Lovitură de teatru: Petre Motrun, dat la o parte din procedura falimentului SC Turism Muntenia

# Falimentul SC Turism Muntenia – cine se face vinovat de catastrofă?

În martie, administratorul judiciar al S.C. Turism Muntenia era somat să aducă în faţa judecătorilor rezultatele inventarierii şi evaluării bunurilor din patrimoniul debitoarei, să justifice modul în care au ieşit din patrimoniu unele active şi ce s-a întâmplat cu sumele pe care au fost cedate activele S.C. Turism Muntenia, dar şi să justifice creanţele, în caz contrar, acesta urmând să fie amendat. Toate bune şi frumoase, doar că la acea vreme, cea care trebuie să să evidenţieze (eventualele, să zicem!) ilegalităţi comise în interiorul  SC Turism Muntenia era firma de insolvenţă a lui Petre Motrun, amicul lui Nicolae Ivănescu, lichidator judiciar şi pentru Silva Grup, care, pe parcurs celor aproape doi ani de la declanşarea procedurii, n-a reuşit să le prezinte creditorilor cauzele concrete  şi plauzibile care au dus la insolventa SC Turism Muntenia.  O parte dintre aceşti creditori a cerut, în repetate rânduri, schimbarea lichidatorului judiciar, invocând  suspiciuni legate de amintita prietenie şi nu numai… Şi iată că  minunea se produce!

După multe si fără ecou insistențe ale creditorilor care s-au considerat lezați de lichidatorul - amic al lui Nicolae Ivănescu și au cerut  schimbarea firmei de insolvență Art Insolv, în ultima ședință publică din dosarul falimentului SC Turism Muntenia, instanța a hotărât  următoarele:  ”În temeiul art. 11 lit.e) raportat la art.22 alin.2 din Legea nr. 85/2006 înlocuieşte administratorul judiciar Art Insolv SPRL, începând cu data de 29.04.2015, cu administratorul judiciar Anteus Expert SPRL. Dispune achitarea onorariului administratorului judiciar Art Insolv SPRL, cu sediul social în Câmpulung, Şoseaua Naţională, nr. 179, jud. Argeş, în sumă de 6000 lei. Dispune comunicarea numirii noului lichidator judiciar”.
După ce, în repetate rânduri, AJFP Argeş (şi nu numai) a solicitat lichidatorului judiciar al SC Turism Muntenia un raport amănunţit asupra cauzelor care au dus la insolvenţa debitoarei,  Tribunalul Specializat Argeş i-a pus în vedere  lichidatorului (Art Insolv SPRL - firma  lui Petre Motrun), să procedeze la analizarea în concret a tuturor activelor societăţii, baza documentelor evidenţelor contabile ale acestora, urmând ca răspunsurile de la instituţiile abilitate să fie luate în considerare în completarea informaţiilor rezultate din evidenţele contabile ale societăţii.
Aceeaşi înstanţă pusese în vedere administratorului judiciar, la un termen anterior  “să procedeze la inventarierea bunurilor societăţii debitoare, să depună titlurile de proprietate, să procedeze la evaluarea bunurilor identificate în patrimoniu, pentru a se putea aprecia asupra unui eventual plan de reorganizare în completare la raportul cauzal în funcţie de ce se identifică fizic în patrimoniul debitoarei, în raport de evidenţele contabile, activele neidentificate şi să justifice modul în care au ieşit din patrimoniu şi ce s-a întâmplat cu eventualele sume care au luat locul bunurilor şi, de asemenea, să justifice creanţele, dacă au fost valorificate,dacă s-au făcut demersuri de valorificare a acestora şi să analizeze dacă există indicii privind fapte săvârşite în temeiul dispoziţiilor art. 138 alin.1 din L 85/2006”, după cum se arată în ultima încheiere de  şedinţă pronunţată de instanţă în acest dosar.
Practic, lichidatorul  Art Insolv trebuie să arate până acum care sunt persoanele cărora li se poate imputa apariţia stării de insolvenţă a SC Turism Muntenia, urmând ca judecătorul sindic  să dispună ca o parte a pasivului debitoarei să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin folosirea bunurilor sau creditelor S.C. Turism Muntenia, în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane, prin efectuarea de acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea debitoarei sau prin dispunerea, în interes personal, a continuării  unei activităţi care  să fi dus, în mod vădit, S.C. Turism Muntenia în situaţia  încetării de plăţi.
Lichidatorul trebuia să mai arate dacă la Turism Muntenia s-a ţinut o contabilitate fictivă, sau  dacă n-a fost ţinută o contabilitate în conformitate cu legea, dacă au fost deturnate sau ascunse părţi din activul persoanei juridice sau dacă a fost mărit în mod fictiv pasivul societăţii comerciale.

Toate aceste aspecte, odată elucidate, ar putea face lumină asupra  cauzelor care au dus la insolvenţa  SC Turism Muntenia. Doar că cea care, până acum, trebuia să efectueze acest raport era tocmai Art Insolv, firmă care “întâmplător” apaţine  lui Petre Motrun, amicul lui Nicolae Ivănescu, cel faţă de care creditorii societăţii debitoare  şi-au manifestat, aşa cum s-a întâmpălat şi în cazul Silva Grup,  numeroase suspiciuni de fraudă.
Dosarul falimentului SC Turism Muntenia va ajunge, din nou, în faţa magistraţilor, pe 17 iunie.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea