind investiții în fermă și în întreprinderi rurale, mediu și climă, precum și transfer de cunoștinte și acțiuni de informare.
Participanții au fost interesați să afle cum pot depune anumite proiecte în domeniul dezvoltării exploataţiilor şi a întreprinderilor în mediul rural, respectiv sub-măsura 6.1. „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, sub-măsura 6.2. „Sprijin pentru înființarea de activităţi neagricole în zone rurale” și sub-măsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
În holul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, voluntari ai centrului de informare europeană au distribuit mape și materiale informative tuturor celor care au participat la conferință, materiale provenite atât de la Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, cât și de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România.
Georgeta-Elena Nicolescu-Ștefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea