Dan Eugeniu Săndulescu, patronul Euro Petrol: “Sunt un om cinstit!”

Cunoscutul om de afaceri Dan Eugeniu Săndulescu explică, pentru Atitudine în Argeș, care sunt motivele începerii urmăririi penale împotriva firmei sale, S.C. Euro Petrol.
După ce, recent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a dispus  începerea urmăririi penale față de S.C. Euro Petrol SRL - firma fostului polițist  Dan Eugeniu Săndulescu, până prin 2012 un nume greu pe piața  comerțului cu produse  petroliere - pentru săvârșirea infracțiunilor  prevăzute  de  articolul 296 alin. 1 litera n din Legea 571/2003, omul de afaceri vine cu o explicație pentru această măsură.
“Urmărirea penală a început ca urmare a unui transport efectuat cu una din autocisternele noastre, a unui produs livrat de o societate, produs care nu   a fost conform actelor însoțítoare. Cisterna a fost oprită de vamă și ca să o poată să o retureze, a început urmărirea penală împotriva societății, ca să o putem lua din curtea vămii”, explică, pentru Atitudine în Argeș, Dan Eugen Săndulescu
Societatea comercială a intrat, în 2013, la cerere, sub protecţia procedurilor de insolvenţă, deşi realizase profit în fiecare din ultimii 9 ani. “Activitatea a decurs bine  o lungă perioadă de timp, însă, începând cu decembrie  2012 -  februarie 2013, s-a putut constata o tendință de neprofitabilitate și imposibilitatea de a acoperi datoriile curente ale societății. Motivul ce a generat lipsa de profit a fost faptul că au scăzut încasările, în contextul unei slabe performanțe economice generalizate” se arăta în cererea de deschidere a procedurii, formulată de Euro Petrol.
Iată cum justifică, mai detaliat, Dan Eugen Săndulescu declararea insolvenței Euro Petrol: “Intrarea în procedura insolvenței a fost cauzată  de neplata de către Izometal Magellan, o firmă  cumpărătoare a unui activ, a ratelor lunare pentru activul a cărui valoare contractuală este 1.700.000 de euro”, mai spune Dan  Săndulescu, ce precizează (făcând referire la etichetele care i s-au pus de-a lungul anilor)  că “Sunt un om cinstit!”
Bunul la care face referire  Dan Eugen Săndulescu, cariera Rădnuța (în suprafață de 570.000 mp) din orașul Lipova, județul Arad,  face obiectul unui contract de vânzare-cumpărare încheiat între  SC Euro Petrol SRL, în calitate de vânzător, șI sc Izometal Magellan Srl, în calitate de cumpărător, societate comercială  care s-a pus sub umbrela procedurii insolvenței înaintea  firmei lui Săndulescu.
Unul dintre punctele contractului amintit, care stipulează,  negru pe alb, că  în situația în care  cumpărătorul nu își respectă obligațiile de plată prevăzute în prezentul contract, nu va mai avea  niciun fel de pretenții  cu privire la sumele  achitate de acesta până la data notificării întocmite de căte vânzător”  a reprezentat  unul dintre  argumentele  în baza cărora Curtea de Apel Craiova a admis recursul  declarat  de  creditoarea intervenientă  în nume propriu, S.C. Euro  Petrol  SRL (pentru că în acest dosar, debitoare este  firma cumpărătoare) și a modificat sentința recurată în sensul că a admis  acțiunea introductivă, așa cum a fost formulată  și a confiramat tranzacția  încheiată între   S.C. Izometal Magellan, prin administratorii judiciari șI SC Euro Petrol, privind efectele denunțării  de către S.C. Euro Petrol SRL  a contractului de vânzare cumpărare  amintit, curtea reținând și că  “judecătorul sindic a  apreciat în mod greșit  că era necesară aprobarea comitetului creditorilor cu privire la  raportul administratorilor judiciari  referitor la oportunitatea  măsurii  de <<denunțare>> a  contractului încheiat între debitoare (S.C. Izometal Magellan) și  SC Euro Petrol SRL”.
Astfel spus…“”firma respectivă și cu administratorul judiciar au  vrut să oprească, în procedură, activul. După un an de zile de travaliu și judecăți, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat printr-o decizie că, de fapt, cariera a era a SC Euro Petrol înainte de deschiderea procedurii, ca urmare a rezoluțiunii conform unui  articol din contract, a comisioanelor de gradul 7, înainte de deschiderea procedurii.  ”Actualmente, ne judecăm - noi am inițiat trei acțiuni împotriva cumpărătorului, administratorului special, administratorilor judiciari pentru fapta proprie și am cerut daune de un 1.700.000 de euro. Suntem în curs de judecare la tribunalele Timiș și MehedințI”, spune Dan Săndulescu.

De la profit la insolvență

Toți ultimii 9 ani anteriori deschiderii procedurii au fost încheiaţi de Euro Petrol cu profit. Pentru anul  2012, de exemplu, fusese raportat profit de 85.475 lei, o cifră de afaceri de 13.414.976 lei şi un număr mediu de 15 salariaţi. Datoriile totale acumulate la sfârşitul anului erau de 6.031.442 lei, însă valoarea totală a activelor era mai mare, existând un plus 2.799.590 lei.
Deschiderea procedurii insolvenței pt SC Europetrol a avut loc în 2013, Cei doi asociați (cu procente egale) ai Euro Petrol - Elisabeta Ioana Săndulescu şi Dan Eugeniu Săndulescu sunt și cei care revendică două dintre cele mai mari sume din masa credală a debitoarei băgată în insolvență: 1.191.905,59 lei fiecare.
Din postura de creditori ai firmei la care sunt și patroni, Elisabeta Ioana  Săndulescu și Dan Săndulescu  justifică  fiecare din cei 1.191.905,59  (în cererile de admitere a creanței împotriva  debitoarei SC Euro Petrol SRL) ca reprezentând împrumuturi  acordate societății în calitate de asociați.
O sumă consistentă  ce apare în același tabel al creanțelor - 1.360.740 lei – este revendicată de un alt creditor din familie, Eugenia Săndulescu, sora lui  Dan Săndulescu, Iar printre cei care mai au  recuperat bani de la debitoare se mai numără: BRD Groupe Societe Generale, prin Grup Pitești - 2.786.264,66 lei;  Direcția Generală Regională Pitești, prin AFP Pitești - 437.556 lei; EPC Explor România - 1.188,80 lei; Cabinetul de Avocatură Bunduc Dumitru - 656.910 lei; SC Izometal Compozit SRL - 860.000 lei; CEC Bank – 300.000 lei, Porsche Leasing România IFN - 65.209,99 lei; Primăria Lipova - 23.987 lei; Primăria Pitești - 22.582 lei; SC PSV Company - 7.520 lei; SC Industrial Tehnologic Robac Service - 7.000 lei; Lavinamix Construct - 2.801,26 lei; Magic Safe Monitoring - 1.000 lei șI  Popescu Anca - 265.686 lei, această din urmă creanță provenind din antecontractul de vânzare- cumpărare a carierei Radnuța.

ERATĂ
Creditorul CEC Bank  s-a înscris la masa credală a  Euro Construct cu  300.000 lei (și nu cu 3 mil lei așa cum eronat a apărut într-o ediție anterioară a ziarului nostru), valoarea totală a creanțelor ajungând la 30 de miliarde de lei vechi.
“Suma reală este de 3 mil. ron, în lei vechi fiind 30 miliarde și nicidecum peste sută”, explică Dan Săndulescu.
Cristina  Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea