Situaţia patrimonială a S.C. Vlăsia fostul colos al panificației, neclară pentru cei 44 de creditori

# Aurel Săvulescu leagă situaţia dificilă în care se află firma de executarea culpabilă a obligaţiilor de  către  OTP Bank

Contestația soților Săvulescu (patronii insolventei SC Vlăsia), referitoare la un mai vechi raport de activitate al aceluiași administrator va ajunge în fața magistraților pe 26 iunie. Tot atunci, debitoarea trebuie să prezinte o serie de documente financiar-contabile în legătură cu situaţia sa patrimonială, situație de care sunt interesați nu mai puțin de 44 de creditori.
SC Vlăsia este obligată  de instanță “să pună la dispoziţia administratorului judiciar toate documentele financiar-contabile în legătură cu situaţia patrimonială a acesteia, cu avertisment amendă, urmând a se întocmi un raport lunar”, după cum se araă în ultima încheiere de ședință în dosarul insolvenței firmei soților Săvulescu, ședință de la care s-au înregistrat deja două amânări, noul termen fixat în dosarul insolvenței Vlăsia fiind 26 iunie 2015.
Pentru același termen de judecată, au fost prorogate  și dezbaterile cu privire la Contestaţia la Raportul de activitate nr.17.451/2014 al administratorului judiciar, formulată de către debitoarea Vlăsia SRL  şi Contestaţia la Raportul de activitate nr. 540/16.01.2015 al administratorului judiciar, formulată de către creditoarea OTP Bank SA – depusă în aprilie 2015 , urmând ca administratorul judiciar să formuleze puncte de vedere.
De altfel, OTP Bank este unul dintre  creditorii împotriva cărora soții  Aurel şi Emilia Săvulescu au formulat, anterior înfățișării din aprilie 2015, contestaţie, cerând  magistraților scoaterea sumelor revendicate de bancă din tabelul creanţelor.  Aurel Săvulescu leagă situaţia dificilă în care de află Sc Vlăsia   de executarea culpabilă a obligaţiilor de  către  OTP Bank (dar și de către EximBank) În ce fel? În urmă cu 6 ani, SC Vlăsia contracta de la OTP Bank un credit în valoare de 4.5 mil de euro, sumă neutilizată  integral.
Respectivul credit a fost garantat şi  printr-o scrisoare de garanţie bancară emisă de EximBank în favoarea  OTP:
“OTP Bank a considerat că riscul de credit s-a produs şi a executat scrisoarea de garanţie bancară emisă în favoarea sa de EximBank”, arată soţii Săvulescu în contestaţia amintită.
Scrisoarea de garanţie bancară, despre care soţii Săvulescu spun că ar fi  afectat grav situaţia financiară a firmei lor, s-a executat pentru 80% din valoare creditului luat de SC Vlăsia de la  OTP Bank, respectiv 3,04 mil euro.
Soții Săvulescu explică în respectiva contestație că starea de insolvenţă a firmei lor “este cauzată de executarea culpabilă a obligaţiilor ce le reveneau pârâtelor în derularea contractelor de credit şi a programului de investiţii finanţat de OTP Bank şi EximBank”
Soții Săvulescu arată cu degetul către formalitățile excesive care au creat dificultăți pentru SC Vlăsia
În aceeași contestație se mai arată că dificultăţile întâmpinate de Sc Vlăsia în accesarea creditelor aprobate iniţial “au fost determinate de formalităţile excesive care au cauzat întârzierea termenelor de tragere a sumelor de bani din creditul de investiţii şi nerespectarea condiţiilor solicitate de subscrisă şi aprobate de OTP Bank în iulie 2012, fapt care a generat o imposibilitate obiectivă de achitare a ratelor scadente  aferente lunilor decembrie 2012 - martie 2013”, după cum se arată în documentul amintit.

Soţii Săvulescu arată că nu din cauza lor SC Vlăsia a ajuns în imposibilitatea de a achita ratele.

“Deşi nu din culpa noastră am ajuns în imposibilitatea de a  achita ratele  către OTP Bank.
“Subscrisa am propus să achităm ratele scadente  imputate  de OTP Bank. OTP Bank nu a oferit nici un răspuns în acest sens. Precizăm că după o perioadă de 8 luni de zile, din august 2012 , până în martie 2013, deşi a fost aprobată tragerea sumelor de bani, OTP nu a permis SC Vlăsia să tragă aceste sume. Atât EximBank, cât şi OTP Bank au prelungit termenul pe toată durata perioadei de desfăşurare a contractului de credit, fapt care generat pentru Vlăsia cheltuieli suplimentare şi neprevăzute - dobânzi şi comisioane bancare, penalităţi către APDPR pentru prelungirea contractului, cheltuieli şi  comisioane  de pază, impozite şi taxe locale. Acest fapt a condus la decapitalizarea societăţii” se mai arată în contestația în care Aurel Săvulescu mai precizează că scadenţarea anticipată a creditului a fost  efectuată abuziv şi a prejudiciat grav subscrisa, determinând insolvenţa acesteia”.
Patronii S.C. Vlăsia sunt puși în fața zecilor de creditori care au anunţat că au de recuperat câte ceva de la firma soților Săvulescu. Tabelul creanțelor cumulează sume uriaşe, de ordinul a zeci de miliarde de lei vechi.  Printre  creditorii aflaţi pe urmele Vlăsia se numără: BCR, OTP Bank România, Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA IFN, Finanțele Publice Argeș, Eximbank, Direcția Sanitar Veterinară Argeș, APIA, Primăria Pitești, SC Intercom Trading, SC Airport Management& Construction, NBG Leasing, Banca Comercială Carpatica, Societatea Agricolă, SC Orlando Import Export 2001 SRL, SC Apă Canal 2000 SA, SC CEZ Vânzare SA, GDF Suez, SC Coca-Cola HBC România SRL, iar lista continuă până la 44 de nume mai mult sau mai puțin sonore.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea