Șoc și groază! Primarul din Albota, plin de microfoane la întâlnirea cu un coleg de partid

# Miza înregistrărilor – un dosar de șantaj împotriva unui director de ziar

PSD Argeș, scăpat de sub mâna forte a lui Constantin Nicolescu și, mai ales, intrat în malaxorul dosarelor penale, pare, mai degrabă, o adunare de oameni zăpăciți. De oameni care nu mai știu ce caută, laolaltă, sub același steag. E drept, liderii marcanți sunt la pușcărie – cazul președintelui Nicolescu, sau în arest – Tudor Pendiuc. Nimeni nu se grăbește să ocupe locul lăsat liber, în condiții de forță majoră, de cei doi. Poate și din cauză că adunarea seamănă, din ce în ce mai mult, cu o adunătură.  Direcția Națională Anticorupție a făcut și face prăpăd în sânul PSD Argeș, dosarele instrumentate fiind atât individuale, cât și – mai rău – la pachet. Sunt deja de notorietate cazurile ”Consultanța 1” și, mai nou, ”Consultanța 2”, dosare cu câteva zeci de primari puși să bată, periodic, drumul și ușa blocului din Găvana.
Moda denunțului, a delațiunii, s-a întors, cu viteză, din vremuri mai bune. Mai bune pentru denunț. S-a întors, deci, de pe timpul lui Ceaușescu, atunci când tovarășii de bine se duceau să scrie și să spună la securitate cine înjură regimul, cine nu a declarat toate animalele, etc. Moda s-a întors de pe vremea celui de-al doilea război mondial, când Hitler îi premia pe cei care arătau cu degetul, care indicau unde se ascund evreii, cine nu are origini sănătoase.
Ei bine, iată că o nouă categorie de victime stă să apară de după colțul cu minuni: victimele colaterale ale încercării de a obține probe. Și, mai jos, vă vom prezenta un astfel de caz, petrecut recent, care are, ca protagoniști, doi primari, amândoi PSD-iști, amândoi șefi de comune importante ale județului.

A uitat primarul Ion Dumitru să își prevină colegul? Sau…

Surse demne de toată încrederea ne-au dezvăluit faptul că, în primăvara acestui an, primarul Ion Dumitru, nemulțumit de materialele apărute într-un săptămânal cu privire la propria sa persoană, a încercat - și, probabil, a și reușit – să însceneze un flagrant directorului publicației respective. Pentru șantaj, desigur. Drept pentru care a dat o fugă la procurori, le-a povestit ce intenționează să facă, după care s-a purces la treabă. Întâlnirea a avut loc prin intermediul unui al doilea primar, coleg cu ”Ducele” de Albota, ba chiar și prieten. Acesta, de bună credință, a aranjat ca discuțiile să fie purtate într-o zonă discretă, departe de ochii și, mai ales de urechile nepoftiților. Doar că primarul din Albota, la întâlnire, a venit ”dotat” cu aparatură profesionistă de ascultare, aparatură înmânată și montată de judiciariștii care se ocupau, deja, de caz. Totul pentru front, totul pentru victorie. Degeaba au cântat, voioși, greierii și păsărelele în pădurea dimprejur, că greierii și bondarii din dotarea Ducelui de Albota nu au scăpat  nici un sunet. Scenariul a fost, desigur, făcut pentru a încerca să fie dezvăluit un eventual șantaj, o eventuală condiționare a încheierii unui contract remunerat. Doar că, exact ca și pe front, s-au înregistrat și victime colaterale. Pentru că ”Ducele” a uitat să îi transmită omologului său cum stau lucrurile, ca acesta să fie mai reținut în declarații. Ei bine, a ieșit o mândrețe de înregistrare, în care se pot asculta de toate – spun sursele noastre – de la feluri de mâncare gătite, la înjurături trăsnite și muuuulte multe altele.
Șoc și groază după numai câteva zile. Toți cei pomeniți pe suportul electronic al procurorilor au fost poftiți, politicos, la declarații și la spart firul în patru. Se pare că, în afara scopului principal, instrumentele de înregistrare purtate cu osârdie de Ducele din Albota au născut și alte câteva semne de întrebare care vor duce, negreșit, către nașterea altor dosare penale.
Să fi uitat Ion Dumitru să își prevină colegul de partid și de funcție cu privire la ”încărcătura” întâlnirii? Sau…
Cine să fie, cine să fie cel care a trebuit să dea cu subsemnatul pentru faptul că a aranjat Ducelui, din prietenie, o întâlnire? Păi, e simplu. Este suficientă participarea primarilor la orice ședință, pentru a se vedea cu ochiul liber. Un prieten vechi, bun, odată, este acum foarte rezervat în a mai scoate vreun cuvânt în prezența primarului din Albota. Vom reveni, în situația în care fostul prieten al Ducelui va avea amabilitatea să ne acorde un interviu sau, la fel de puțin probabil, în situația în care chiar Ion Dumitru va dori să ne dezvăluie câte ceva.

Iată ce prevede Codul de Procedură Penală cu privire la interceptările și înregistrările audio sau video

Art. 911: Conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor  sau  comunicarilor  efectuate  prin  telefon  sau  prin  orice mijloc electronic de comunicare
(1) Interceptarea  si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori  prin  orice  mijloc  electronic  de  comunicare  se  realizeaza  cu  autorizarea  motivata a judecatorului,  la  cererea  procurorului  care  efectueaza  sau  supravegheaza  urmarirea penala,  in  conditiile  prevazute  de  lege,  daca  sunt  date  ori  indicii  temeinice  privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea  si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de  fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.
..............
(8) La  cererea  motivata  a  persoanei  vatamate,  procurorul  poate  solicita  judecatorului autorizarea  interceptarii  si  inregistrarii  convorbirilor  ori  comunicarilor  efectuate  de aceasta  prin  telefon  sau  orice  mijloc  electronic  de  comunicare,  indiferent  de  natura infractiunii ce formeaza obiectul cercetarii.

A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea