Eminescu, omagiat la Muzeul Județean Argeș

# 126 de ani de la moartea poetului naţional Mihai Eminescu

Oficial, Mihai Eminescu a murit pe data de 15 iunie 1889, acum 126 de ani, în jurul orei 4 dimineața, grav bolnav. Poetul și-ar fi trăit ultimele clipe în casa de sănatate a doctorului Șuțu din Bucuresti. Dincolo de controversele pe marginea cauzelor  morții sale, stingerea din viață a poetului  a lăsat un mare gol în lumea literară românească.
„Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul romanesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”, scria George Călinescu  despre moartea poetului.
Muzeul Județean Argeș l-a omagiat vineri pe Luceafărul Poeziei Românești, într-un eveniment desfășurat sub titlul „126 de ani de la moartea poetului naţional Mihai Eminescu”. Una dintre abordări  a fost cea referiatoare la  calitatea de jurnalist a poetului.
“Eminescu scrie peste 500 de aricole politice cu referiri directe sau indirecte la Războiul  de Independență (…). O să vă întrebați de ce s-a implicat atât de mult în gestionarea acestui eveniment major. Pentru că a simțit chemarea pentru militantismul social politic. Pentru că toată viața, la două mari cotidiane la care a lucrat, Curierul de Iași și Timpul, s-a ocupat de redactarea știrilor și de comentarii privind politica externă a României. Eminescu este cel mai calificat  ziarist și scriitor al nostru în  materie de politică externă”, a  precizat profesorul George Ene, invitat special al evenimentului, alături de Octavian Sachelarie, directorul  Bibliotecii Județene Dinicu Golescu, de vicepreședintele CJ argeș Constantin Polexe și de  profesorul Lucian Costache. C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea