La doar 15 ani, Diana Andreea Ilie şi-a lansat romanul de debut

Joi, 30 aprilie, la ora 15.00, Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu" Argeş şi Editura Paralela 45 din Piteşti au organizat un eveniment editorial deosebit: lansarea romanului de debut „Cealaltă «acasă»”, al Dianei Andreea Ilie, elevă în clasa a VIIII-a la Colegiul Naţional "Zinca Golescu."
Despre autoare şi despre performanţa deosebită de a scrie un roman la vârsta de doar  15 ani, au vorbit Corina Oprescu, diriginta şi profesoara ei de limba şi literatura română, managerul Bibliotecii Judeţene, Octavian Mihail Sachelarie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Polexe, şi editorul cărţii, Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45 din Piteşti.
„Este o lansare deosbită pentru că avem în faţă o persoană deosebită. Ne aflăm în faţa unui adevărat talent. Diana Andreea Ilie se prefigurează a fi o personalitate puternică, cu reale calităţi de lider. Mesajul acestui cărţi este că ar trebui să citim toţi, indiferent unde am fi. «Acasă» înseamnă unde te-ai născut, înseamnă România”, a afirmat, în deshiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie.
Editorul cărţii, Călin Vlasie, a accentuat în discursul său importanţa implicării tinerilor din ziua de azi în activităţi creative care să le descătuşeze spiritul: „Este un lucru absolut remarcabil şi cu totul special că tineri la vârste atât de fragede trăiesc în şi pentru cultură. Diana reprezintă semnul adevărului, mai ales într-o perioadă ca cea în care trăim noi acum, marcată de o puternică criză a valorilor şi a culturii. M-au impresionat foarte mult două aspecte: 1. un copil de 14 ani şi jumătate să poată scrie un roman bine închegat, cu multă expresivitate stilistică şi 2. acest fenomen este destul de restrâns la noi, în timp ce în Occident este un fenomen des întâlnit, normal, pentru că şcoala de acolo prevede lectură şi scriere creativă. Acest roman se citeşte cu sufletul la gură, are o intrigă destul de simplă, dar cu trimiteri absolut uluitoare construite pe simplitate. M-ar bucura ca mesajul acestei cărţi să-i impulsioneze pe colegii ei.”
Diana Andreea Ilie, adolescenta care s-a remarcat la şcoală prin obţinerea unor premii importante la concursuri şi olimpiade şcolare, a transmis următorul mesaj tinerilor prezenţi în sală: „Fac parte din generaţia 2000, o generaţie care are potenţial şi creativitate. Nu trece nicio zi fără să citesc literatură şi poezie. Am scris acest roman dintr-o suflare, în vacanţa de vară a anului trecut. Deşi la început totul a început ca un un joc, treptat mi-am dat seama că nu pot lăsa jocul neterminat. Mesajul cărţii se adresează tuturor adolescenţilor care datorită deschiderii socio-culturale au toată lumea la picioare. Trebuie, însă, se ne reîntoarcem «acasă», la un punct de sprijin. Eu privesc literatura ca pe «cealaltă acasă», ca pe o lume în care mă descătuşez spiritual. «Cealaltă acasă» este un roman pentru şi despre adolescenţi, dar care, cu acordul acestora, poate fi citit şi de către părinţi.”
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea