Condamnarea și arestarea preventivă vor fi mult mai dificile

# Radu Vasilică:  “Arestarea preventivă să se facă la  indicii ferme, certe, nu la presupuneri rezonabile, pentru că presupunerea e cu... presupunere” # Radu Vasilică: ”Am văzut că ni se dau indicații și din afară. Cu tot dragul, cred că ambasadele ar trebui să-și vadă de ceea ce se întâmplă în țările lor ”

Propunerile de modificare a Codului Penal și  a Codului de Procedură Penală, venite din partea PC şi PSD  şi gândite  astfel încât măsurile preventive să fie luate dacă există probe sau  indicii temeinice   și nu ”suspiciuni rezonabile”, cum prevede acum legislația, sunt salutate de deputatul PSD de  Ştefăneşti, Radu Vasilică.
Cu aceste măsuri, arestarea preventivă a unor suspecți va fi mai dificilă şi, din punct de vedere al procurorilor,  activitatea Direcției Anticorupție  va fi afectată,  pentru că identificarea și pedepsirea infractorilor ar fi cu mult îngreunată, după cum spun procurorii.  Iniţiatorii sunt însă de părere că lucrurile nu stau tocmai aşa. Amendamentul a fost susţinut în ultima şedinţă a comisiei juridice şi a fost adoptat cu majoritate de voturi. Evident, adoptarea amendamentului este  salutată de social democraţi.
“Se vrea să se facă o modificare de bun simț. Arestarea preventivă să se facă la indicii ferme, certe, nu la presupuneri rezonabile, pentru că presupunerea e cu ... presupunere. Am văzut că ni se dau indicații și din afară. Cu tot dragul, cred că ambasadele ar trebui să-și vadă de ceea ce se întâmplă în țările lor și să lase legislitavul din România, abilitat prin Constituție să legifereze, s-o facă”, spune deputatul Radu Vasilică.
Amintim că alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, și anume ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune” s-a modificat (în ultima şedinţă a comisiei juridice) cu următoarea formulare: ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”.
Deasemenea, se încearcă eliminarea arestului preventiv pentru cei care nu au comis fapte de violență.
Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală a fost  depus la Senat.
C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea