Isteria creată pe marginea casei Ion Mihalache are ca miză o reclamă mascată

# Cum a rostogolit Artmark Historical Estate o decizie a Ministerului Culturii, ca să-și facă reclamă gratuită pe seama unui monument istoric din Argeș # Și cine cunoaște sistemul mai bine ca Radu Boroianu, unul dintre fondatorii casei de licitații Artmark, fost secretar de stat la Cultură și, mai nou, președinte al ICR

O fabuloasă expunere formulată de Casa de licitații Artmark Historical Estate în legătură  soarta tragică a unui monument istoric pe care Ministerul Culturii n-are bani să-l cumpere, ce aduce, spunem noi, prea mult cu o reclamă gratuită pentru divizia specializată în vânzarea de monumente istorice şi de artă, a isterizat  Argeșul și nu numai. După dramaticul comunicat de presă  care informează că Ministerul Culturii a refuzat să-şi exercite dreptul de preemţiune în cazul casei memoriale Ion Mihalache, toată suflarea deplânge ignornța ministerului  care lasă monumentul să iasă din circuitul public. Cea mai câștigată din tot tam-tam-ul este, evident, Artmark Historical Estate, care arată negru pe alb că, începând cu momentul recepţionării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemţiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, poate, legal, proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitaţie, concurs de oferte sau prin tranzacţie privată. Un anunţ, nu-i aşa, gratis făcut!
Săptămâna trecută,  Artmark Historical Estate aducea la cunoştinţa publică faptul că Ministerul Culturii a refuzat să-şi exercite dreptul de preemţiune în cazul monumentului Casa memorială Ion Mihalache din Argeş, clasat în grupa B a Patrimoniului Naţional, oferta refuzată având valoarea de 50.000 euro.  “Casa Memorială Ion Mihalache reprezintă astăzi un ultim artefact de rememorare al marelui om politic. Ion Mihalache pune bazele Partidului Ţărănesc (decembrie 1918), al cărui preşedinte a fost până în 1926. Colaborarea şi fuziunea cu Partidul Naţional Român, condus de Iuliu Maniu, avea să propulseze noua structură politică (Partidul Naţional Ţărănesc) la conducerea Regatului. După venirea la putere a comuniştilor, Mihalache este arestat în lotul Maniu şi este condamnat la închisoare pe viaţă. Alegerea acestei reşedinţe de către Ion Mihalache nu este întâmplătoare. Aflată la doar 20 de km la nord de Topoloveni, locul de naştere al lui Mihalache, casa prezintă totodată şi un specific faţă de care politicianul resimţea afinităţi puternice – tradiţia. După 1947, proprietatea intră în posesia statului comunist” se arată în comunicatul agenţiei specializate în vânzarea de monumente istorice şi de artă, odată cu o serie de detalii foarte adevărate despre omul politic Ion Mihalache.    În încheierea comunicatului se mai arată că “începând cu momentul recepţionării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemţiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate, legal, proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitaţie, concurs de oferte sau prin tranzacţie privată”.
Informația a fost atât de meșteșugit rostogolită încât să pară doar o știre, când, în realitate, este, mai ales, o reclamă lesne de făcut din interiorul “sistemului”.  Cine nu sesizează legătura dintre Artmark Historical Estate și   Ministerul Culturii este bine să caute un nume - Radu Boroianu - unul dintre fondatorii Casei de licitații Artmark

Cine este Radu Boroianu

Radu Boroianu (72 de ani) este administrator al galeriei de artă European Art Gallery și unul dintre fondatorii Casei de licitatii Artmark, iar săptămâna trecută,  marți, a fost desemnat de Senat în funcția de președinte al Institutului Cultural Român.  Fondatorul Artmark este ultimul descendent a două ramuri din vechile familii românești Boroianu și Burillianu (Burileanu), potrivit Wikipedia. Face politică de la începutul anilor '90, ca membru PNL, fiind, pe rând, secretar de stat în Ministerul Culturii, senator, ambasador în Elveția și ministru delegat. În prezent, este vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu și desprins din PNL.
Știrea nu era chiar o bombă, fiindcă, după cum spune conducerea Direcției Județene pentru Cultură, intrarea în posesie privată a unui monument nu e o catastrofă, mai ales că viitorul este cel al administrării private a unor asemenea monumente.. 
Normal că, de preferat ar fi ca statul că cumpere toate monumentele istorice retrocedate. Realitatea tristă este că Ministerul Culturii nu are bani să le achiziţioneze nici pe cele în care s-au făcut investiţii consistente, ce s-ar putea pierde definitiv odată cu ieşirea lor din circuitul public.   Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş aduce câteva lămuriri legate de afirmaţiile cuprinse în amintitul comunicat, explicând că  ministerul  nu are bani să cumpere imobilul de la Dobreşti, un monument  din Grupa B, de importanţă locală.

Procedura prin care clădirea istorică ajunge  la casa de licitații este una obișnuită

Moştenitorii casei Mihalache din Dobreşti au cerut de mai multe ori statului să le cumpere proprietatea. Conform legii 422 din 2001, privind protecţia monumentelor, proprietarii pot vinde aceste monumente, solicitând statului să-şi exercite dreptul de preemţiune (dau statului posibilitatea de a fi primul care le poate cumpăra). Dacă statul nu cumpără, proprietarii pot încerca vânzarea pe piaţă.

De ce nu cumpără statul?

“În cazul Casei Mihalache, de importanţă locală, dreptul de preemţiune putea fi exercitat de Direcţia pentru Cultură, Consiliul local Dobreşti sau Consiliul Judeţean Noi n-avem bani, nici consiliile n-au avut. Atunci, proprietarii încearcă cu Artmark. Va fi greu să vândă, dată fiind starea de deteriorare a acestei, în definitiv, case ţărăneşti. În ce mă priveşte, cred că intrarea în posesie privată a unui monument nu e o catastrofă - în definitiv, cumpărătorul trebuie să respecte obligaţiile posesorilor de monumente (...). Dacă poate să vândă, m-ar bucura. Viitorul pare a fi al administrării private a monumentelor”, mai spune Cristian Cocea.”, directorul Direcţiei pentru Cultură Argeş
Iar bani de s-ar găsi, lista de priorități ar fi, oricum, concentrată către anumite monumente din categoria A.
“Dacă Ministerul Culturii ar avea fonduri, eu aş recomanda în primul rând cumpărarea Vilei Florica, monument de asemenea retrocedat, în care statul român a investit masiv de-a lungul timpului, legat de o personalitate care a făcut România Mare şi pe care nu concep să-l văd scos din circuitul public!”, spune Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură Argeş.  
Lăsând la o parte  incontestabila valoarea istorică a monumentului şi personalitatea de care își leagă numele imobilul, trebuie precizat că, din păcate, casa Mihalache, în care, o bună bucată de vreme a funcţionat un dispensar comunal, este, la acest moment, într-o avansată stare de degradare. Concret, aproape o ruină în care un eventual investitor privat, în fericita situație în care presupune că ar apărea) va trebui să investească sume consistente.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea