Noaptea Muzeului Argeșean, o sărbătoare a culturii și bunei dispoziții, cu record absolut de vizitatori

Mii de argeșeni entuziaști au participat sâmbătă, 16 mai 2015, de la mic la mare, la Noaptea Muzeului Argeșean. A fost o noapte a porților deschise, în care piteștenii au vizitat, cu titlu gratuit, expozițiile permanente ale Muzeului Județean Argeș și s-au bucurat de un program cultural-educativ excepțional. Cea de-a unsprezecea ediție a "Nopţii Muzeelor" a constituit un succes fără precedent pentru muzeul argeşean, iar din punct de vedere al publicului vizitator s-a fost atins un un numar de 5500 vizitatori.
Atelierele de creație pentru copii, organizate în cadrul Muzeului Județean Argeș, au atras aproximativ 150 de copii. Micii vizitatori - cu vârste cuprinse între un an și 12 ani - însoțiți de părinți sau bunici, au luat cu asalt Muzeul Județean Argeș.
Cei mai mici au realizat - cu multă bucurie și talent - multicolore picturi pe sticlă reprezentând peisaje din natură, personaje de poveste sau din desene animate. Toți participanții au plecat acasă încântați și însoțiți de micile opere de artă create de mâinile lor. Tot cei mai mici vizitatori au realizat păpuși pe degete, bucurându-se și de o mică dramatizare - pusă în scenă alături de coordonatorii atelierului – ale căror personaje au fost păpușile pe care le-au confecționat. 
Copiii un pic mai mari au construit și decorat Cutia Dorințelor, un instrument care să-i sprijine în mai buna gestionare a multitudinii de dorințe cu care se confruntă, în mărirea toleranței la frustrare și în alegerea dorințelor celor mai arzătoare pentru a le aduce la îndeplinire. Odată ce au aflat că dorințele există ca să fie ascultate, simbolizate și duse la îndeplinire doar parțial (dorințele, adunate sub formă simbolică în Cutia Dorințelor, sunt triate și doar cele mai importante sunt selectate pentru a fi îndeplinite, prin efort propriu și/sau cu ajutorul adulților), copiii au plecat acasă mai împăcați, mai încrezători și cu mai multe șanse de a fi fericiți.
Atelierul de comunicare relațională pentru părinți, bazat pe metoda E.S.P.E.R.E., s-a bucurat și el de un viu interes. Zeci de părinți au ascultat fascinați, în valuri consecutive, sfaturi competente cu privire la alternative sănătoase de gestionare a dorințelor copiilor, rolul părinților în viața și educația copiilor și calitatea relațiilor părinți-copii. Interesul părinților pentru acest atelier de comunicare relațională a determinat prelungirea programului cu două ore. 
Expozițiile permanente ale Muzeului Județean Argeș au stârnit și ele un mare interes, cel mai mare aflux de vizitatori fiind înregistrat în secțiile de Științe ale Naturii, Istorie, Numismatică. Mașinile de epocă, ce au poposit în curtea Muzeului Județean Argeș special pentru acest eveniment, au atras un public tânăr, entuziast și curios.
În timp ce atelierele pentru copii și părinți erau în plină desfășurare, curtea Muzeului Județean Argeș a devenit neîncăpătoare pentru miile de piteșteni care au savurat un program muzical pe toate gusturile: de la muzică populară, la muzică de estradă, muzică clasică și muzică veche românească, de petrecere.
Fanfara cu majorete a Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, condusă de profesor Aurel Buga (autorul aranjamentului muzical pentru fanfară și al coregrafiei grupului de majorete), a dat startul petrecerii și a animat curtea Muzeului în trei reprize, generând ropote de aplauze entuziaste.
Corul și Orchestra Liceului de Arte „Dinu Lipatti”, sub bagheta profesorului Cristian Sandu, a încântat audiența, aducând în scenă câteva piese folclorice în variantă corală (Morarul – Dumitru Georgescu Chiriac; Are mama fată mare – Nicolae Oancea; Sârba pe loc – Gheorghe Danga) și un minunat concert simfonic (Diptic, de Doru Popovici, Menuet și Badinerie de Johann Sebastian Bach și Simfonia Jucăriilor, de Joseph Haydn). 
Eusebiu David, solist vocal al Ansamblului Profesionist „Doina Bascovului”, a pus în mișcare publicul, cu câteva frumoase piese folclorice: Cântă cucul, bată-l vina, De ce nu pot eu cânta, Tinerel m-am însurat, Mândră cu ochii căprui și Tot mi-aud vorbe prin sat. 
Fanfara “Argeșul” a Teatrului „Al. Davila” din Pitești a creat o atmosferă dinamică, aducând pe scenă melodii îndrăgite de estradă: Go West, My Way, Jive Dancing, Eviva España, In the mood, Salutați oastea română și Happy March. 
Piesa de rezistență a serii a fost concertul grupului Trei Parale, care a însuflețit publicul cu piese muzicale vechi românești, inspirate din perioada pre- și post-pașoptistă. Cei șase artiști (Florin Iordan – cobză, fluiere; Daniel Pop  - voce, fluiere, percuție, drâmbă; Beatrice Iordan - voce, cobză; Mihai Balabaș – vioară; George Kudor – bas și Dinu Petrescu – percuție) au prilejuit argeșenilor întâlniri cu personaje colorate ale epocii: Barbu Lăutarul, Anton Pann, Lelița Săftița, Chiftelăreasa etc și i-au antrenat la dans interpretând câteva dansuri tradiționale.
Spectacolul din curtea Muzeului Județean Argeș s-a încheiat în jurul orelor 23.00, cu un incendiar foc de artificii, în aplauzele furtunoase ale publicului vizitator.
Președintele Consiliului Județean Argeș, Domnul Florin Tecău, și Directorul Muzeului Județean Argeș, Domnul Cornel Popescu, au adresat publicului prezent câteva gânduri bune cu prilejul acestei sărbători a Muzeului Județean Argeș. 
Noaptea Muzeului Argeșean s-a înscris în manifestarea europeană a Nopții Muzeelor, fiind un eveniment desfășurat pe plan local în cadrul proiectului “Muzeul Județean Argeș - Moştenire culturală, istorie şi continuitate”. În prezent, proiectul se află în faza de sustenabilitate și beneficiază de sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș. Proiectul a fost inițiat în 2011 și a beneficiat de finanțare europeană, în scopul repoziţionării Muzeului Judeţean Argeş pe harta obiectivelor turistice ale judeţului.

Despre proiect

Noaptea Muzeului Argeșean este un eveniment desfașurat în cadrul proiectului “Muzeul Județean Argeș - Moştenire culturală, istorie şi continuitate”, proiect aflat în faza de sustenabilitate, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș , în vederea repoziţionării Muzeului Judeţean Argeş pe harta obiectivelor turistice ale judeţului Argeş.
Proiectul a fost inițial selectat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională - Axa prioritară 5 “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul Ma¬jor de Intervenţie 5.3 - “Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”.
Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 25 de luni, începând cu luna mai 2011, având o valoare totală de 1.039.687,92 lei. Implementarea proiectului a contribuit la atingerea obiectivelor propuse prin Master Planul pentru Turismul Național al României 2007-2026, dat fiind potențialul turistic al județului Argeș.  
Sustenabilitatea proiectului constă în crearea unor parteneriate durabile, prin implicarea tuturor actorilor locali, în vederea promovării şi valorificării produsului turistic “Muzeul Județean Argeș - Moştenire culturală, istorie şi continuitate”. După implementarea proiectului, Consiliul Judeţean Argeş continuă aceeaşi linie directoare în activităţile ulterioare, în sensul promovării unei imagini turistice, care să comunice specificul produsului “Muzeul Județean Argeș - Moştenire culturală, istorie şi continuitate” şi latura lui distinctă. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați www.mostenireculturala-arges.ro

Despre „Trei Parale”

„Trei Parale” grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici (evrei,  romi etc.). În demersul de reconstituire a acestui univers muzical, membrii grupului „Trei Parale” se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann  le-a adunat în câteva volume numite  „Spitalul Amorului”. Se adăugă apoi: expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu și scotocirea  prin diverse culegeri de folclor muzical. Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză), etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Acesta şi-a câştigat o bogată  cunoaştere a muzicilor tradiţionale româneşti prin multiple cercetări de teren, pe care le-a făcut în lungul şi-n latul ţării. Îi stă alături Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie, drâmbă), muzician cu o bogată experienţă în cântarea muzicilor vechi. Ceilalţi doi membri ai formaţiei sunt Beatrice Iordan (voce, cobză) şi Dinu Petrescu (percuţie).
Activitatea concertistică a formaţiei cuprinde: participări la festivaluri medievale şi de muzică veche, la festivaluri de teatru; evenimente româneşti în străinătate; cântări la vernisajele unor expoziţii de artă plastică; concerte în cluburi bucureştene; apariţii la emisiuni radio sau tv.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea