Nici strada Victoriei nu-i cine știe ce, însă imediata sa vecinătate n-are nimic de-a face cu civilizația

# Afară e vopsit gardul și-năuntru, leopardul!

Dacă  pe Strada Mare poți avea iluzia că te afli într-un oraș cât de cât civilizat - nu zice nimeni că și elegant - cum te abați câțiva metri la stânga ori la dreapta de Victoriei, iluzia ți se cam  spulberă subit! Mizerie, înghesuială și mult haos într-o zonă ce, teoretic, nu iese din perimetrul celei ultracentrale, dar care aduce mai degrabă a cartier mărginaș.
De aproape un an asistăm la implementarea unui proiect  de  așa-zisă regenerare urbană, a cărui valoare este una uriașă, de aproape 900 miliarde lei vechi, dintre care peste 700 miliarde sunt fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Teroretic, proiectul sună optimist, dar în realitate se prefigurează ca un atentat la tot ce mai avea verde acest oraș.  Pentru că zonele verzi din cartierele unde se lucrează s-au redus deja considerabil și se vor mai reduce încă, deoarece, după finalizarea proiectului, Piteștiul va avea cu multe hectare, în realitate, mai puțin la acest capitol. Unul dintre hectarele tăiate fix din pix dispare, uite-așa, din zona centrală a urbei, aflată, oricum, sub asediul betoanelor, mizeriei și aglomerației înăbușitoare.
Dacă pe Strada Mare, pavelele îngălbenite și ușor decolorate de anii care-ar fi trebuit să ne obișnuiască, totuși, cu ceea nu de puține ori a fost catalogată drept o catastrofă cromatică (și nu numai) încă mai anesteziază simțurile, pe străzile paralele Victoriei, realitatea lovește crunt și fără  antidot. Haosul e la el acasă, începând cu  strada paralelă ce duce către Secția 1 de Poliție.  Indicatoarele  de oprire interzisă par plantate mai degrabă pentru umbră, fiindcă sub ele își odihnesc mașinile cei pentru care regulile nu funcționează nici în interiorul propriului bun simț.  Intrarea dinspre Piața Muntenia, ca și întreg tronsonul până în spatele resturantului Mateo, e ștrangulată de  mașinile altora din aceeași specie. Dar nesimțirea  ce plutește-n aerul cu miros de tomberon  și de neam prost nu-i numai a șoferilor.  Gunoiul uitat ori ignorat de-a dreptul s-a integrat perfect în peisajul suburban. La fel și resturile vegetale împrăștiate într-un exces de zel ce a mânat la lucru, pe repede-nainte, echipele  însărcinate cu toaletarea spațiilor verzi, nu și cu cea a locului de muncă.
De partea cealaltă a aceleiași străzi Victoria izbește iarăși neorânduiala.  Dacă luăm ca exemplu numai parcarea Fortuna,  găsim contextul cel mai potrivit pentru exemplificarea noțiunii de haos. Cu tot ce-a presupus a rezolva în teorie închirierea locurilor de parcare, mașinile se-nghesuie, de-a valma și în continuare, într-un perimetru mult prea mic pentru  zecile de spații comerciale autorizate într-o zonă în care tocmai lipsa locurilor de parcare ar fi trebuit să le mai limiteze.  Exemplele nu se opresc însă aici. Le știm cu toții... Le știu și cei însărcinați să ne gestioneze urbea și care s-au pornit să înfrumusețeze gardul! Doar gardul, din nefericire!
Cristina Stancu

Click AICI pentru mai multe fotografii

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea