Recunoştinţă pentru veteranii de război

“Eroismul ostaşilor români în anii războiului a constituit izvor de inspiraţie pentru numeroase lucrări istoriografice şi memorialistice”  - Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş
2015 este anul în care se aniversează 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la care România a participat cu peste 1.000.000 de oameni care au luptat pentru ţară, iar ziua de 29 aprilie a oferit, celor care au respect pentru istoria acestui neam, prilejul pentru a-şi îndrepta recunoştinţa către veteranii de război, supravieţuitori ai acestui conflict militar.
Ziua veteranilor de război a fost sărbătorită miercuri de elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I” Piteşti, printr-o manifestare desfăşurată  în parteneriat cu Muzeul Judeţean Argeş şi Primăria Şuici, la Cimitirul Eroilor din comună. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai  autorităţilor locale (viceprimarul  Găbrian Constantin, împreună cu angajaţi ai primăriei), directorul Muzeului Judeţean Argeş,  Cornel Popescu,  reprezentanţi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I” (maiorul Cătălin Bunescu şi o subunitate de elevi ai Şcolii Militare, constituită ca gardă de onoare ), elevi de gimnaziu, pensionari şi simpli localnici.
“În comună trăieşte şi un veteran de război,  fost sublocotenent - domnul Stan Constantin, în vârstă de 92 de ani care a avut amabilitatea şi plăcerea de a ne primi în locuinţa sa, întrucât domnia sa nu a putut să se deplaseze la ceremonie. A fost încântat de prezenţa noastră şi, cu ochii mai mult în lacrimi, ne-a povestit câteva istorioare din timpul războiului, promiţând că va face tot posibilul ca la următoarele activităţi, dacă sănătatea îi va permite, să participe personal”, a precizat Mr. Cătălin Bunescu, ofiţerul cu informarea şi relaţiile publice din cadrul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I”.
Jerfa militarilor  români căzuţi la datorie a fost comemorată printr-o slujbă de pomenire, iar în cinstea  veteranilor de război  au  fost transmise mesaje emoţionante de recunoştinţă, însoţite de şi poezii şi cântece interpretate  de elevii şcolii Toma Brătianu din comună. La  final au fost depuse coroane şi jerbe.
“Împrejurările istorice – ale căror taine continuă să fie desluşite – au făcut ca armata română să lupte în ambele tabere ale beligeranţilor. Iniţial  alături de Axă, împotriva Uniunii Sovietice, iar apoi de partea Naţiunilor Unite, împotriva Germaniei  naziste. Veteranii de război români îşi unesc glasurile pentru a spune răspicat că, în est sau în Vest, acest război a fost al nostru, al poporului român şi al armatei sale, al României. În ambele ipostaze armata română a luptat pentru întregirea hotarelor ţării, sfârtecate prin pacte şi dictate nedrepte.” arată maiorul Cătălin Bunescu.

Istoria nu-i uită. Şi nici noi n-ar trebui!

“Eroismul ostaşilor români în anii războiului a constituit izvor de inspiraţie pentru numeroase lucrări istoriografice şi memorialistice,  pentru reconstituirea evenimentelor acelor timpuri, prin mărturiile înseşi ale acelor care le-au înfăptuit, ale veteranilor de război de toate gradele, aparţinând tuturor armatelor”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Argeş  Cornel Popescu. C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea