C.J. Argeș vrea să bage mâna în buzunarul patronului de la Golden Blitz!

# Omniasig Vienna Insurance Group  - atitudine de rea credinţă la despăgubirile pentru  lucrările de modernizare a DJ 703I # Acuzația a fost formulată de executantul Euroconstruct 98 Trading, chemat de CJ în instanță pentru despăgubiri # În cel mai fericit caz, CJ Argeș va recupera aproape un sfert din  paguba creată de  nerealizarea proiectului

După un proces ce s-a întins pe aproape doi ani, instanța a decis că  Omniasig Vienna Insurance Group  trebuie să plătescă despăgubiri către Euroconstruct Trading, firmă obligată, la rândul său, să despăgubească Consiliul Județean Argeș, care plătise deja o parte din compromisele lucrări ale proiectului Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului, în vederea îmbunătăţirii şi dezvoltării infrastructurii de turism. Dacă decizia instanței va fi menținută, CJ Argeș  va recupera  808,97 mii lei. Chiar și așa, din păgubosul proiect,  autoritățile județene rămân cu o gaură în buget  nu tocmai de neglijat: diferența de până la  4.000.000 de lei pe care Argeşul trebuie s-o suporte pentru nerealizarea proiectului pentru care obţinuse finanţare de la UE.

Nefastul proiect  “Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului, în vederea îmbunătăţirii şi dezvoltării infrastructurii de turism”, despre care Atitudine în Argeș a scris în mai multe rânduri, lasă încă un mare gol în buzunarul CJ Argeș, deși autoritățile județene au câștigat în instanță un prim proces cu executantul, pentru  problemele apărute în primele faze ale proiectului reziliat anul trecut printr-o decizie luată în şedinţă de consiliu judeţean, ca urmare a  evaluării riscurilor de nerealizare a obiectivului.
Proiectul, care a adus CJ Argeș pierderi de 4 milioane lei, demara în 2009 și viza amenajarea a  24 de kilometri de drum turistic până în Poienile Vâlsanului.  Intemperiile din 2010 au afectat lucrările, iar proiectul a fost refăcut doi ani mai târziu, în 2011, când a avut loc  și o corecţie, astfel că, din cei 24 de kilometri, au rămas în proiect  doar jumătate. Doar că  vremea n-a ținut nici de data aceasta cu proiectul. S-au înregistrat alte inundații soldate cu două mari alunecări de teren şi avarierea a două poduri. A fost nevoie de lucrări de refacere, evident, cu cheltuieli neprevăzute în proiectul anterior, iar lucrările au fost, din nou, date peste cap. Studiile geologice  impuse în asemenea condiţii şi eventualele exproprieri de teren de care ar mai fi fost nevoie au contribuit decisiv la creşterea considerabilă a riscului ca proiectul să nu mai poată fi terminat la timp. Toate acestea au condus la amintita  reziliere a contractului cu beleaua aferentă căzută pe capul CJ Argeș obligat să returneze sumele primite de la UE – 4.000.000 de lei, în mare parte duse pe Apa Sâmbetei… sau Vâlsanului.
Printr-o hotărâre judecătoarească, C.J. recuperează, teoretic, o parte din  sumă… Mai puțin de un sfert, din păcate
La finele unui acțiuni în instanță deschise de Consiliul Judeţean Argeş şi Unitatea Adminitrativ Teritorială a Judeţului Argeş, în 2013, împotriva SC Euroconstruct 98 Trading - lider de  asociere dar şi împotriva Asocierii SC Euroconstruct 98 Trading - Sociedad De Construcoes Soares Da Costa (care, între timp, au arătat cu degetul către Omiasig Vienna Insurance Group,  invocând reaua credinţă a firmei de asigurări)  Cj Argeș își mai reduce din  pagubă.  Teoretic, doar, și nici măcar considerabil !
Instanța a concluzionat că nu se poate considera  că există o culpă a Euroconstruct 98 Trading în nesoluţionarea dosarelor  de despăgubiri dar a obligat  această firmă şi asocierea, al cărei lider a fost, să plătească suma de 808,97 mii lei către Consiliul Judeţean Argeş şi, totodată, a admis cererea de chemare în garanţie a Omiasig  Vienna Insurance Group, Omniasig Vienna Insurance Group Bucureşti - sucursala Unirea şi Omniasig  Vienna Insurance Group - agenţia Bidescu Vodă,  cerere formulată  de SC Euroconstruct 98 Trading -  şi asocierea amintită, obligând, totodată, societatea de asigurare să plătească  acestora ora din urmă suma 808.97 miilei lei cu titlu de despăgubiri.
Practic, SC Euroconstruct 98 Trading -  şi asocierea  SC Euroconstruct 98 Trading- Sociedad De Construcoes Soares Da Costa primeşte despăgubirile de la asigurator şi plătește echivalentul lor Consiliului Judeţean Argeş.

Până când CJ Argeș va vedea efectiv banii, mai durează

Decizia instanței  nu este însă definitivă, iar reprezentanții Consiliului  Județean Argeș nu exclud  ca SC Euroconstruct 98 Trading să uzeze de toate căile de atac. Abia din momentul în care instanța va comunica instituției o decizie definitivă și irevocabilă, se poate vorbi de  recuperarea  sumei.
Din păcate pentru  CJ Argeș, până acum   o soluție (teoretică, deocamdată) s-a găsit doar pentru această sumă ce reprezintă mai puțin de o pătrime din  totalul pagubelor  extinse până la 4.000.000 de lei pe care Argeşul va trebui să le suporte pentru nerealizarea proiectului pentru care obţinuse finanţare de la UE. Diferența reprezintă, în continuare, gaură în bugetul  instituției! Crisina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea