„Templul viselor”, ultimul volum semnat de Octavian Mihail Sachelarie, o pledoarie pasionantă despre carte, lectură și bibliotecă

# Lansarea unei cărți-eveniment la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 6 mai 2015, la ora 16.00, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat un eveniment cultural mult așteptat: lansarea volumului „Templul viselor” (Editura Tracus Arte, București, 2015), autor Octavian Mihail Sachelarie.
Evenimentul a prilejuit prezența unor nume importante ale vieții culturale și literare românești, care, plecând de la mesajul cărții, au analizat importanța lecturii, a bibliotecii și a cărții într-o lume din ce în ce mai tehnologizată. Jurnalistul și scriitorul Octavian Știreanu și poetul Dan Mircea Cipariu, cei care au îndeplinit pe rând rolul de moderatori ai acestui eveniment, au evidențiat limpezimea și profunzimea intelectuală a ideilor expuse de Octavian Mihail Sachelarie în noul volum.
De la acest eveniment nu au lipsit oficialitățile publice locale, prefectul Mihai Oprescu și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Polexe, jurnaliști, profesori, oameni de cultură și iubitori de carte.

Dan Mircea Cipariu: „«Templul viselor» ne propune un transfer de cunoaștere, de sensibilitate și de sinestezie prin intermediul lecturii”

Pornind de la miza acestei cărți, care este o pledoarie pentru „sinestezia” lecturii, poetul Dan Mircea Cipariu a subliniat importanța cărții și a bibliotecii într-un spațiu informațional încărcat de șabloane de comunicare: „Modul în care noi azi comunicăm este deficitar. Șabloanele existente în comunicare – comunicare de masă, societatea cunoașterii – produc câteva teribile paradoxuri. Primul paradox este comunicarea de masă fără comunicare. Avem la îndemână tot instrumentarul tehnic, dar în principiu ne lipsește esența comunicării. «Templul viselor» ne propune un transfer de cunoaștere, de sensibilitate și de sinestezie prin intermediul lecturii. Sinestezia se referă la felul în care ai putea citi, la umbra unui copac, «Poemele luminii» al lui Lucian Blaga sau, într-un șezlong, «Taina Indiei» a lui Mircea Eliade. Această problemă este și miezul de construție a acestei cărți, care este un eseu, o pledoarie pentru bucuria de a citi o carte. Al doilea paradox este cel al societății cunoașterii fără cunoaștere. Pledoaria acestei cărți este una care va rezista chiar și într-o lume a hologramelor, a viitorului. Este o pledoarie care are și pasaje de gândire poetică și o încercare de a persuada cititorul de a nu părăsi niciodată formatul pe hârtie al cărții și mersul într-o bibliotecă. Cartea este un manifest livresc și afectiv pentru lectură.”

Octavian Știreanu: „Octavian Mihail Sachelarie dezvoltă în acest volum un spațiu de reflecție asupra universului cunoașterii”

Jurnalistul Octavian Știreanu a afirmat despre acest volum că este o carte pasionantă: „Această carte cuprinde trei planuri. Primul plan: este o carte care vorbește de autorul ei. Octavian Mihail Sachelarie este în fericita ipostază de a conduce o instituție asupra căreia poate să și reflecteze. Este un om care, conducând de 10 ani o instituție și lucrând în ea de 36 de ani, și-a dezvotat o capacitate de reflecție. În calitate de manager, poate vorbi despre această instituție în sine și despre conexiunile sale. Al doilea plan este cel care ne introduce în lumea contemporană, în universul a trei personalități culturale a căror operă au un personaj comun: triunghiul carte/lectură/bibliotecă. Este vorba despre Mircea Eliade, Alberto Manguel și Ray Bradbury. Al treilea plan este cel de maximă actualitate al acestei cărți. Este o parte densă, condensată, care ne readuce în spațiul informațional și cultural actual. Interesant este că Octavian Mihail Sachelarie dezvoltă în acest volum un spațiu de reflecție asupra universului cunoașterii și al cărții nu de pe poziții polemice, ci încercând să evite radicalizarea unei poziții. El merge pe o direcție medie, de împăcare a celor două tendințe. Am fost pasionat de această carte și de aceea am vorbit cu atâta pasiune despre ea.”
În încheierea evenimentului nu a lipsit sesiunea de autografe acordate celor care au vrut să achiziționeze cartea și fotografii alături de colegii și prietenii de suflet.

Octavian Mihail Sachelarie: „Biblioteca rămâne principalul centru cultural și informațional al unei societăți”

În discursul său de la finalul evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie a sintetizat, de fapt, ceea ce a vrut să transmită publicului prin această carte: „M-am lămurit pe drum ce trebuia să scriu în acest volum. În «Templul viselor» sunt niște provocări, niște semne de întrebare, pe care le ridic pornind de la pasiune. În acest volum regăsiți o pledoarie pentru carte, lectură și bibliotecă și credința mea în ceea ce înseamnă cultura autentică, în ceea ce reprezintă modelele culturale autentice. Avem destule modele culturale, contează ca noi să fim în stare să le punem acolo unde trebuie puse. Eu fac o argumentație blândă pentru ceea ce înseamnă cartea tipărită, neexcluzând lectura pe suport tehnologic. Pornind de la cele trei mari personalități pe care le-am evocat în acest volum, am analizat care sunt sunt provocările majore la care biblioteca trebuie să răspundă. Pornesc de la biblioteca ca agora, ca loc de întâlnire, și ajung la ceea ce înseamnă inteligența artificială și conceptul de singularitate. Există un viitor care pătrunde insidios până la anumite consecințe pe care nu le mai putem controla. Ne îndreptăm spre epoca hibridă, de care vorbea Alvin Tofller, comuniunea dintre om și mașină. Din păcate, toată tehnologia din ziua de azi reprezintă un scop, nu un mijloc. Cartea este scrisă pentru bibliotecari, pentru colegii mei. Biblioteca rămâne principalul centru cultural și informațional al unei societăți. Bibliotecarul trebuie să fie un mediator de informație și de opinie.”
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea