Un octogenar din Țuțulești-Suseni îl ceartă pe președintele Consiliului Județean Argeș

# Gheorghe Pană îi reproșează lui Florin Tecău că a uitat de un contract, de asocierea între  CJ Argeș  și C.L. Suseni pentru asfaltarea unor drumuri comunale și că promisiunile privind realizarea acestui obiectiv n-ar fi fost decât « praf în ochi» pentru  locuitorii satului Țuțulești.

Gheorghe Pană are 88 de ani și este originar din fosta comună Ţuţuleşti, absorbită de Suseni. De aproape 10 ani  se  luptă cu autorităţile locale, judeţene şi centrale pentru a aduce locurile sale natale mai aproape de ceea ce ar trebui să însemne satul secolului XXI, cu referire mai ales la  starea

 

jalnică a drumurilor, pline de cratere, care, după fiecare ploaie, aduc mai degrabă cu o zonă de pescuit decât cu una carosabilă. Bătrânul acuză autoritățile locale și pe cele județene de rea voinţă şi-i trage  de guler pe primar și pe președintele C.J. Argeș  printr-o serie de scrisori deschise pe care le fomulează periodic fără vreun feedback  satisfăcător. Ultima epistolă i-a fost adresată președintelui CJ Argeș, Florin Tecău, căruia bătrânul îi reamintește de un protocol semnat cu autorităţile judeţene, document care, teoretic, ar fi trebuit să se concretizeze într-o serie de lucrări de asfaltare  pe DC 112 Ţuţuleşti-Pădureni şi în care localnicii şi-au pus mari speranţe. Documentul la care face referire Gheorghe Pană a fost semnat în aprilie 2014 între Consiliul Local Suseni şi Consiliul Judeţean Argeş şi are ca obiect asocierea celor două părţi pentru realizarea obiectivului “Modernizare  DC 112: Şerbăneşti  DJ 703 B -Ţuţuleşti – Pădureni - DJ 503, Km 3+600 – 6+500, în comuna Suseni, Judeţul Argeş”.
Potrivit documentului, sursa de finanţare a obiectivului o reprezintă  bugetul Consiliului Judeţean Argeş şi bugetul Consiliului Local Suseni, în părţi egale, 50% - 50%, în limita alocaţiilor bugetare, cu menţiunea că “fondurile  anuale repartizate acestor lucrări vor fi cuprinse în bugetul  anual şi programul  de infrastructură rutieră aprobat al Consiliului Judeţean Argeş şi în programul de achiziţie anual al Consiliului Local Suseni, iar alocarea acestora se va face în funcţie de constituirea resurselor.
Din păcate, protocolul a fost uitat pe undeva prin prin cine știe ce sertare, findcă asfaltarea se lasă încă așteptată.
“La 29 aprilie 2014 ați semnat  împreună cu  primarul Comunei Suseni și încă 6 cadre un protocol de asociere  al cărui obiect este  «asocierea între  Consiliul Județean Argeș și CL Suseni, în vederea modernizătii  DC 112: Şerbăneşti  DJ 703 B -Ţuţuleşti – Pădureni - DJ 503, Km 3+600 – 6+50, în comuna Suseni, Judeţul Argeş», protocol ce a intrat în vigoare la data semnării. A trecut un an de la semnarea lui  și nu s-a mișcat nimic  și nici nu s-a aflat nimic în legătură cu  stadiul realizării acestui obiectiv. Este un fapt real sau e un praf  aruncat în ochii contribuabililor? Considerați că aveți vreo obligație față de acest obierctiv”, îl întreabă octogenarul  pe Florin  Tecău, după ce, în martie 2015, Consiliul Județean  Argeș i-a transmis pensionarului de la Țuțulești  un răspuns evaziv  la problemele semnalate de bătrân în  precedenta sa  scrisoare  deschisă adresată președintelui CJ Argeș.
“Vă declar la început că am rămas dezamăgit de răspunsul primit. În sesizarea către MDRAP  nu am cerut să mi se reiterezre reglementările privind administrația locală pe care le cunosc și eu, ci măsuri pentru o bună gospodărire a unor sate din  Comuna Suseni, jud. Argeș, pe care primarul  acestei comune le ignoră cu bună știință și crasă răutate.  Știu că, din păcate, nu există un raport de subordonare  între CJ și primărie, deși pentru alocările de bani către aceasta ar fi necesar un control sumar de utilizare a acestor fonduri. Dar, chiar dacă nu există acest raport, bunul simț al unui conducător administrativ de județ nu poate cere primăriilor o bună și echitabilă conduită a utilizării fondurilor, ca de folosirea lor să beneficieze echitabil toți locuitorii satelor care plătesc impozite și taxe fără excepție?”, îl întreabă Gh. Pană pe FlorinTecău într-o nouă scrisoare deschisă.

Octogenarul se referă la o serie de probleme care trenează de ani buni laȚuțulești, și pe care omul le vrea rezolvate măcar în ultimii săi ani de viață.

“Credeți că este drept ca în ultimii zece ani, în satele  fostei comune Suseni  să se modernizeze 13 km de drumuri comunale, iar în satele fostei comune Țuțulești,  numai 0,5 km, când drumul comunal 112 din satul Pădureni, la care mă refer, este plin de gropi , cu șanțuri nedesfundate, din care cauză apă pluviometrică băltește pe  carosabil? Credeți că este drept și nu este un abuz  și discriminare  ”modernizarea” acestui drum  începută prin 2005-2006, când s-au asfaltat 500 ml!) și apoi abandonată, după care s-au asfaltat  13 km în satele fostei comune Suseni, care nu necesitau o reabilitare majoră. Nu credeți că era necesar să se termine mai întâi  modernizarea DC  112, în lungime de cca 2,5 km începută anterior?” mai întreabă pensionarul.
Și, tot referitor la modul inechitabil de gestionare intereselor  satelor din comunei Suseni, Gheorge Pană mai dă câteva exemple de dezechilibre.
Pensionarul amintește că-n anii copilăriei sale exista un indicator către Ţuţuleşti,  însă, la momentul actual,  doar o inscripţie cu cărbune, greu lizibilă, făcută pe o troiţă dintr-o intersecţie, aminteşte că-n zonă există o localitate cu acest nume. Omul spune că deși a cerut în repetate rînduri montarea unui astfel de indicator, autorităţile locale de la Suseni nu s-au învrednicit să ia măsuri. Anul trecut, bătrânul și-a exprimat dezamăgirea faţă de activitatea primarului ales în 2004, întrucât “v-aţi manifestat prin vorbe şi fapte a fi numai primarul fostei comune Suseni, în ceea ce priveşte gospodărirea, şi nici de departe şi primar al satelor fostei comune Ţuţuleşti, deşi, de fapt şi de drept,  trebuia ca prin faupte să fiţi în mod egal primar al tuturor satelor”, după cum îi reproșa  octogenarul edilului Radu Doru

Iată ce-i răspundea pensionarului, în toamna anului trecut, primarul Radu Doru, contactat de  Săptămânalul Atitudine în Argeș:

“Protocolul despre care vorbeşte dumnealui nu poate fi pus în practică, deocamdată, pentru că nu   avem finanţare pentru o asemenea lucrare. Aşteptăm bani de la Consiliul Judeţean pentru că din fonduri proprii nu putem  suporta  asfaltarea  DJ 112 Ţuţuleşti - Pădureni. Este vorba de 3 kilometri de  drum care presupun o investiţie de  3 milioane de lei noi, bani pe care nu-i putem aloca de la bugetul local. Ce ne-a stat nouă în putinţă am realizat.  Există deja proiectul tehnic,  primăria a făcut un efort financiar de 600 de milioane de lei vechi pentru realizarea lui, dar mai mult de atât nu avem de unde suporta. Sperăm să primim cât mai repede  finanţare şi să începem lucrările de asfaltare  în 2015„ spune primarul comunei Suseni, Radu Doru.
Primarul  de la Suseni a răspuns la acea dată și sesizărilor  făcute de Gheorghe Pană cu privire la inexistenţa, la nivelul comunei, a unui indicator rutier către Ţuţulești. “Cei de la Drumuri Judeţene au montat indicatoare de orientare în comună, acum 2-3 ani, inclusiv în punctul  la care face referire d-l. Pană, însă în multe locuri, aceste indicatoare s-au furat.  Aşa s-a întâmplat şi în acest caz!”, explica edilul.
Material realizat de  Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea