Duminica trecută, festivalul ,,Rapsodia Păstorească” a reunit mii de oameni la Corbi

# Semn că tradiţiile şi obiceiurile au rămas vii în sufletele noastre! # Duminică, 24 mai, în mirifica localitate argeşeană Corbi s-a  desfăşurat cea de-a 45-a ediţie a tradiţionalei manifestări cultural-artistice, ,,Rapsodia Păstorească”

Un loc minunat, cu oameni deosebiţi, cu obiceiuri şi tradiţii păstrate cu sfinţenie sunt atributele care definesc comuna Corbi. Aici, atât ocupaţiile cetăţenilor, cât şi obiceiurile locului au fost duse mai departe, din generaţie în generaţie, până în ziua de azi.

Chiar dacă procesul globalizării a făcut ca România să-şi piardă din autenticitate, iată că mai sunt şi localităţi unde modernismul se îmbină la perfecţie cu tradiţionalismul şi, astfel, sunt duse mai departe obiceiurile şi  tradiţiile ”made in România”. Un bun exemplu în acest sens îl constituie tradiţionala manifestare cu specific păstoresc din comuna Corbi, care marchează urcatul oilor la munte - festivalul ,,Rapsodia Păstorească” - și care a reunit și anul acesta mii de oameni.
Ajuns la ediţia cu numărul 45, festivalul ,,Rapsodia Păstorească” este printre cele mai longevive festivaluri de la noi din judeţ, datorită, în primul rând, cetăţenilor gospodari din zonă, crescători de ovine care au moştenit această ocupaţie din tată-n fiu, dar şi administraţiei locale, care a ţinut să organizeze acest festival în fiecare an.  Astfel că şi anul acesta, primarul Virgil Baciu a ţinut să organizeze festivalul cu mare fast, spre încântarea cetăţenilor din zonă, dar şi din ţară, veniţi într-un număr foarte mare, să ia parte la o sărbătoare cu adevărat reprezentativă şi tradiţională locului respectiv.

 

Parada portului popular

Evenimentul a început încă de la orele dimineţii, de la ora 9, cu o acţiune a ,,Porţilor deschise” la Muzeul Etnografic al comunei Corbi. Aici, vizitatorii au putut admira costumele populare specifice zonei şi multe alte obiecte antice care au atras atenţia vizitatorilor.
Pe urmă, manifestarea cu specific păstoresc a continuat în centrul civic al comunei cu o paradă a celor mai frumoşi cai din zonă, animalele de ajutor în păstoritul oilor, conduşi de falnici şi mândri ciobănaşi care purtau costume populare specific zonei, care au o cusătură pe pieptul cămăşii numită ,,Crucea ciobanului”. Odinioară, niciun oier nu pleca la munte cu turmele fără această cămaşă cu protecţie divină. După această paradă a celor mai frumoşi cai din comună a urmat parada porturilor populare din mai multe localităţi argeşene, dar şi din judeţele Sibiu, Braşov, Gorj, Vâlcea, Olt şi Constanţa. Copii, oameni mari, chiar şi bătrâni şi-au prezentat portul popular cu  fală şi mândrie, punându-şi în valoare adevăratele obiecte vestimentare care ne-au consacrat portul popular. Costumele populare au fost purtate şi prezentate de membrii ansamblurilor folclorice din zonele amintite, care au întreţinut atmosfera cu cântece păstoreşti, mai cu seamă că reprezentanţii ansamblului folcloric din Sibiu erau din comuna Jina, localitate cu acelaşi specific, păstoresc şi înfrăţită cu comuna Corbi.
Ansamblurile s-au deplasat în cântec şi voie bună pe ritmurile fluierelor de ciobănaşi spre locul numit de oamenii din zonă, ,,La Chilii”, într-o coamă de deal, ,,pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, în apropierea unor peşteri în care au locuit, cu mult timp în urmă, călugări.

Premianţii zilei

Fiind o sărbătoarea cu specific păstoresc, reprezentând urcatul oilor la munte, primarul Virgil Baciu a ţinut să premieze principalii crescători de ovine, fără de care nu ar mai fi existat această sărbătoare, şi le-a mulţumit pentru renumele adus acestei localităţi, al comunei Corbi.    În pitorescul loc, ,,La Chilii”, acolo unde au  continuat manifestările dedicate acestei zile de sărbătoare, crescătorii de ovine din Corbi au organizat şi o expoziţie de oi ,,Mândre şi cornute,/Şi cai învăţaţi,/Şi câini mai bărbaţi”.
Totodată, primarul comunei a premiat şi cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, premiile constând în diplome de recunoştinţă, flori şi bani.
Voia bună a fost întreţinută de ansamblurile folclorice amintite care i-au încântat pe cei prezenţi cu cântece păstoreşti.

Florin Tecău: ,,Îl felicit pe primar pentru că a reuşit să finalizeze şi să desfăşoare proiecte care vă fac viaţa mai uşoară”

Aşa cum spuneam, prezenţa oamenilor la această petrecere păstorească a atins recordul, în acest an participând mii de oameni veniţi din mai multe zone ale judeţului şi ale ţării, festivalul fiind deja unul naţional. Tot într-un număr foarte mare au venit şi primari din judeţul Argeş, dar şi din Olt şi Prahova, participând peste 20 de primari.
Şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, a ţinut să ia parte la acest eveniment, fiind însoţit de mai mulţi consilieri judeţeni. Acesta i-a asigurat pe locuitorii din Corbi şi din comunele învecinate de tot sprijinul său pentru dezvoltarea zonei.
Florin Tecău: ,,Mă bucur că sunt astăzi cu dumneavoastră. Azi este o sărbătoare frumoasă, o sărbătoare a dumneavoastră pe care o meritaţi. De această zi vă doresc să vă bucuraţi şi să aveţi împliniri! Să vă trăiască copiii şi familiile! Să aveţi o vară bogată şi o toamnă plină de roade! Să vă ajute Dumnezeu în ceea ce faceţi! La mulţi ani!
Primarul avea dreptate, ca să putem câştiga, ca să putem realiza ce ne-am propus şi ce vă doriţi dumneavoastră, trebuie să formăm o echipă. Indiferent de interesele politice, trebuie să fim în slujba cetăţenilor şi în slujba comunităţii.
Îl felicit pe primar pentru că a reuşit să finalizeze şi să desfăşoare proiecte care vă fac viaţa mai uşoară. De aceea, astăzi, aici, în faţa dumneavoastră, vă rog să-mi permiteţi să-i înmânez o diplomă de excelenţă care «Se acordă Consiliului Local şi Primăriei Corbi cu prilejul organizării ediţiei şi manifestării folclorice ,,Rapsodia Păstorească”, precum şi pentru contribuţia adusă la păstrarea tradiţiilor şi la dezvoltarea comunităţii». La mulţi ani!”
Virgil Baciu, primarul comunei Corbi: ,,Iată că ne bucurăm de o prezenţă imensă de oameni veniţi să petreacă alături de noi. Sunt oameni din mai multe judeţe, colegi primari de la noi din judeţ, dar şi din alte judeţe. Eu le mulţumesc, în primul rând, corbenilor pentru contribuţia lor în păstrarea tradiţiilor şi, totodată, ţin să mulţumesc tuturor participanţilor de la acest minunat eveniment”.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea