Asociația responsabilă de proiectul Molivișu cheltuie peste 300.000 lei pe servicii de asistență tehnică

# Deși lucrările sunt aproape aflate în moarte clinică # Pavel Bârlă (foto), președintele ADI Molivișu: Nu ne sprijină nimeni, însă o să îl rezolvăm noi cumva. Sunt sigur că vom realiza proiectul. Sigur, sigur!
Săptămâna trecută, prezent fiind la conferința de presă a Consiliului Județean Argeș, Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia a făcut referire și la proiectul stațiunii Ghițu-Molivișu. Acesta a declarat că proiectul rămâne unul cu risc de a nu fi finalizat: ”Există riscul ca acest proiect să nu fie finalizat. Responsabilii proiectului susţin că vor reuşi finalizarea acestuia, dar asta rămâne de văzut.” Liviu Mușat a mai dat detalii și cu privire la stadiul efectiv al lucrărilor: „Stadiul lucrărilor de la Molivişu este de numai 12%. Din cele 58 milioane lei aferente proiectului nu s-au aprobat până acum la plată decât 1,2 milioane lei. Cele trei comune care au iniţiat proiectul – Arefu, Cicăneşti şi Brăduleţ – vor face în curând rost de banii pentru cofinanţare.

Autoritățile se agită: 344.000 lei pentru asistență tehnică

Pentru a încerca să resusciteze un proiect aproape mort, autoritățile se agită. Astfel, au fost puși la bătaie bani frumoși pentru asistență tehnică.
Obiectul contractului în constituie achiziția de servicii de Asistență Tehnică pentru Supervizarea Lucrărilor proiectului „Crearea infrastructurii generale și specifice activităților de turism din arealul climatic Ghițu-Molivișu, comuna Arefu, județul Argeș” - Pârtie de schi A1, instalații de transport, echipamente pentru producerea zăpezii artificiale, echipamente de întreținere pârtii; Construirea unei pârtii de schi A2 - ,,ușoară” destinată practicării și celorlalte sporturi de iarnă (săniuș); Valorificarea în scop turistic a turbăriei Molivișu; Crearea infrastructurii de agrement la baza pârtiei de schi; Construire observator turistic în masivul Ghițu; Modernizare drum de acces; Instalație de captare, tratare și distribuție apă potabilă; Sistem de canalizare apă uzată; Realizarea de rețele electrice de distribuție pentru alimentarea cu energie electrică; Valorificarea în scop turistic a resurselor regenerabile locale de energie.
Data limită-pînă la care poate fi construită staţiunea este decembrie 2015. Dacă nu va fi construită pînă atunci, finanţarea europeană se va pierde, iar staţiunea nu va mai fi realizată, sau va trebui realizată din fonduri proprii. Proiectul amintit are în vedere alocarea de fonduri de la Uniunea Europeană, de la Consiliul Judeţean, de la Guvern şi de la autorităţile locale, respectiv comunele Arefu, Brădet şi Cică¬neşti. Staţiunea va avea un drum principal de acces şi două pîrtii cu lungimi de 1,1 km, respectiv de 700 de metri, cu posibilitatea creării altor cinci pîrtii. Va fi construit şi un observator turistic, va fi amenajată o turbărie, vor fi construite do¬uă microhidrocentrale şi o bază de agrement (cu piscină interioară, parcare - 100 locuri, zonă de picnic şi terenuri de sport multifuncţionale). În premieră, în România, în staţiunea Molivişu vor fi instalaţii mixte de transport aferente pîrtiilor, dotate atît cu telescaun, cît şi cu telegondolă.

Pavel Bârlă, președintele ADI Molivișu: ”Sunt sigur că vom realiza proiectul. Sigur, sigur!”

Proiectul pare pierdut în cei mai negri nori posibili. Consiliul Județean nu dă banii din motive de suspiciune a nerealizării, agenția de dezvoltare regională invocă riscuri de nerealizare. Iată însă că norii sunt risipiți, fie și parțial, de Pavel Bârlă, președintele asociației ADI Molivișu. Acesta este încrezător în șansele de finalizare a mega-proiectului de turism.
# Spuneți-ne, vă rog, dacă au fost atribuite serviciile de asistență tehnică pentru proiectul Molivisu
Pavel Bârlă, președinte ADI Molivișu: Nu, nu s-a atribuit contractul. Este încă în analiză. Este vorba de o singură ofertă depusă, care încă se analizează.
# Credeți că această asistență tehnică are șanse să descurce ițele încurcate deja ale proiectului ?
- Noi nu stăm după asistența tehnică, noi mergem înainte. Avem manager de proiect, așa încât nu suntem nevoiți sau condiionați de ea. Asistența a fost gândită să accelereze partea de implementare, însă... e greu. Ce să faci, dacă nu există oameni care să înțeleagă conceptul de asistență ? Vin cu diriginți de șantier, cu tot felul de altele. Nu respectă fișa de date, nu respectă datele din Caietul de sarcini. Nu ne sprijină nimeni, însă o să îl rezolvăm noi cumva.
# Vă rugăm, în final, o părere sinceră, ținând cont de declarațiile recente ale șefului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, referitor la riscul proiectului de a nu fi realizat
- Sunt sigur că vom realiza proiectul. Sigur, sigur!
(S.V.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea